30 december 2020

Vragen bij behoud MACHINEFABRIEK

Vragen bij behoud machinefbariek

Geacht college, 

We zijn blij te lezen dat er stappen worden gezet met betrekking tot de ontwikkeling van de Machinefabriek!
U schrijft dat u besloten heeft om ook de Machinefabriek te behouden.
We zijn erg benieuwd naar uw afwegingen m.b.t. de plannen, kosten, financiering en risico’s en langetermijnvisie voor dit markante en kostbare gebouw.

We hebben (alvast) wat vragen voor u:
1) Allereerst moet het toch wel van ons hart dat het tijdstip van verzenden ons verbaast; een uurtje voor het kerstreces. Wij konden in uw persbericht niets vinden dat wees op een onzekerheid tot net voor de publicatie, waardoor u pas zo laat ons kon informeren.
Nu krijgen we om ‘vijf-voor-vijf’ maar een stukje van een plan te zien. Dat vinden we jammer en onnodig.
Met andere woorden:
a) Waarom zijn we niet tijdens de laatste raadsvergadering kort geïnformeerd? Dat was immers een paar dagen voor uw persbericht. Desnoods alleen met de mededeling dat e.e.a. gepubliceerd zou worden?
b) Wat is de reden dat dit net voor het kerstreces naar buiten is gebracht?
c) Uw tone of voice in uw persbericht was nogal stellig. Dat kan, maar roept wel de procedurele vraag op: Wie beslist nu wat en in wat is nu precies de correcte volgorde? Neemt het college de beslissingen en legt dat daarna nog een keer voor aan de gemeenteraad of doet u een voorstel en neemt de gemeenteraad daarover een beslissing?
d) Wat vindt u van onze suggestie om alsnog de gehele raad mee te nemen in het totale plan en nu niet te focussen op informatievoorziening en besluiten over het Cascoherstel?

2) In uw persbericht lijkt het dat er al een vastomlijnd plan is. Dat is mooi natuurlijk! We wachten met spanning op de komende raadsinformatie. Wel denken we dat het hier gaat om een zeer forse investering. Met daarna weer nieuw forse investeringen voor de gemeente Vlissingen. Dat roept de volgende vragen op:
a) Kan vanaf nu in de P&C cyclus een apart kopje/paragraaf worden opgenomen m.b.t. de Machinefabriek zodat helder en transparant is wat de diverse kosten zijn van de facetten van de ontwikkeling?
b) De Machinefabriek maakt deel uit van de Grex “Scheldekwartier”. Binnen die Grex zijn bedragen opgenomen ten behoeve van de Machinefabriek. Kunt u een opgave geven van die (begrote) bedragen en de bestedingen daarvan tot op heden?
c) Eerder is er een uitvraag geweest waarbij verschillende partijen plannen konden inbrengen voor de Machinefabriek. Voor zover de ons beschikbare informatie strekt, zijn die gestrand omdat in berekeningen van commerciële partijen de exploitatie als verliesgevend werd vastgesteld. Waarom, en hoe, denkt het college dat nú een renovatie van het gebouw, en invulling van de verschillende ruimtes, wél tot een sluitende exploitatie zal leiden?

3) Het lijkt erop dat de focus eerst zal liggen bij het Cascoherstel en dat daarna vervolgstappen gezet moeten worden.
a) Wat is op dit moment de inhoud en het tijdspad van de vervolgstappen? (aangezien de ontwikkelingsvisie op dit moment al zo’n vier jaar oud is).
b) Mogelijk werkt u voor de diverse stappen van de ontwikkeling met diverse stakeholders; hoe zeker zijn op dit moment de afspraken met hen? Zijn er contracten met:
i) aannemer voor verbouwing,
ii) contracten voor bouw en/of exploitatie van parkeerdekken,
iii) contracten voor de genoemde detailhandel, horeca, woningen enz.?
Er is immers een causaal verband tussen het risico van het ‘onnodig’ herstellen van het pand en de mate van zekerheid door de contracten.
c) Wat zijn de kosten en evt. andere gevolgen wanneer vervolgstappen niet ontwikkeld kunnen worden? (Ter verduidelijking; stel vb1): je herstelt het casco; maar daarna is parkeren per ongeluk toch niet mogelijk; wat is plan B en wat kost dat? Stel vb2): het casco is hersteld en de parkeerdekken functioneren; vervolgens “flopt” de rest van het plan; wat is dan plan B en wat kost dat? Enz.)

4) Het zal u mogelijk niet verbazen dat de financiering van dit omvangrijke project onze interesse en aandacht heeft.
a) Het college heeft besloten de Machinefabriek te behouden. Als we naar de financiële kant van de zaak kijken kan dit twee dingen betekenen: 1. er is zekerheid over het financiële eindplaatje, of 2. de Machinefabriek wordt koste wat kost behouden Waar is in dit geval sprake van?
b) Wat is het budget voor het cascoherstel?
c) Hoe wordt de ontwikkeling van de parkeerdekken gefinancierd en wat zijn de kosten daarvan voor de gemeente Vlissingen?
d) Wat is het budget voor de ontwikkeling van het ‘bouwrijp’ maken voor detailhandel, horeca, woningen enz.?
e) Kan het zijn dat de geplande brede school niet op het maaiveld in het Scheldekwartier komt maar juist in de Machinefabriek?
f) Zo ja: wat doet u dan met de vrijgekomen grond? Er is een groot gebrek aan verpleeghuizen. Is het een optie om die daar te lokaliseren? Door dezelfde stijl als in Oost-Souburg te hanteren past het gelijk ook in het beeldkwaliteitsplan.
g) In het pakket Wind in de Zeilen worden drie gezondheidscentra genoemd die in Vlissingen gerealiseerd worden. Is de Machinefabriek een van die locaties? En zo ja; kunt u dan meer informatie geven over de plannen en financiering?

Samen zijn we Vlissingen: B&W, coalitie, oppositie en burgers en bedrijven van onze gemeente. We kijken uit naar de ontwikkeling van dit pand en wat ons betreft doen we dat samen!

Het kan zijn dat onze specifieke vragen al in uw concept raadsvoorstel staan dat u naar ons gaat sturen ter besluitvorming. Dat weten we nu natuurlijk nog niet zeker. En omdat we graag antwoord willen hebben op ál deze vragen sturen we u onze vragen al vooraf. U kan er dan altijd voor kiezen om de gevraagde informatie te integreren in het raadvoorstel of uw antwoorden separaat naar uw raad de sturen.

Met vriendelijke groet,

SGP                VVD                                   POV                CDA                    PvdA
Cor Tromp    Albert van der Giessen  Pim Kraan     Coen Bertijn     Frances Oreel
Lilian Janse   Tamara Vork                    Ruud Kleefman