20 mei 2024
Beantwoording vragen inzake precariobelasting ondergrondse kabels
Beantwoording art 34 RvO vragen SGP- uitspraak gerechtshof inzake precariobelasting ondergrondse kabels.
Geachte fractie,
Naar aanleiding van de door uw fractie op 19 april 2024 ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.
Uw inleiding
In de PZC van vandaag (19 april 2024) is te lezen dat de gemeente Hulst bij het gerechtshof te Den Bosch een overwinning heeft behaald tegen Stedin inzake de precariobelasting voor ondergrondse kabels. Meerdere gemeenten hebben vanaf 2016 t/m 2021 precariobelasting geheven voor de aanwezigheid van ondergrondse kabels aan Stedin. Zo ook Vlissingen. Volgens een eerdere uitspraak van de Rechtbank (aangespannen door Stedin) was dit niet terecht en moesten de gemeenten de geheven belasting terugbetalen. Gemeente Hulst is toen in hoger beroep gegaan; met succes. De geheven precariobelasting hoeft NIET te worden terugbetaald over de periode van 2016 tot 2021. Vanaf 2022 mogen gemeenten geen precariobelasting meer heffen op de aanwezigheid van ondergrondse kabels.
Vraag 1
Om hoeveel miljoen Euro’s betreft bovenstaande voor de Gemeente Vlissingen?
Ons antwoord
Het gaat in Vlissingen om € 3,8 miljoen
Vraag 2
Was deze precariobelasting al terugbetaald aan Stedin?
Ons antwoord
Nee, Stedin heeft de aanslagen betaald. Stedin heeft tegen de aanslagen voor 2016-2021 bezwaar aangetekend. De Zeeuwse gemeenten hebben vervolgens met Stedin afgesproken dat wij de procedure van de gemeente Hulst versus Stedin afwachten en de bezwaren aanhouden alvorens er uitspraak wordt gedaan in deze zaak. Tot nu toe heeft deze zaak 9 jaar geduurd. De reden is dat de gemeente Hulst de zaak over 2015 in cassatie bij de Hoge Raad heeft verloren. Desondanks vond de juridisch adviseur dat niet alle relevante feiten aan de orde waren gekomen bij de procedure over het belastingjaar 2015. Dit is de reden dat de gemeente Hulst opnieuw het bezwaar van Stedin tegen de aanslag 2016 heeft afgewezen en Stedin opnieuw in beroep is gegaan. Bij de rechtbank heeft Hulst deze zaak over 2016 opnieuw verloren maar in hoger beroep bij het gerechtshof dus nu toch gewonnen.
Tegen deze uitspraak van het gerechtshof kan Stedin in cassatie gaan binnen 6 weken dus voor 29 mei a.s. In dat geval kan de procedure nog geruime tijd duren voordat de aanslag 2016 onherroepelijk wordt op grond van de uitspraak van de Hoge Raad.
Een ander scenario is dat Stedin theoretisch ook weer in beroep kan gaan tegen de aanslag 2017 als zij vinden dat niet alle relevante feiten aan de orde zijn gekomen in de procedure tegen de aanslag 2016. Ook dan kan het geruime tijd duren voordat de aanslagen onherroepelijk worden.
In Zeeuws verband is afgelopen vrijdag 19 april afgesproken dat over enkele weken door de gemeente Hulst en de fiscaal adviseur contact wordt opgenomen met Stedin. Besproken zal dan worden hoe Stedin aankijkt tegen het vonnis van het gerechtshof en of ze overwegen in cassatie te gaan. Mocht Stedin cassatie niet overwegen, dan zal het verzoek worden gedaan door de fiscaal adviseur of Stedin de bezwaren wil intrekken. In het geval Stedin hierin meegaat, dan wordt over zes weken duidelijk dat de aanslagen onherroepelijk zijn.
Vraag 3
Zo ja, hoe wordt deze meevaller opgenomen in de Kadernota en Begroting?
Ons antwoord
De opbrengsten precariobelasting 2016-2021 van Stedin zijn opgenomen in een risicovoorziening en staan op de balans. Op het moment dat de uitspraak onherroepelijk wordt en alle bezwaren worden ingetrokken dan valt de voorziening vrij in de algemene middelen (algemene reserve). Is dit moment voordat de jaarrekening 2023 door de Raad wordt vastgesteld, dan zal de jaarrekening 2023 nog moeten worden aangepast.
Vraag 4
Zo nee, waar stond/staat dit geld gereserveerd in de begroting?
Ons antwoord
Zie vraag 3.
Vraag 5
Waarom heeft de wethouder Financiën de gemeenteraad hierover niet geïnformeerd tijdens de raadsvergadering van 18 april jl. bij het agendapunt “informatieplicht college”?
Ons antwoord
Zoals bij vraag 2 vermeld is de uitspraak van het gerechtshof nog niet onherroepelijk en kan Stedin nog in cassatie. Wij informeren u als de uitspraak onherroepelijk is geworden en de aanslagen van Stedin 2016-2021 ook onherroepelijk vaststaan.
Vraag 6
Hoe kan het zijn dat de PZC hierover eerder een bericht doet uitgaan, dan dat de gemeenteraad wordt geïnformeerd door het college?
Ons antwoord
De gemeente Hulst heeft direct na de uitspraak contact opgenomen met Omroep Zeeland waardoor het de 18e april al in de media is gepubliceerd.
Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de secretaris, de burgemeester,
drs. R.D.A. Wiskerke drs. A.R.B. van den Tillaar
Behandeld door Samenwerking belastingen