15 mei 2023

Vragen: doneerringen en scheiden afval in openbare ruimte

Artikel 34-vragen RvO. – 12 mei 2023



Doneerring en het scheiden van afval bij prullenbakken in de openbare ruimte

Geacht college,

In de PZC van 14 april j.l. wordt gesproken over een zogenaamde doneerring die in gebruik wordt genomen in Goes. Het is een ring rond of op een prullenbak waar je blikjes en/of plastic flesjes in kan zetten.
Tot voor kort was het vooral de bedoeling om deze in de prullenbak te stoppen, maar door de statiegeldregeling is het voordeliger om deze in het statiegeldapparaat te stoppen. Het is natuurlijk mogelijk dat iemand dat niet doet. In dat geval kan het blikje of flesje in de doneerring worden gestopt waarna het alsnog door iemand meegenomen kan worden om alsnog in te leveren bij het statiegeldapparaat.

De Vlissingse SGP heeft hier even over nagedacht en zou het straatvuilprobleem graag wat breder willen aanpakken. Door de doneerring worden blikjes en plastic flesjes gescheiden van het restafval in de prullenbak; maar waarom zouden we niet voor één totaalaanpak kiezen? Scheidt ook het afval bij de prullenbak en voeg daar een hondenpoepzakjes-dispenser standaard aan toe.

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:
1. Is het college bekend met het bestaan van de doneerring?
2. Wilt u de doneerring gaan gebruiken in onze stad?
3. Zo nee; welke maatregelen treft het college zelf in de openbare ruimte om de blikjes en plastic flesjes te recyclen?
4. Onze bewoners worden afgerekend op het aantal kilo’s restafval. Is het college bereid om zelf ook te voorzien in het scheiden van afval bij de prullenbakken?
5. Wat vindt het college van een prullenbak met daarin plaats voor het gescheiden kunnen deponeren van: PMD, restafval, een doneerring (voor statiegeldafval) en een hondenpoepzakjesdispenser?
6. Op de volgende pagina vindt u twee illustraties als voorbeeld. Het valt de SGP op dat de gescheiden prullenbakken al sinds 2017 gebruikt worden. Is het college bereid om bij gemeente Rotterdam na te vragen wat de ervaringen hier mee zijn?

Wij zien uw antwoorden op onze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Fractie SGP

Lilian Janse-van der Weele
Cor Tromp

Bericht op RTV-Vlissingen

https://www.rtvvlissingen.nl/2023/05/13/sgp-wil-doneerring-voor-statiegeldflesjes-in-de-stad/ 

Diverse bronnen

https://www.pzc.nl/goes/goes-heeft-z-n-eerste-doneerring-ik-dacht-daar-heb-je-hem-weer-met-een-van-zn-ideeen~a00abcd4/

https://thehappyactivist.org/doneerring/

https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/duurzaamheid/rotterdam-plaatst-bakken-centrum-gescheiden-afval/