28 september 2023

DONEERRINGEN in Vlissingen!

Antwoorden met betrekking tot doneerringen/afvalscheiding

Op 2 juni 2023 ontvingen we de beantwoording op vragen over doneerringen. Op 28 september 2023 kwam een persbericht uit, zie onderaan....

ONDERWERP
Beantwoording art 34 RvO vragen SGP - Doneerring en het scheiden van afval bij prullenbakken in de openbare ruimte

Geachte fractie,
Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Uw inleiding
In de PZC van 14 april j.l. wordt gesproken over een zogenaamde doneerring1 die in gebruik wordt genomen in Goes. Het is een ring rond of op een prullenbak waar je blikjes en/of plastic flesjes in kan zetten.
Tot voor kort was het vooral de bedoeling om deze in de prullenbak te stoppen, maar door  de statiegeldregeling is het voordeliger om deze in het statiegeldapparaat te stoppen. Het is natuurlijk mogelijk dat iemand dat niet doet. In dat geval kan het blikje of flesje in de doneerring worden gestopt waarna het alsnog door iemand meegenomen kan worden om alsnog in te leveren bij het statiegeldapparaat.
De Vlissingse SGP heeft hier even over nagedacht en zou het straatvuilprobleem graag wat breder willen aanpakken. Door de doneerring worden blikjes en plastic flesjes gescheiden van het restafval in de prullenbak; maar waarom zouden we niet voor één totaalaanpak kiezen? Scheidt ook het afval bij de prullenbak en voeg daar een hondenpoepzakjesdispenser standaard aan toe.

  • Vraag 1

Is het college bekend met het bestaan van de doneerring?
Ons antwoord
Ja

  • Vraag 2

Wilt u de doneerring gaan gebruiken in onze stad?
Ons antwoord
Het college ziet een donneerring als een interessante mogelijkheid om petflessen en blikjes met statiegeld te scheiden van het andere afval. Wel willen we deze vraag breder trekken.
Allereerst is het inzamelen van petflessen en blikjes met statiegeld de verantwoordelijkheid van de verpakkingsindustrie. Zij zorgen dan ook voor de innamepunten. Er zijn verplichte en vrijwillige innamepunten die statiegeld uitkeren. Wij constateren dat het statiegeldmodel goed werkt, het aandeel petflessen in de openbare ruimte is bij de invoering van het statiegeld sterk afgenomen.
Ten tweede raakt het inderdaad, zoals u in uw inleiding en vervolgvragen al aangeeft, de mogelijkheid om in de publieke afvalbakken het afval te scheiden. In de openbare ruimte van gemeente Vlissingen scheiden we vrijwel geen afval in de openbare afvalbakken. Volgens het plan van aanpak van het Grondstoffenbeleid, vastgesteld door u als gemeenteraad in mei 2020, en in lijn met het uitvoeringsplan van het nieuw in te voeren afvalinzamelsysteem, ligt de focus momenteel op het scheiden van het huishoudelijk afval. De uitvoering van deze plannen vergt veel tijd en inspanning van onze organisatie. In de toekomst zullen we ook onderzoeken op welke wijze we restafval kunnen verminderen in de openbare ruimte en nemen wij uw suggestie zeker ter harte. Mogelijk dat we de komende periode op kleine schaal eens een vingeroefening doen met doneerringen.

  • Vraag 3

Zo nee; welke maatregelen treft het college zelf in de openbare ruimte om de blikjes en plastic flesjes te recyclen?
Ons antwoord
N.v.t.

  • Vraag 4

Onze bewoners worden afgerekend op het aantal kilo’s restafval. Is het college bereid om zelf ook te voorzien in het scheiden van afval bij de prullenbakken?
Ons antwoord
Zie vraag 2

  • Vraag 5

Wat vindt het college van een prullenbak met daarin plaats voor het gescheiden kunnen deponeren van: PMD, restafval, een doneerring (voor statiegeldafval) en een hondenpoepzakjesdispenser?
Ons antwoord
Zie vraag 2

  • Vraag 6

Op de volgende pagina vindt u twee illustraties als voorbeeld. Het valt de SGP op dat de gescheiden prullenbakken al sinds 2017 gebruikt worden. Is het  college bereid om bij gemeente Rotterdam na te vragen wat de ervaringen hier mee zijn?
Ons antwoord
Gemeente Vlissingen staat regelmatig in contact met andere stedelijke gemeenten in Nederland waaronder Rotterdam. Bij het onderzoeken naar de mogelijkheden om afval te scheiden in de openbare ruimte willen wij ook Rotterdam vragen naar hun ervaringen.

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Vlissingen,

de secretaris,                          de burgemeester,
drs. R.D.A. Wiskerke              drs. A.R.B. van den Tillaar

Behandeld door J. Bijl

Aanvulling op 28 september 2023

In de PZC: https://bitly.ws/VVSZ