16 november 2022
Vervolgvragen artikel 34 SGP - Exporteren plastic afval naar derdewereldlanden
Toelichting vanuit de SGP-fractie
Tijdens de behandeling van de vragen mbt export plastic afval naar derdewereldlanden hebben we mondeling aanvullende vragen gesteld. Deze zouden later schriftelijk worden aangeleverd. Deze beantwoording hebben we vandaag, 16-11-2022, per e-mail ontvangen.
Vervolgvragen artikel 34 SGP - Exporteren plastic afval naar derde wereldlanden
Naar aanleiding van het artikel op eenvandaag.avrotros.nl en het onderzoek van de Plastic Soup Foundation heeft uw fractie vragen gesteld. In onze beantwoording hebben wij aangegeven Nedvang en de NVRD om uitleg te vragen. Op 18 oktober en 4 november 2022 ontvingen wij de antwoorden op deze vragen.
Reactie Nedvang en NVRD
Op 18 oktober 2022 gaf Nedvang tijdens een vergadering van O.L.A.Z. aan dat er geen huishoudelijk PMD-afval uit Zeeland buiten Europa wordt verwerkt. Het PMD-afval uit Zeeland wordt in Nederland, Duitsland en voor een klein deel ergens anders in Europa verwerkt. Het afval dat uiteindelijk buiten Europa terechtkomt is volgens Nedvang bedrijfsafval. NVRD heeft dit op 4 november 2022 bevestigd. Zij geven aan dat met het Afvalfonds is afgesproken dat kunststoffen uit het huishoudelijk PMD-afval binnen Europa worden verwerkt.
Reactie staatssecretaris
Ook vanuit de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de uitkomsten van het onderzoek. De staatssecretaris heeft deze beantwoord: Antwoord op vragen van het lid Haverkort over het bericht ‘Nederland is kampioen plastic afval exporteren, Plastic Soup Foundation wil een verbod’ | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Verantwoordelijkheid
Om plastic verpakkingen zo goed mogelijk te recyclen heeft iedereen in de keten zijn verantwoordelijkheid. Producenten hebben een verantwoordelijkheid voor het maken van verpakkingen die gerecycled, hergebruikt of nog beter vermeden kunnen worden. Gemeenten moeten zorgen dat inwoners het PMD-afval kunnen scheiden en moeten het gescheiden afval inzamelen. Inwoners moeten hun huishoudelijk afval zo goed mogelijk scheiden. Als het huishoudelijk afval is ingezameld moeten de afvalverwerkers het zo goed mogelijk verwerken tot grondstoffen voor nieuwe producten.
Rol van de gemeente
PMD-afval en andere herbruikbare afvalstromen, die vervuild zijn met verkeerd afval kunnen niet worden gerecycled. Vrachten die te vervuild zijn worden afgekeurd door de verwerkers en uiteindelijk verbrand. Dit leidt tot hogere kosten voor gemeenten en uiteindelijk ook voor inwoners (via afvalstoffenheffing) en is schadelijk voor het milieu. Dit vraagt van inwoners dat zij hun afval, waaronder PMD-afval, zo goed mogelijk scheiden. Daarom informeert de gemeente Vlissingen via haar communicatiecampagne ‘Afval apart? Gewoon doen!’, website, app, folders, promotieteams en afvalcoach haar inwoners over hoe zij hun afval moeten scheiden. De rol van de afvalcoach is vooral om de inwoners te informeren en stimuleren om het afval op de juiste manier te scheiden.
Wij gaan ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Vlissingen,
namens het college,
J.Bijl, Beleidsmedewerker afval | Afdeling Ruimte en Samenleving