25 juni 2021

Vaststelling streefbeeld Nollebos-Westduinpark

VVD en SGP eensgezind op weg naar de beslissende raadsvergadering!

Vaststelling Streefbeeld Nollebos-Westduinpark

Op dinsdag 22 juni was er een extra gemeenteraadsvergadering over de vaststelling van het Streefbeeld Nollebos-Westduinpark. Dit dossier liep al 6 jaar. In die jaren heeft onze fractie steeds scherp meegedacht over het plan. Enkele hoofdzaken:
-  Het bewaren en verzorgen van het bos is belangrijk, dus niet teveel gebouwen erin zetten: ruimte laten  voor de natuur;
- Ondernemers moeten wel gelegenheid krijgen om hun accommodaties te updaten;
- Toezeggingen aan ontwikkelaars, die in het verleden gedaan zijn door het college, zijn niet rechtsgeldig; alleen besluitvorming door de gemeenteraad is bindend;
- Wettelijke kaders (bestemmingsplannen) moeten gehandhaafd worden;
- Passen plannen in de Zeeuwse kustvisie?

 De fractie was er niet gerust op, merkte dat er toch tamelijk rigoureuze plannen op stapel stonden. Daarom werden er nog 3 moties (samen met andere fracties) en 3 amendementen ingediend om op 22 juni bij de vaststelling van het streefbeeld in stemming te brengen.

Toen bekend werd dat er een demonstratie door actievoerders voor ons bos was aangevraagd én goedgekeurd, werd ons spandoek uit de verkiezingstijd in 2018 van zolder gehaald. Voorafgaand aan de raadsvergadering stond ook een groepje SGP-ers met een spandoek op het stadhuisplein. Het was een waardige demonstratie waarbij nog eens de waarde van het bos en de belangen van de Vlissingers  werden benadrukt.

 

Die avond werden de genoemde amendementen en moties niet aangenomen! Maar de inbreng van de SGP in de loop der jaren (én van andere kritische meedenkers) heeft zeker voor aanpassingen in het streefbeeld geleid.

Het streefbeeld is aangenomen, maar niet unaniem.
De SGP stemde voor het Burgerinitiatief, tegen het amendement van PSR/LPV (omdat het niet ver genoeg ging) en tegen het geamendeerde streefbeeld. Ook de VVD, POV, PvdA en CDA waren niet voor de plannen. Maar in een democratie beslist de meerderheid dus was het resultaat: aangenomen! 

De actiegroep ONS NOLLEBOS heeft de inspanningen van de SGP zeer gewaardeerd. Cor en Lillian ontvingen een mail van hun bestuur. Enkele fragmenten uit dit schrijven:

Hartelijk dank voor de goede samenwerking in het dossier Nollebos.

Het was ook ontzettend leuk dat jullie met een groot spandoek op de demonstratie aanwezig waren.


 Jullie werk en amendementen zijn niet voor niets geweest, ook al zijn ze verworpen. De collegepartijen voelden jullie hete adem in de nek en hebben de besluitvorming bijgedraaid.  

Onze nederlaag (afwijzing van het burgerinitiatief) is maar schijn, want er is nu veel van de slechte plannen teruggedraaid. Wat betreft de pijnpunten die er nog zijn: die gaan we met vergroot zelfvertrouwen en goede moed aanpakken op het juiste moment.

 Onze fractie reageerde met een antwoordmail, enkele zinnen hieruit:

Dankzij jullie enorme inzet, vasthoudendheid, onderzoek, creatieve geest, contacten en de wil tot delen, konden wij goed en breed geïnformeerd, overtuigd waar we met de inwoners voor willen gaan, politiek bedrijven op een eerlijke manier, zonder spelletjes.

We hebben zeker geen kater na dinsdagavond. Veel angels zijn uit het streefbeeld.

Desondanks blijven we waakzaam, strijden en vooral samenwerken.

Publicaties door RTV-Vlissingen
Extra raadsvergadering over Nollebos: SGP fractie dient 3 amendementen in (geplaatst op 22 juni) https://bit.ly/3gVcOGM
Voor uitgebreide informatie over het proces van de vaststelling zie https://bit.ly/3wPujO9