12 november 2021

Speech SGP Begrotingsraad 11 november

Speech SGP Begrotingsraad 11 november

Geachte voorzitter,

Het nieuwe coalitieakkoord in 2022 heet: Herstel van vertrouwen.
Tenminste wat de SGP betreft.

Eén actueel voorbeeld hiervan is het zeer sympathieke amendement van de PSR. Het geheugen van onze raad heeft hiervoor een motie van de SGP en oppositiepartijen gebruikt (dd. 28 juni 2019).
Die motie is door de PSR-wethouder ontraden en diezelfde PSR heeft toen tegen de motie gestemd.

De sfeer in de raad was regelmatig erg verdrietig en de ambtelijke organisatie op het stadhuis loopt leeg.
Dat is dramatisch voor onze gemeente en onze inwoners.
In raad en organisatie is het nodig dat het vertrouwen weer terugkomt.
De spirit, de schwung en de ambitie zijn nodig om weer heldere en zuivere muziek in de Vlissingse tent te krijgen!

Voorzitter,
Die ambitie missen we wel een beetje in de begroting voor 2022.
Maar goed, als SGP pleiten we voor een beleidsarm jaar met vooral het opbouwen van de organisatie en het herstel van vertrouwen.
De SGP ziet graag een Personeelsplan hoe de komende jaren het aantal interimmers teruggebracht wordt en het vertrouwen weer toe gaat nemen. Graag een reactie van de wethouder.
Wij snappen overigens als geen ander dat je die interimmers op dit moment hard nodig hebt.

Voorzitter,
De SGP vindt het jammer dat er geen onveilige straat wordt aangepakt.
Dat is echt een gemiste kans!
Eén toezegging om de aangenomen motie “Topprioriteit voor Bachlaan, van Woelderenlaan en kruising Paauwenburgweg in het SVP” op te nemen in de begroting en bijlagen, is vrij eenvoudig te regelen en de SGP wil de wethouder vragen om dit punt te heroverwegen.

Voorzitter,
In een gemeente met een enorm parkeerprobleem in de binnenstad en wijken, én een klimaat adaptieve wethouder, verwachten wij ruime aandacht in de begroting voor genoeg nieuwe, klimaat adaptieve parkeerplaatsen.
We stellen voor dat u in 2022 in overleg met bewoners een plan maakt om bestaande parkeerplaatsen én gedeelten van groenstroken te voorzien van grasbetonblokken, zodat er meer parkeerplaatsen ontstaan én de huidige parkeerplaatsen waar mogelijk een groener karakter krijgen.
We adviseren u om eens een kijkje te nemen in het kleinste stadje ter wereld. Dat is namelijk Durbuy in de Belgische Ardennen. De overvloedige groene parkeerplaatsen zien er daar fantastisch uit! Graag een enthousiaste reactie van de wethouder.

Voorzitter,
Wat is nu een begroting zonder Nollebos?? Dat kan toch niet!?
Het Nollebos is jarenlang prioriteit nummer 1 geweest van dit college en na de één-minuut-voor-12-draai, inclusief-gejatte-amendementen, gebeurt er nu maar bar weinig.
Het Nollebos is groter dan twee bedrijven en de gemeente heeft meer dan genoeg werk te doen in het huidige desolate Bos en Park. Pak gewoon alvast wat aan en begin met goed onderhouden!


Voorzitter,
Participatie is een modewoord. We kennen in onze mooie stad roemruchte voorbeelden. De SGP pleit ervoor om zo spoedig mogelijk, en zo transparant als glas van kristal, een participatietraject te starten inzake het Arsenaalgebied. Al jarenlang gonst het rond dat ook daar een hoge woon- of hoteltoren moet verschijnen.
De SGP is daar absoluut tegen en de omwonenden van dat gebied ook. Start dus in januari 2022 met het participatietraject Arsenaalgebied.
Wat is participatie eigenlijk in onze gemeente? Is dat informatie geven aan inwoners en aanhoren wat zij ervan vinden? Of is het meer? Is het ook LUISTEREN naar onze inwoners en wordt met de inbreng van inwoners echt iets gedaan?
Kunnen zij dit teruglezen in de concept voorstellen? Gunt het college onze inwoners de rol van coproducent?

Voorzitter,
Vlissingen, Souburg en Ritthem zijn voornamelijk gebouwd op mooie Zeeuwse vruchtbare klei! We zijn dan ook ronduit geschokt dat het college de mooiste nieuwbouwlocatie van Vlissingen, namelijk Lammerenburg, volplempt met arbeidsmigrantencomplexen. Natuurlijk verdienen arbeidsmigranten een menswaardige huisvesting; maar geef de Noordkant van Vlissingen een eenduidige mooie uitstraling á la Claverveld, Souburg-Noord en Lammerenburg. Dat is toch logisch!
Het is belangrijk dat arbeidsmigranten verspreid wonen door de stad en daarnaast is een mooie plaats voor een arbeidsmigrantencomplex het gebied tussen de Binnen- en Buitenhaven.

Voorzitter,
Arbeidsmigranten in een fatsoenlijke woning laten wonen is onze zorgplicht. Maar die inwoners van onze gemeente, de inwoners van Middelburg en Walcheren die bij ons een woning zoeken kunnen die niet vinden!
Dat is zeer spijtig en een gemiste kans!
Wij pleiten voor het zo spoedig mogelijk volbouwen van het stuk tussen Lammerenburg en Claverveld met mooie woningen in alle prijsklassen. En zeker ook voor starters!

Voorzitter,
Er is veel psychosociale nood in onze stad. Veel armoede, veel scheidingen en veel jeugdzorgproblematiek. De SGP pleit al vele jaren voor méér aandacht voor preventie. Naast het allerbelangrijkste menselijke aspect, ziet de SGP nog twee argumenten om scheidingen tegen te gaan. Argument 1 is het financiële aspect, minder problemen door scheidingen kosten nu eenmaal minder geld voor onze gemeente.
Argument 2 is de woningnood. Minder echtscheidingen betekent ook dat er minder woningen nodig zijn. Vaak beschikt men in die situaties niet over ruime financiële middelen om de huidige hoge woningprijzen te kunnen betalen. Graag horen we of het college na al die jaren nu wel een keer open staat voor een scheidingspreventieplan.

Voorzitter,
De SGP sluit meestal af met een spreuk of Bijbeltekst. Zo ook deze keer. Vrij vertaald Romeinen 15 vers 5: “Wij hopen dat God u kracht geeft om niet op te geven en Hij moedigt ons en ook u daartoe aan. Wij hopen dat God geeft dat er éénheid is in organisatie en de raad”.

Dank u wel.
SGP Vlissingen, Lilian Janse, Cor Tromp