3 mei 2016

Column: Gastvrijheid

Bevrijd! Gastvrij?



Woensdag 4 mei 2016 herdenken we degenen die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Donderdag vieren we voor de 71e keer dat we in een vrij land leven. Vrijheid is een groot goed! Toch voelen we dat er aan die vrijheid geknaagd werd tijdens de vreselijke aanslagen in Parijs en Brussel. Europa stond op z’n kop! Mensen voelen zich beperkt in hun vrije beweging: is het wel verstandig om de mensenmassa op te zoeken, ben ik dan veilig? Echter, in Syrië en Irak vinden dagelijks aanslagen plaats. Zoveel dat het hier het nieuws maar sporadisch haalt. Mensen daar slaan op de vlucht. Dat doe je niet zomaar!

Gastvrijheid

Ik probeer me wel eens voor te stellen hoe het is om onder die omstandigheden te leven: wanhopig in je eigen land, met man en kinderen inpakken wat je kan dragen, je thuis verlaten en een levensgevaarlijke (over)tocht maken. Een onbekende toekomst tegemoet maar wel met de hoop dat je dan gastvrij opgevangen wordt in een vrij land. Oorlogsvluchtelingen verdienen herbergzaamheid en fatsoenlijke opvang.
Gebrek aan barmhartigheid en gastvrijheid tegenover 'vreemdelingen'  is in Bijbels licht een groot onrecht. Daarom is de SGP niet tegen de komst van een AZC in Vlissingen.