15 februari 2025
Raadsbezoek - Mission to Seafarers
Raadsbezoek aan Zeemanshuis Vlissingen-Oost
Mission to Seafarers
14 februari 2025
Met de auto naar Ritthemsestraat 496, het adres van het zeemanshuis van Mission to Seafarers. Dit zeemanshuis staat vóór het streng beveiligde terrein van Damen Shipyards in Vlissingen-Oost. Deze SGP-vrouw had dat, ondanks Google Maps, niet direct in de gaten. Ze loopt het gebouw van de beveiliging binnen en meldt zich netjes bij de bewaker “ik kom voor het raadsbezoek aan het zeemanshuis”. De vriendelijke jongeman, keurig in uniform en met prachtige, zwarte dreadlocks glimlacht zijn witte tanden in bruin gezicht helemaal bloot…”mevrouw, dat is daar”. Hij wijst met zijn vinger naar een laag gebouw met plat dak, vrij toegankelijk zonder je te hoeven legitimeren. “Ah, dan ben ik iets te ver gelopen” We lachen allebei om mijn fout en wensen elkaar een fijne dag.
De vlag van Mission to Seafarers wappert fanatiek in de ijzige wind. Eenmaal binnen in het zeemanshuis is het behaaglijk warm en worden de aanwezige raadsleden hartelijk welkom geheten door bestuurslid Marianne Kloosterboer en pastor Pascal Handschin.
In verband met Valentijnsdag krijgen we een geglazuurde cake met roze hartjes bij de koffie.
Pascal Handschin vertelt over Mission to Seafarers. Vroeger heette dit Mission to Seamen. Maar omdat tegenwoordig ook vrouwen deel uitmaken van de bemanning van koopvaardijschepen, is Seamen (zeemannen) vervangen door Seafarers (zeevarenden). Dit is van origine een Anglicaanse organisatie waarvan Princess Margaret president was. Sinds haar overlijden in 2002 is koning Charles president. Mission to Seafarers doet haar werk vanuit een christelijke overtuiging.
Mission to Seafarers heeft in havens over de hele wereld zeemanshuizen en die in Vlissingen bestaat sinds 1966.
Geen schip kan varen zonder bemanning. Grote schepen hebben een bemanning van 18 tot 25 personen, kleinere schepen 8 tot 10 personen. Het grootste deel van de bemanning komt uit lagelonenlanden. De Filipijnen behoort niet meer tot deze groep. Tegenwoordig komt de laag betaalde bemanning uit Sri Lanka, Bangladesh en Myanmar. Ook deze mensen hebben hun noden, behoeften en rechten. De pastor en vrijwilligers van Mission to Seafarers gaan deze zeevarenden tegemoet, waarderen en begrijpen deze bemanningsleden als mensen, niet als onderdeel van een industrie. Dankbaarheid en waardering wordt naar hen uitgesproken voor hun belangrijke rol in de wereldhandel. Immers, 90% van al onze materialen (of grondstoffen voor deze materialen) worden per schip vervoerd.
Tijdens de Corona-tijd, met alle beperkingen, bleven de supermarkten bevoorraad. Dit kon alleen omdat de schepen bleven varen en de zeevarenden hun werk bleven doen. In deze periode is het voorgekomen dat sommige bemanningsleden meer dan 9 maanden aan boord moesten blijven en niet naar huis mochten. Er zijn zelfs gevallen bekend van 17 maanden. Dit was voor deze mensen enorm zwaar. Vooral in deze tijd is het werk van Mission to Seafarers extra waardevol geweest voor deze bemanningsleden.
Het zeemanshuis in de haven functioneert voor de zeevarenden als een thuis ver van huis. Het is 7 dagen per week open van 17.00 tot 23.00.
Op zondag kunnen de zeevarenden een dienst bijwonen in de kapel in het zeemanshuis. Bemanningsleden worden met de bus van Mission to Seafarers opgehaald, naar het zeemanshuis gebracht, en na sluiting weer teruggebracht naar het schip. In het zeemanshuis kunnen zeevarenden terecht voor:
- Koffie, thee, fris, biertje en glaasje wijn aan de bar;
- Ontmoeten van andere zeevarenden van andere schepen;
- Goed gesprek met de pastor en/of vrijwilligers van Mission to Seafarers;
- TV kijken, potje biljarten, gezelschapsspelletjes doen;
- Gratis Wifi;
- Ruilboeken in diverse talen in de bibliotheek. Dit boek mag worden meegenomen aan boord en weer worden ingeleverd bij een ander zeemanshuis, waar ook ter wereld;
- Winkeltje met kleding (tweedehands en nieuw) en schoenen, eten en drinken, shampoo, diverse gebruiksartikelen (nagelknipper, kam, enz.), mannen- en vrouwengeurtjes en leuke hebbedingen zoals baseballpet maar ook Hollandse souvenirs. Men kan met dollars betalen.
De pastor houdt zich met de volgende zaken bezig:
- Bezoek aan bemanning op het schip voor goed gesprek, vragen naar hun noden en behoeften;
- Kerst op zee, uitdelen van kerstpakketten aan de bemanningsleden (tijdens Kerst 2024 zijn 1000 kerstpakketten uitgedeeld). Vast onderdeel van dit kerstpakket is een gebreide muts. Vrouwen op Walcheren breien gedurende het hele jaar deze 1000 mutsen, geheel op vrijwillige basis;
- Pasen op zee, uitdelen van bossen tulpen met kaartje met mooie tekst en zakje chocolade-eitjes;
- Kerkdiensten leiden in kapel aan boord of in kapel in zeemanshuis;
- Bij calamiteiten aan boord (bijv. bemanningslid krijgt hartaanval, reanimatie moet plaatsvinden) wordt pastor vaak aan boord geroepen, bemanning heeft dan behoefte dat de pastor met hen bidt;
- Hulp bieden bij specifieke problemen, zoals gebrek aan vers voedsel, goede kleding en regelen van bezoek aan tandarts als zeevarende kiespijn heeft (bijv. sommige bemanningsleden hebben alleen maar zomerkleding, de pastor zorgt dat er warme truien en jassen aan boord worden bezorgd);
- Misstanden aan boord opmerken, oog en oor zijn voor de scheepvaartinspectie.
We kregen hierna een rondleiding door het zeemanshuis, de kapel en het winkeltje.
Voor alle aanwezige raadsleden was het duidelijk: Mission to Seafarers verricht waardevol en belangrijk werk voor de zeevarenden die onze Vlissingse havens aandoen.
Lilian Janse – van der Weele