6 juli 2023

Betoog "Een wijze en een dwaze bouwer"

Kleine correctie Amendement Gebiedsvisie Het Eiland wordt Motie Gebiedsvisie Het Eiland

Betoog door Cor Tromp

Raadsvergadering 6 juli 2023

Geachte voorzitter, geacht college en zeer gewaardeerde raadsleden,

Voorzitter,
Toen de SGP de jaarrekening 2022 las werd ik blij! Je kon zien dat er veel werk in was gestoken, het zag er netjes uit, er was een consequente stoplichtmethodiek met finishvlag enz. enz. gebruikt.

Ik heb onze vragen van vorig jaar nog eens erbij gepakt en het grote verschil van de vorm en kwaliteit viel me op. Dank daarvoor!
Voorzitter; Wilt u de ambtelijke organisatie namens de SGP hartelijk bedanken?

Voorzitter,
Grote waardering ook voor de stappen om de begroting beter leesbaar te maken! 

Voorzitter,
Soms heb ik het geluk, of misschien de pech, dat ik Lilian mag vervangen. Aangezien we bij de SGP in Vlissingen weleens eens breken met tradities doe ik dat nu ook maar gelijk.
Normaliter sluiten we een betoog af met een tekst uit de Bijbel of een spreuk van een wijze man of vrouw. Vandaag ga ik er maar mee beginnen en het verhaal uit de Bijbel verweven in dit betoog.

Voorzitter,
In de Bijbel staat een verhaal over een wijze bouwer en een dwaze bouwer. De wijze bouwer moest een grote tijdsinvestering doen in het weggraven van grond totdat hij op de stenen grondlagen de fundering kon bouwen. Hij deed daar lang over; maar zijn huis stond stevig gefundeerd.

De dwaze man ging voor het snelle succes en bouwde zijn huis op het zand. U raadt het al… één flinke moesson-regenbui en het huis verzakte, spoelde weg en stortte in.

Voorzitter,
Het is veel te makkelijk om anno 2023 het beeld van die dwaze bouwer op Vlissingen te plakken. Dat gaan we dan ook niet doen. Het doet onrecht aan het vele harde werk en de moeilijke bezuinigingsoperaties van de afgelopen jaren!

Nee, het huis van Vlissingen stond vroeger op zand en liep inderdaad groot gevaar. Maar, als je tegenwoordig een bestaand huis hebt dat alsnog moet worden voorzien van heipalen, dan kan dat. Het is een megaoperatie die je tuin verknalt, een grote put maakt onder je huis en peperduur is. Maar dan worden er wel stap voor stap door een gespecialiseerd bedrijf heipalen onder je huis gezet. 

Voorzitter,
We zijn nu een jaar of 8 verder en er staan inmiddels 8 palen onder dat spreekwoordelijke huis. Maar nu krijgen we te maken met een heimeester die het werk een beetje beu is en opnieuw kijkt of dat huis van ons wel stevig staat. En hij verzint een voorstel met een korte termijn oplossing!

Voorzitter,
Hij biedt de huiseigenaar een grote zak met geld en zegt; die 8 heipalen – in plaats van 16 - zijn ook wel genoeg voor de stevigheid van het huis bij wateroverlast of storm. Gebruik dat geld voor de verbouwing; verstevig de stenen muren en schilder de boel in een fris kleurtje. Klinkt aanlokkelijk toch? Of niet?

Voorzitter,
De artikel 12 inspecteur en ook het college in de rib-artikel 12 stellen wel een paar randvoorwaarden om van de artikel 12 status af te komen. Dat de SGP meer factoren onderscheidt en het proces te risicovol vindt, heeft u kunnen lezen in het amendement.

Voorzitter, college, raadsleden,
Beschouw dit amendement nu alstublieft niet als ‘het vliegen afvangen’ of het diametraal anders willen doen dan de wens van het college; maar beschouw het amendement als een oproep van de raad om extra voorzichtig te zijn in dit afrondingsproces en de beschreven voorzichtigheid van het college te versterken.

Voorzitter,
Natuurlijk begrijpen we dat het college, en de ambtelijke organisatie, vrijheid van handelen wil en los wil komen van die O&O formulieren enz. Natuurlijk snap ik dat je als ambtenaar je ambitie waar wilt maken en het niet motiverend is als dat afgeremd wordt. De SGP heeft ook de Kadernota gelezen en die was opvallend dun. De SGP snapt heel goed dat u meer zou willen doen.

Voorzitter,
Ook voor onze inwoners en ondernemers is het soms niet makkelijk dat we onder het artikel 12 regime vallen. Zij hebben te maken met hogere lasten! Dat is erg vervelend. Maar geen enkele burger zal het begrijpen als we los zijn van het artikel 12 traject en we hebben dan nog steeds te maken met de hoge O: onvermijdbaar en onuitstelbaar.

Voorzitter,
Maar als we stoppen met dit traject dan moeten we het wel goed en veilig kunnen doen. In zo’n traject als dit moet je niet willen gaan voor het snelle geld en de snelle aanlokkelijke oplossing.

Voorzitter,
Of je nu vrijheid van handelen hebt of niet, de begroting moet sluitend zijn. En of je nu onder artikel 12 toezicht staat of niet, in beide gevallen moeten de financiën kloppen. Dus is die vrijheid van handelen wel een echte vrijheid?

Voorzitter,
U wilt voorzichtig zijn zo lezen we in uw stukken. Grote waardering daarvoor. Het amendement geeft u extra argumenten om op het juiste moment de artikel 12 inspecteur definitief te bedanken en uit te zwaaien naar Den Haag. Wij allen weten: dit traject is ééns en nooit weer.

Op het moment dat we te vroeg stoppen en we halen onbedoeld en onverhoopt onze financiële ambities niet. Dan zijn de rapen pas echt gaar. Dat wil je toch niet?

Wat denkt u dat dan de gevolgen zijn??

Niemand, nee, niemand in dit huis wilt toch uitgeleverd worden aan gemeente Middelburg?

Aanvulling na de raadsvergadering:

de motie is niet door andere fracties gesteund.