10 oktober 2022

Beantwoording vragen plastic afval naar derde wereldlanden

Vragen artikel 34 SGP - Exporteren plastic afval naar derde wereldlanden

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Uw inleiding
Nederland is kampioen exporteren van plastic afval naar het buitenland. Dit blijkt uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation. Zo’n 70 miljoen kilo belandt er jaarlijks in Indonesië. Van alle landen in Europa vervoert Nederland het meeste plastic afval naar landen daarbuiten. Terwijl we dat plastic ook kunnen gebruiken om er, bijvoorbeeld in Vlissingen, wegen van te maken. Op de site eenvandaag.avrotros.nl is hierover op 9 september jl. een artikel verschenen. (Zie: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nederland-is-kampioen-plastic-afval-exporteren-plastic-soup-foundation-wil-een-verbod/).De Gemeente Vlissingen laat haar inwoners plastic afval scheiden, met als doel VANG, van afval naar grondstof, én dus niet VANE, van afval naar export... Onze inwoners moeten daarvoor allerlei extra moeite doen en mogelijk meer gaan betalen. De SGP wil daarom de volgende vragen stellen:

  • Vraag 1:

Is het college op de hoogte van het artikel op eenvandaag.avrotros.nl en het onderzoek van de Plastic Soup Foundation?
Ons antwoord
Het college heeft kennisgenomen van het item op Eenvandaag en het onderzoek van de Plastic Soup Foundation. Het college wil gescheiden plastic afval op een hoogwaardige en duurzame manier recyclen, volgens de principes van een circulaire economie. Het niet verwerken van plastic afval en dit exporteren naar Zuidoost-Azië, past volgens het college niet bij de circulaire economie die Vlissingen nastreeft.

  • Vraag 2

In het licht van het verschenen artikel en de uitkomst van het onderzoek; hoe reëel is het dat het werkelijke doel VANG wordt gehaald bij het scheiden van plastic afval?
Ons antwoord
Het behalen van de VANG-doelstelling is voor de gemeente Vlissingen een grote uitdaging. Het invoeren van een nieuw inzamelsysteem is hiervoor noodzakelijk. Dit systeem vraagt van inwoners dat zij hun afval (o.a. plastic, oud-papier, glas etc) zo goed mogelijk scheiden. Het zo goed mogelijk scheiden van afval is essentieel voor schone herbruikbare afvalstromen. Daarbij is het belangrijk dat de afvalverwerkers deze grondstoffen vervolgens op een juiste manier verwerken.

  • Vraag 3

Wat vind het college er van dat inwoners van gemeente Vlissingen moeten scheiden voor betere exportprijzen?
Ons antwoord
Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 4

De SGP is van mening dat veel wordt gevraagd van onze inwoners om diverse afvalstromen aan de voorkant te scheiden (veel aparte prullen-/afvalbakken en/of -zakken in huis), terwijl nu blijkt dat het scheiden van plastic afval niet het werkelijke doel behaalt wat de gemeente haar inwoners voor ogen houdt. Hoe zinvol is het eigenlijk nog om plastic afval te scheiden?
Ons antwoord
Ondanks dat het college is geschrokken van de inhoud van het item van Eenvandaag en het onderzoek van de Plastic Soup Foundation, vindt zij het zinvol dat inwoners hun afval zo goed mogelijk scheiden. Het afval bestaat uit meerdere afvalstromen, waaronder plastic afval. Om het aantal kilo’s restafval te verminderen, is belangrijk dat ook plastic afval aan de voorkant wordt gescheiden. Wel moeten alle herbruikbare afvalstromen op een hoogwaardige en duurzame manier worden gerecycled door de verwerkers.

  • Vraag 5

Bewustwording is, tijdens het debat over voor- en nascheiding van afval, ook als argument gebruikt om te besluiten om onze inwoners aan de voorkant diverse soorten afval te laten scheiden. Is het stimuleren van bewustwording door middel van het scheiden van afvalstromen een kerntaak van de gemeente? Graag uitleg.
Ons antwoord
Om te komen tot schone herbruikbare afvalstromen, moeten inwoners geïnformeerd en gemotiveerd worden om het afval op de juiste manier te scheiden. Dit doet de gemeente met de bewustwordingscampagne ‘Afval apart? Gewoon doen!’. Dat het op de juiste manier scheiden belangrijk is, blijkt ook uit het item van Eenvandaag. Hierin wordt geconcludeerd dat goed gescheiden plastic afval (niet vervuild) wordt hergebruikt.

  • Vraag 6

De SGP is van mening, na de uitkomst van het onderzoek van de Plastic Soup Foundation, dat bij onze inwoners een valse verwachting wordt gewekt. Het scheiden van plastic afval levert geen nieuwe grondstoffen op (VANG) maar dit afval wordt gedumpt in het buitenland, waarmee we de inwoners daar (o.a. Indonesië) opzadelen met ons afvalprobleem. Hoe kunnen we als gemeente onze inwoners recht in de ogen kijken met onze opdracht om extra moeite te doen om plastic afval te scheiden?
Ons antwoord
Het college wil dat het plastic afval dat onze inwoners scheiden, zo hoogwaardig mogelijk wordt gerecycled door afvalverwerkers. Het college gaat Nedvang vragen waar ons afval wordt verwerkt. Het college wil ook garanties hebben dat het afval niet gedumpt wordt binnen of buiten Europa.
Inwoners van andere landen opzadelen met ons afvalprobleem is niet wenselijk. Het stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic afval is niet de oplossing. Hierdoor zou meer restafval naar de verbrandingsfabriek gaan met als gevolg negatieve effecten voor het milieu.

  • Vraag 7

De SGP begrijpt dat de Gemeente Vlissingen dit dilemma niet alleen kan oplossen/aanpakken. Is het college bereid om de landelijke overheid te benaderen en hen in kennis te stellen van dit dilemma en hen te verzoeken c.q. aan te sporen om een oplossing hier voor te vinden? Zo ja, hoe, wanneer en met wie gaat het college dit doen?
Ons antwoord
Vanuit Openbaar Lichaam Afvalverwijdering Zeeland (O.L.A.Z.) hebben wij aan Nedvang (hier hebben wij vanuit O.L.A.Z. het contract mee afgesloten voor het verwerken van Plastic, metaal en drankkartons (PMD) gevraagd om uitleg te geven. De gemeente gaat Nedvang vragen waar ons plastic afval wordt verwerkt. Ook wil zij garanties dat het plastic afval niet binnen of buiten Europa wordt gedumpt. Daarnaast heeft de gemeente Vlissingen een signaal afgegeven aan de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD). Op basis van de reacties zal het college bekijken hoe/of deze situatie het beste kan worden aangepakt, bijvoorbeeld via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

  • Vraag 8

Bij een onverhoopt “nee” op de voorgaande vraag; waarom niet?
Ons antwoord
N.v.t.

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.
Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Vlissingen,

de secretaris,                             de burgemeester,

drs. R.D.A. Wiskerke                 drs. A.R.B. van den Tillaar

Behandeld door J. Bijl