17 juni 2022

Beantwoording vragen m.b.t. subsidieaanvrage winkelstraten

Beantwoording vragen m.b.t. subsidieaanvrage winkelstraten

Artikel 34 vragen SGP - Aanvraag subsidie om winkelstraten te laten bruisen
Geachte heer/mevrouw,
Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.
Uw inleiding
Op de site van binnenlandsbestuur.nl is te lezen dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een Impulsaanpak winkelgebieden wil stimuleren, zodat binnenstedelijke gebieden toekomstbestendig kunnen worden gemaakt met een stevige, sociale en economische basis. Hiervoor is 100 miljoen Euro beschikbaar. Vanaf 9 mei kunnen gemeenten een aanvraag indienen. Einddatum voor de aanvraag is 30 mei. Dit is de eerste van vier aanvraagrondes, de laatste ronde is in 2024. De subsidie is bedoeld voor renovatie, transformatie, sloop- of nieuwbouw of aanleg van openbare voorzieningen in een projectgebied. Het is de bedoeling dat de gemeente voor deze projecten samenwerkt met private investeerders. Gemeenten kunnen een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De eerste beschikkingen worden in augustus verwacht. Gemeenten krijgen zeven jaar de tijd gesubsidieerde projecten af te ronden. Aangezien de bereikbaarheid, toegankelijkheid, beschikbaarheid van voldoende openbare toiletten en het parkeren in de binnenstad, naar de mening van de SGP, absoluut verbetering behoeven.

  • Vraag 1

Is het college op de hoogte van het feit dat door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat subsidie beschikbaar is gesteld voor het laten bruisen van winkelstraten?
Ons antwoord
Het college is op de hoogte van de regeling “Impulsaanpak winkelgebieden”.

  • Vraag 2

Heeft het college zelf, in samenwerking met private investeerders, projectgebieden in het winkelgebied in beeld om een beroep te kunnen doen op een gedeelte van deze 100 miljoen Euro?
Ons antwoord
Het college houdt nauwlettend in de gaten of er zich mogelijkheden in het winkelgebied voordoen en informeert ook waar mogelijk relevante private partijen over deze regeling.

  • Vraag 3

Voldoende parkeergelegenheid, voldoende openbare toiletten, aantrekkelijke, groene aankleding van winkelstraten zijn belangrijk voor een aantrekkelijke binnenstad. Deelt het college deze mening en ziet zij kans om, samen met private investeerders, hiervoor een project in het leven te roepen en hiervoor een beroep te doen op deze subsidieregeling van het Rijk?
Ons antwoord
Het college onderstreept het belang van groen in de (binnen)stad, een optimaal toegankelijk Vlissingen en goede toegankelijke voorzieningen, zowel publiek als privaat. Als er zich mogelijkheden (zie antwoord vraag 2) voordoen voor herstructurerings- of transformatieprojecten met een substantiële onrendabele top (voorwaarden vanuit RvO) worden de mogelijkheden voor de openbare ruimte verder verkend.

  • Vraag 4

Bereikbaarheid en toegankelijkheid van onze binnenstad kan beter. Ooit is een motie van de SGP, te weten “Duidelijke informatie bij binnenkomst Vlissingen” aangenomen. Deze is tot op heden niet uitgevoerd. De SGP denkt dat uitvoering van deze motie (die samenwerking met private partijen beoogde), in combinatie met goede bewegwijzering richting binnenstad en parkeergelegenheden en project kan zijn wat in aanmerking kan komen voor deze subsidie. Deelt het college deze mening?
Ons antwoord
Volgens de voorwaarden van de regeling komt dit niet in aanmerking voor subsidie.

  • Vraag 5

Hoe voorkomt het college dat dit geld uit Den Haag aan de Vlissingse neus voorbij gaat?
Ons antwoord
Zie antwoord 2.

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de secretaris,                                           de burgemeester,
drs. R.D.A. Wiskerke                              drs. A.R.B. van den Tillaar

Behandeld door J. Huysse