24 april 2017

Zeeuwse proeftuin Maak verschil

Op voorstel van Lilian plaatsen we onderstaand (aan de Zeeuwse colleges gericht) bericht.


Geachte Colleges,

Op verzoek van de stuurgroep Maak verschil stuur ik u onderstaande mail:

De Zeeuwse proeftuin Maak verschil zet in op het bevorderen van de interbestuurlijke samenwerking in Zeeland, met als doel versterking van de economische structuur van de regio.
Via deze mail willen we u informeren over de laatste ontwikkelingen. We vragen u deze informatie ook te delen met de raad, het algemeen bestuur en provinciale staten.

  • Animatie

Op 27 maart jl. heeft de Zeeuwse Proeftuin Maak Verschil zich gepresenteerd op het landelijke congres in Den Haag. Op dit congres zijn samen met andere proeftuinen, wetenschap en diverse betrokkenen de eerste opbrengsten en ervaringen met elkaar gedeeld. Zeeland kent ten opzichte van andere proeftuinen het voordeel van een breed geaccepteerde, inhoudelijke agenda, vastgelegd in ‘Zeeland in stroomversnelling’. Dit biedt een goede basis om verder te werken aan bestuurlijke slagkracht.

Graag wijzen we u op de animatie over de Zeeuwse proeftuin, zoals deze ook tijdens het landelijk congres is vertoond. De animatie is te gebruiken om in kort bestek (2 minuten) duidelijk te maken wat de Zeeuwse opgaven zijn en hoe Maak Verschil bijdraagt aan de realisatie ervan. U kunt binnen uw eigen netwerk vrij gebruik maken van de film.
U vindt de animatie op https://proeftuinenmaakverschil.nl/videolist/watch/49314598/animatie-met-bevindingen-zeeuwse-proeftuin-maak-verschil.

  • Statement

De zes proeftuinen hebben gezamenlijk een boodschap opgesteld aan het (komend) kabinet.
De boodschap is dat de gedachte achter de Proeftuinen Maak Verschil werkt; een regionale aanpak waarbij de inhoud centraal staat helpt! Partnerschap van regio en Rijk is daarbij van cruciaal belang. Dit geldt niet in de laatste plaats voor Zeeland. Uiteraard hopen we op steun voor het statement vanuit politiek en bestuur.

  • Raad in Beraad voor de Zeeuwse gemeenteraden

Het betrekken van de gemeenteraad-, staten- en AB-leden is een essentieel onderdeel van interbestuurlijke samenwerking. Daarom zullen -waarschijnlijk eind juni- drie bijeenkomsten worden georganiseerd voor alle volksvertegenwoordigers in Zeeland, die samen met de griffiers zijn voorbereid. In deze bijeenkomsten worden zij op interactieve wijze en aan de hand van praktijksituaties aan het denken gezet over hun eigen rol binnen nieuwe opgaven zoals regionale samenwerking. Zodra de data bekend zijn geven we deze door.
Na afloop hebben deelnemers meer inzicht in de wijze waarop zij hun rol effectief kunnen invullen, zowel lokaal als in regionale samenwerking, handvatten voor de manier waarop zij dilemma’s kunnen hanteren, en beter zicht op ontwikkelingen en vraagstukken. De bijeenkomsten zullen plaatsvinden in de avonduren.

Vriendelijke groeten,
Stuurgroep Maak Verschil
Harry van der Maas (onze SGP-gedeputeerde)!
Rene Verhulst
Marcel Delhez

Namens deze
Leny Vermeer

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het nut van regionale samenwerkingen en inzicht wil krijgen hoe overheden dat doen: hier een link naar leuke & positieve informatie.

https://www.proeftuinen-maakverschil-magazine.nl/magazine/proeftuinen-maak-verschil/cover/