24 oktober 2022

Vragen Restanten Oostkerk Vlissingen


Artikel 34-vragen RvO

Restanten Oostkerk Vlissingen

Geacht college,

Vlissingen heeft een indrukwekkende geschiedenis. “Vissers, kapers en arbeiders”, het boek dat Peter van Druenen schreef naar aanleiding van het 700 jarig bestaan van de stad Vlissingen, bewijst dat. Veel van die geschiedenis is helaas niet veel meer terug te zien in het stadsbeeld. De SGP wil graag vragen stellen over het koesteren van Vlissings erfgoed, en specifiek over de restanten van de Oostkerk.

  • 1. Deelt het college de mening van de SGP dat het van groot belang is dat het erfgoed, wat nog wel zichtbaar is in het stadsbeeld, duidelijk in beeld moet worden gebracht voor inwoners en bezoekers én dat ons erfgoed moet worden gekoesterd? Graag uitleg.
  • 2. Het restant van de Oostkerk, op de hoek van de Koudenhoek en de Onderstraat, is één van de oudste zichtbare restanten van de Vlissingse geschiedenis. Deze protestantse kerk werd tussen 1650 en 1654 gebouwd en heeft veel moeten doorstaan (afgebrand, weer opgebouwd, in gebruik genomen als magazijn door de Franse marine, gebombardeerd door de Engelsen, weer opgebouwd als magazijn voor de Nederlandse marine en tot slot door Scheepswerf De Schelde omgebouwd tot gieterij). Wat resteert is de historische muur die aan beide zijden aan het zicht wordt onttrokken door spontaan groen en geparkeerde auto’s. Er staat weliswaar een informatiebord bij, maar de muur zelf zou, naar onze mening, beter in het zicht moeten worden gebracht. Deelt het college deze mening? Waarom wel? Waarom niet?
  • 3. Wil het college het spontaan groeiend groen, wat deze historische muur aan het zicht onttrekt en mogelijk beschadigt, verwijderen zodat dit stuk zichtbare geschiedenis beter zichtbaar en behouden wordt?
  • 4. Het informatiebord bij de muur vermeldt alleen de geschiedenis over de gieterij van Scheepswerf de Schelde. Waarom is ervoor gekozen om slechts informatie te geven over het feit dat dit stuk erfgoed onderdeel heeft uitgemaakt van dit stuk geschiedenis?
  • 5. Deelt het college de mening van de SGP dat het veel omvattender verhaal van deze eeuwen oude muur ook dient te worden gedeeld met/verteld aan onze inwoners en bezoekers, om zo recht te doen aan de rijke historie van Vlissingen?
  • 6. Zo nee, waarom niet?
  • 7. Zo ja, is het college bereid het informatiebord aan te passen?
  • 8. Voor herstel van de Machinefabriek wordt enorm veel geld uitgegeven. Deelt het college de mening van de SGP dat voor een veel ouder, zichtbaar restant van de Vlissingse geschiedenis ook geld (voor het onderhoud, behoud en voor uitgebreidere informatie op het informatiebord) mag worden uitgetrokken? (hoogstwaarschijnlijk maar een fractie van het bedrag wat aan de Machinefabriek wordt uitgegeven)?
  • 9. Zo ja, wanneer gaat het college dit oude, zichtbare stuk geschiedenis beter zichtbaar maken en onderhouden?
  • 10. Zo nee, waarom niet?

Wij zien uw antwoorden op onze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele
Cor Tromp