5 maart 2018

Vragen over veiligheid gebruik gaybrapad

Artikel 34-vragen “Gaybrapad geen veilige looproute en oversteekplaats”

Geacht college,

Het college heeft uitvoering gegeven aan een aangenomen motie van D66 om een regenboogzebrapad (gaybrapad) in de Gemeente Vlissingen te realiseren.
In september 2017 is het zebrapad aan de Spuikomweg, ter hoogte van de bioscoop, veranderd in een gaybrapad.
Een gaybrapad lijkt op een zebrapad, maar dan in regenboogkleuren.
Bij een gaybrapad gelden NIET dezelfde regels als bij een zebrapad. Een zebrapad heeft zwarte en witte strepen, wordt aangegeven door een verkeersbord of verkeerslichten en bestuurders MOETEN voetgangers en gehandicaptenvoertuigen, die willen oversteken, voor laten gaan.  Een zebrapad is, dankzij deze wettelijke regels, een veilige oversteekplaats en geeft ook een veilige looproute aan.
Bij een gaybrapad gelden deze regels NIET en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen!

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

  • 1. Heeft het college zich gerealiseerd dat zij, door bij de Spuikomweg een zebrapad te laten veranderen in een gaybrapad, een veilige oversteekplaats voor voetgangers en personen in gehandicaptenvoertuigen heeft weggenomen op een plaats waar heel vaak wordt overgestoken door de aanwezigheid van de bioscoop en bibliotheek aldaar?
  • 2. Heeft het college de inwoners en bezoekers van/aan de Gemeente Vlissingen geïnformeerd over het feit dat de wettelijke regels behorend bij een zebrapad niet gelden bij een gaybrapad? Zo ja, wanneer en hoe? Zo nee, waarom niet?
  • 3. De meeste ongevallen met voetgangers gebeuren tijdens het oversteken. Volgens de wet zijn voetgangers zwakkere verkeersdeelnemers. Daarom zal een bestuurder van een auto (die verplicht WA is verzekerd) ten allen tijde aansprakelijk en verantwoordelijk worden gesteld. Indien een automobilist een voetganger of persoon in een gehandicaptenvoertuig aanrijdt op het gaybrapad, kan hij/zij de gemeente aansprakelijk stellen omdat de gemeente een zebrapad heeft laten veranderen in een gaybrapad?
  • 4. De SGP is van mening dat de symboliek van een gaybrapad niet opweegt tegen veiligheid die een zebrapad biedt voor de kwetsbare voetganger en personen in een gehandicaptenvoertuig. De SGP vindt daarom dat het college, door uitvoering te geven aan de aangenomen motie door een zebrapad in een gaybrapad te laten veranderen, geen goede uitvoering geeft aan haar wettelijke taak om te zorgen voor goede verkeersveiligheid van de kwetsbare voetganger en personen in een gehandicaptenvoertuig bij de oversteekplaats, ter hoogte van de bioscoop en bibliotheek. Deelt het college deze mening?


Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele

Omroep Zeeland maakte er meteen werk van: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/104270/Gaybrapad-is-volgens-SGP-Vlissingen-onveilig

Toelichting
Dit onderwerp kreeg aandacht in de Kampioen van maart 2018. Daarin wordt over zwart-met-witte strepen gesproken. Echter:
volgens de wet bestaat een voetgangersoversteekplaats (het zebrapad) uit witte strepen. Officieel is het gaybrapad dus geen voetgangersoversteekplaats zoals in de wet omschreven.

Dit staat in artikel Hoofdstuk IV 49.2 Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens:

Lid 1. Een zebra bestaat uit een dwars op de wegas aangebrachte markering met een breedte van ten minste 4 m, bestaande uit witte strepen met een breedte en een tussenliggende afstand van 0,4 tot 0,6 m.