12 februari 2018

Vragen over Tiny houses: minder huis, meer leven!

                                            
Artikel 34 vragen Tiny Houses, zelfbouwwoningen “minder huis, meer leven” 

In Nederland staan er al ongeveer 50 stuks. Ze lijken op een tiny house en worden verkocht als een zelfbouwwoning onder de naam “Minder huis, meer leven”. Het zijn hypermoderne, verplaatsbare woningen voor maximaal vier personen. Deze woningen zijn voorzien van zonnepanelen, een watertank op het dak en een warmtepomp. Het interieur heeft ondermeer een slaapbank en een badkamer. Door het uitklap-systeem wordt energie opgewekt middels zonnepanelen en ontstaat er een heus terras. Men kan ze overal neerzetten, bijvoorbeeld op een industrieterrein.
    
Omdat de Gemeente Vlissingen de centrumgemeente is in Zeeland voor dak- en thuislozenopvang, ziet de SGP kansen en wil hierover de volgende vragen stellen: 

  1. Momenteel verblijven dak- en thuislozen in het Witte Huis in de binnenstad. Dit is vooral een plaats om ’s avonds te eten en ’s nachts te slapen. Overdag zijn bewoners (vaak drank- en drugsverslaafden) aangewezen tot een leven op straat. Is het college het met de SGP eens dat deze mensen, vooral tijdens de koude dagen in de winter, ook overdag een menselijk bestaan moeten hebben en niet op straat behoeven te leven?
  2. Is het college het met de SGP eens dat groepjes dak- en thuislozen, vaak alcohol drinkend in het openbaar, geen prettig gezicht geven aan het aanzien van de binnenstad, de glooiing en de boulevard voor de inwoners en toeristen?
  3. Is het college met de SGP van mening dat er eigenlijk geen dak- en thuislozen behoeven te zijn door het plaatsen van deze verplaatsbare zelfbouwwoningen in de gemeente?
  4. Kunnen deze woningen, in overleg met betrokken zorginstanties, onderdeel worden van een integratieproject voor dak- en thuislozen?
  5. Is het college het met de SGP eens dat dit een win-win-win-situatie kan opleveren, omdat

a)      hierdoor dak- en thuisloosheid niet meer bestaat,

b)      hierdoor geen groepjes verslaafden meer op markante plaatsen in de stad zijn, en

c)       hierdoor mensen met bepaalde verslaving of sociale problematiek eenvoudig vindbaar zijn voor de hulpverlening?

6. Is het college bereid met betrokken instanties in overleg te gaan om deze woningen te realiseren in onze gemeente en binnen de gemeentegrenzen een plaats aan te wijzen waar deze woningen neergezet kunnen worden?

7. Deze woningen worden verkocht onder de naam “Minder huis, meer leven” maar de SGP denkt dat voor een dak- en thuisloze deze woning “Meer huis en een beter leven” kan betekenen. Deelt het college deze positieve gedachte?

Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet, 

Lilian Janse-van der Weele

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/103863/Kleine-zelfbouwhuisjes-voor-dak-en-thuislozen