14 april 2022

Vragen over stagnatie vergunningen hotel DE TIMMERFABRIEK

De SGP diende een aantal vragen in bij de griffier, te behandelen bij agendapunt 5.1 van de
"Vergadering Commissie Ruimte - Algemeen en Sociaal 14-04-2022"
Doel: inzicht krijgen in wat er precies gepasseerd is bij het aanvragen van vergunningen voor hotel DE TIMMERFABRIEK, de zaken van 2 kanten bekijken.

In de PZC lazen we dit artikel: Vlissingen en Kloeg Collection geven elkaar de schuld van latere opening Hotel de Timmerfabriek | Walcheren | pzc.nl
En na het lezen ervan dacht de SGP:  van deze situatie wordt niemand blij. De ondernemer niet, en de gemeente Vlissingen ook niet. Je vraagt je af: wat is er nu echt gebeurd en hoe complex is dit?

Verder had de SGP een deja-vu met betrekking tot dit thema. Al eerder hadden we te maken met een hotel dat er maar niet kwam, problemen met vergunningsaanvragen enz. enz. Gelukkig komen beide hotels er wel en dat is het belangrijkste.

De SGP heeft daarom de volgende feitelijke vragen:
1) Wil het college een chronologische feitenweergave aan de raad verstrekken met daarin wanneer wat in deze vergunningsaanvraag gebeurd is?
2) Wil het college eens schetsen hoe complex zo'n vergunningsaanvraag nu is? We hebben er geen idee van. Om hoeveel (deel)vergunningen gaat het nu precies, hoeveel pagina's zijn dat bijvoorbeeld en met hoeveel deadlines heb je dan te maken?
3) Wil het college de feitelijke weergave van vraag 1) ook voorleggen aan Kloeg Collection en deze ondernemer om een reactie daarop vragen? Om zo op deze manier twee kanten van het verhaal te kunnen horen en inzicht te krijgen wat er nu precies is gebeurd.

Met vriendelijke groet,

Cor Tromp en Lilian Janse,
SGP Vlissingen

Beantwoording door de burgemeester en wethouder Reijnierse, keurig op een rijtje, gevonden in het raadsinformatiesysteem.

- 1 -
Exploitatievergunning, alcoholvergunning en Wet Bibob
- In juni 2021 is er voor het eerst contact geweest tussen de exploitant en de behandeld ambtenaar t.a.v. de exploitatievergunning, Alcoholvergunning en de toets op grond van de Wet Bibob. De aanvraagformulieren met toelichting zijn toen uitgereikt.
- In september 2021 is na het informeel aanleveren van een aantal stukken door de exploitant fysiek overleg geweest op advies van de gemeente. Dit voor nadere uitleg over wat er aangeleverd moet worden.
- In november 2021 zijn stukken, informeel, aangevuld door de exploitant. De aanvragen waren nog niet volledig ingediend. - In december 2021 zijn stukken, informeel, aangevuld door de exploitant.
- Op 14 januari 2022 is afgestemd dat de aanvragen formeel ingediend waren.
- Op 17 januari 2022 is per brief aangegeven welke stukken ontbraken. Hierna zijn enkele stukken verstrekt door de exploitant.
- Op 25 februari 2022 is per brief aangegeven welke stukken ontbraken.
- Op 11 maart 2022 zijn de laatste stukken aangeleverd.
- Op 16 maart 2022 is aangegeven, dat de aanvraag volledig was en in behandeling genomen werd.
- Vanaf 16 maart 2022 zijn aan diverse externe adviseurs adviezen opgevraagd. Nog niet alle adviezen zijn verkregen.
Brandveilig gebruik
Via de exploitant en de aannemer is verzocht om een aanvraag hiervoor tijdig in te dienen. De aanvraag voor de omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik (gebruiksvergunning) is tot op heden nog niet ingediend. Dit is een aanvraag waar de uitgebreide procedure van toepassing is. Hiervoor geldt een termijn van orde van 26 weken. De VRZ heeft onlangs de installaties getest, hier zijn geen gebreken geconstateerd. Op het moment dat de aanvraag omgevingsvergunning voor het brandveilig gebruik is ingediend, kan deze ook op korte termijn worden verleend.

- 2- 
Voor een dergelijke project zijn in ieder geval de volgende vergunningen benodigd:
- Wijziging van het bestemmingsplan.
- Omgevingsvergunning bouwen incl. onderdeel wijzigen Rijksmonument. Uitgebreide procedure met een termijn van orde van 26 weken. Deze termijn kan in overleg met de aanvrager worden verlengd. Aanvragen via www.omgevingsloket.nl.  De bovenstaande aanvragen zijn middels één gecombineerde aanvraag op 19-12-2018 ingediend en op 20-12-2019 is de omgevingsvergunning voor de herbestemming en de verbouw van het monument verleend.
- Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer. Beoordeling melding binnen 4 weken. Melden via www.aimonline.nl.
- Omgevingsvergunning Brandveilig gebruik. Dit is een aanvraag waar de uitgebreide procedure van toepassing is. Hiervoor geldt een termijn van orde van 26 weken. Aanvragen via www.omgevingsloket.nl. 
- Exploitatievergunning APV. Procedure van 8 weken met mogelijkheid van verdagen va 8 weken. Aanvraagformulier betreft 2 pagina’s.
- Alcoholvergunning. Procedure van 8 weken met mogelijkheid van verdagen van 8 weken. Aanvraagformulier betreft 4 pagina’s.
- Toets op grond van de Wet Bibob (nieuw horecabedrijf). Procedure volgt de termijn van de exploitatievergunning en alcoholvergunning. Indien extern advies het Landelijk Bureau Bibob nodig verlenging beslistermijn aanvragen exploitatievergunning en alcoholvergunning met 8 weken en mogelijkheid tot verdagen van 4 weken extra. Aanvraagformulier betreft 7 pagina’s gericht op de BV en 6 pagina’s gericht op de natuurlijke persoon achter de BV. Genoemde termijnen zijn de wettelijke termijnen nadat een aanvraag volledig is ingediend. Behandeltermijnen kunnen korter zijn dan de wettelijke termijnen. Dit is afhankelijk van de inhoudelijke beoordeling.

 - 3 -
Als de heer Kloeg deze informatie wil ontvangen dan kunnen wij dit op verzoek ter beschikking stellen.