17 oktober 2017

Vragen over sluiting drugspanden

Artikel 34-vragen over sluiting woningen/panden n.a.v. vondst hennepkwekerij en/of meer dan 0,5 gram harddrugs

Geacht college,

Vele keren per jaar worden er in de Gemeente Vlissingen hennepkwekerijen ontdekt in huurwoningen van Woningcorporaties, huurpanden van particulieren en verhuurde bedrijfspanden. Daarnaast wordt ook regelmatig harddrugs aangetroffen in huurwoningen. Na de ontdekking van een hennepkwekerij of meer dan 0,5 gram harddrugs, laat de burgemeester een pand voor minstens drie maanden sluiten, volgens de Wet Damocles (Opiumwet artikel 13b) of Wet Victoria (Gemeentewet artikel 174a). De burgemeester bepaalt hoe lang een woning/bedrijfspand gesloten blijft. Een minimumperiode is niet vastgelegd in de Opiumwet en Gemeentewet.

De SGP-fractie wil hierover de volgende vragen stellen
1. Na de ontdekking van een hennepkwekerij laat de Gemeente Vlissingen door haar Reinigingsdienst de hennepplanten weghalen en vernietigen. De SGP gaat ervan uit dat dit binnen een dag is gebeurd. Waarom is het nodig om een huurwoning of bedrijfspand nog drie maanden te laten sluiten?
2. Is er nog steeds sprake van: het te niet doen van bekendheid van een woning/pand als drugsadres, het te doen wederkeren van de rust in de omgeving, ernstige verstoring van de openbare orde en aantasting van het woon- en leefklimaat (eisen volgens artikel 13b van de Opiumwet, Wet Damocles, om een pand gesloten te houden) als de hennepkwekerij ontmanteld is of na ontruiming bij de vondst van harddrugs?
3. Is er nog steeds sprake van een daadwerkelijke verstoring van de openbare orde (eis volgens art. 174a van de Gemeentewet, Wet Victoria, om een pand gesloten te houden) als de hennepkwekerij ontmanteld is of na ontruiming bij de vondst van harddrugs?
4. Is bij drie maanden sluiting van een woning/bedrijfspand (na ontmanteling van de hennepkwekerij of ontruiming na de vondst van harddrugs) de DUUR van de sluiting evenredig aan het DOEL van de sluiting?
5. Zo nee, besluit de burgemeester in dat geval om de woning of het bedrijfspand eerder vrij te geven en wordt dit tijdig met de verhuurder gecommuniceerd?
6. De SGP gaat er zonder meer vanuit dat de verhuurders van woningen (woningcorporaties en particulieren) te goeder trouw zijn. Immers, zij verhuren hun panden voor bewoning of bedrijfsvoering en niet om drugscriminaliteit te faciliteren. Door de sluiting volgens de Opiumwet of Gemeentewet missen zij minimaal drie maanden huurinkomsten. Als dit vaak voorkomt, betekent dit vele maanden geen huurinkomsten. Daarbovenop komt dan nog de tijd die gemoeid gaat met het weer in orde maken aan de woning voor de verhuur en de kosten die dat met zicht meebrengt.
Is het college het met de SGP eens dat verhuurders van woningen/bedrijfspanden (woningcorporaties en particulieren) financieel onevenredig zwaar getroffen worden door sluiting volgens de Opiumwet voor de periode van drie maanden?
7. In het belang van de verhuurders is de SGP van mening dat, na ontmanteling van de hennepkwekerij in een huurwoning/bedrijfspand of ontruiming daarvan, de sluiting van panden aan de krappe kant moet worden gehouden, bijvoorbeeld zes weken zoals in de Gemeente Reusel. Is het college dit met de SGP eens?
8. De SGP vindt dat door kortere sluiting van woningen/panden de leefbaarheid in een wijk zal toenemen omdat er minder leegstand is en eventuele wachtlijsten voor huurders zullen mogelijk korter worden omdat er eerder een woning beschikbaar komt. Is het college het met de SGP eens?
9. In de Tweede Kamer wordt een wijziging van de Opiumwet behandeld die de burgemeester de mogelijkheid geeft een pand al te kunnen sluiten als er voorbereidingen zichtbaar zijn voor het plegen van een drugsdelict. Hierdoor zullen woningen vaker (onnodig) leeg komen te staan. Is het college op de hoogte van deze toekomstige wijziging van de Opiumwet?
10. Verhuurders zijn de dupe van de toepassing van de Wet Damocles als hun huurder een drugsdelict pleegt in de woning. Dit is niet rechtvaardig. Deelt het college de mening van de SGP?

Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet, enzovoorts......

Via onderstaande link is te lezen dat de gemeente Reusel een slutingstermijn van 6 weken ingesteld heeft.

https://www.reuseldemierden.nl/bestuur-en-organisatie/verordeningen-en-beleidsregels_42477/item/beleidsregels-aanpak-drugspanden_13249.html