13 oktober 2017

Vragen over pictogrammen

Artikel 34-vragen over

Pictogrammen ANWB op fietspaden als hint om fietsverlichting aan te doen.


Geacht college,

De donkere dagen komen er weer aan en veel studenten en scholieren gaan op de fiets naar school. De ANWB Lichtbrigades hebben de afgelopen 5 jaar in de herfst miljoenen lampjes uitgedeeld en vele fietsen gecontroleerd, maar dit helpt niet om jongeren te bewegen hun fietsverlichting aan te doen.
De afgelopen tijd heeft de ANBW besloten om in Nijmegen een proef te doen met pictogrammen op de fietspaden. Het zijn simpele plaatjes: een hand die een dynamo aanzet, een hand die het knopje van de koplamp indrukt en een brandend lichtje met een smiley met de tekst “zet je licht aan!”
De ANWB heeft na de proef de conclusie kunnen trekken dat deze pictogrammen echt werken. Meer fietsers fietsen met verlichting na het zien van deze pictogrammen op de fietspaden.

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

1. Is het college op de hoogte van de proef met pictogrammen op fietspaden door de ANWB en de positieve uitkomsten daarvan?
2. Fietsen zonder licht is (soms letterlijk) levensgevaarlijk. Ongeveer 1 op de 5 fietsongelukken met ernstige gewonden gebeurt in het donker. Landelijk gaat het dan om ca. 2500 mensen. Is het college het met de SGP eens dat dit aantal ongelukken omlaag moet en kan, doordat fietsers hun verlichting aan hebben in het donker en dat pictogrammen op de fietspaden daar enorm bij kunnen helpen?
3. De ANBW gaat nu in grote studentensteden de beproefde pictogrammen aanbrengen op de fietspaden aldaar. Vlissingen en Middelburg worden door Campus Zeeland samen gezien als een stadsagglomeratie/stadsgewest voor studenten. Is het college het met de SGP eens dat deze pictogrammen ook op de fietspaden in de studentensteden Vlissingen en Middelburg aangebracht moeten worden voor de veiligheid van onze fietsende studenten en daarmee ook voor het andere verkeer?
4. Is het college (evt. samen met het college van Middelburg) bereid om contact op te nemen met de ANWB met de vraag of zij deze pictogrammen ook op onze fietspaden aan willen brengen?

Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet, Lilian Janse.                 

Lilian stelde deze vragen naar aanleiding van een artikel in de PZC van vandaag, 13 oktber 2017.