21 september 2018

Vragen over illegaal dumpen afval bij/in ondergrondse containers

Artikel 34-vragen “illegaal dumpen afval in en bij ondergrondse afvalcontainers in wijken”

Geacht college,

In verschillende wijken in de Gemeente Vlissingen zijn ondergrondse afvalcontainers gerealiseerd.
De SGP ontvangt regelmatig klachten van inwoners dat mensen van buiten de gemeente, vaak in de avonduren of weekenden, hun (grof) afval dumpen in deze containers. Ook komt het voor dat inwoners buiten deze wijken hun grijze container erin legen.
Wanneer men het afval niet in de ondergrondse containers kwijt kan, dumpt men het afval naast de container, met alle gevolgen van dien.



De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

1. Is het college op de hoogte van het feit dat mensen van buiten de gemeente/wijk hun afval in of naast de ondergrondse afvalcontainers in wijken dumpen?
2. Zijn de ondergrondse afvalcontainers in wijken expliciet bedoeld voor gebruik door inwoners van die wijk of voor alle inwoners van de Gemeente Vlissingen?
3. Wanneer inwoners van wijken melding doen van illegaal dumpen in of naast een ondergrondse afvalcontainer, wordt er dan snel actie ondernomen?
4. Indien de ondergrondse afvalcontainers in wijken met name bedoeld zijn voor inwoners van die bewuste wijk, is er een systeem beschikbaar (bijv. Pasjessysteem) om de containers afgesloten te houden tegen illegale dumping en exclusief beschikbaar te houden voor wijkbewoners? Zo ja, staat het college positief tegenover zo’n systeem?
5. De SGP gaat ervan uit dat illegale dumping in en naast ondergrondse afvalcontainers de Gemeente Vlissingen veel extra werk oplevert, immers de containers moeten vaker worden geleegd en het afval naast de containers moet worden opgeruimd. Is het college het met de SGP eens dat door de invoering van bijvoorbeeld een pasjessysteem in de gehele gemeente een deel van dat extra werk wordt voorkomen en dat daarom een investering in een pasjessysteem loont?
6. Momenteel draaien er diverse pilots met betrekking tot het inzamelen van afval in diverse wijken in de gemeente. Heeft het college nu al enig inzicht in de voor- of eventuele nadelen van een pasjessysteem?
7. De SGP vindt dat het voor inwoners handig is dat verschillende ondergrondse containers voor diverse soorten afval bij elkaar gegroepeerd staan op een plaats in de wijk. In veel wijken staan deze containers vaak ver van elkaar of is er slechts een container voor restafval. Is het beleid van de Gemeente Vlissingen erop gericht dat diverse ondergrondse afvalcontainers voortaan bij elkaar staan om zo scheiding van afval voor de inwoners makkelijker te maken?

Wij zien uw antwoorden op onze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele


ZO HOORT HET NIET!         Kijkje in Bossenburg........



ZO HOORT HET WEL!       Kijkje in Oost-Souburg, 21 september 2018