1 april 2025
Vragen: Maximale uitvoering Motie Openbare toiletten
Artikel 34-vragen RvO.
Maximale uitvoering Motie Openbare Toiletten
Geacht college,
De fracties SGP en SLF hebben kennis genomen van de Raadsinformatiebrief (hierna RIB) van 26 januari 2024, waarin u uitlegt hoe het college de op 10 november 2022 aangenomen motie “Openbare toiletten” gaat uitvoeren. In deze RIB doet u een toezegging dat het college in 2024 een locatieonderzoek gaat uitvoeren voor de plaatsbepaling van extra openbare toiletten. Ook meldt u dat in de parkeergarage in de Machinefabriek een openbaar toilet gaat worden gerealiseerd. U geeft aan dat, op basis van de uitkomsten van het locatieonderzoek, een aanvraag voor uitvoeringsgelden gaat worden opgenomen in de Kadernota 2025, dan wel in de Programmabegroting 2025-2028. De SGP en SLF hebben onderzoek gedaan naar/informatie opgezocht over het wenselijke aantal openbare toiletten in een gemeente, die een zo’n breed mogelijke en grote aantallen groepen mensen bedienen. De volgende wenselijkheid en motivatie zou, naar mening van de SGP en SLF, leidend moeten zijn voor een maximaal en inclusief toiletbeleid:
Meer openbare toiletten zorgen voor meer bewegingsvrijheid en minder eenzaamheid voor iedereen. Mensen met een spijsverteringsziekte, blaasproblemen, ouderen, vrouwen en kinderen moeten vaker dan gemiddeld naar het toilet. Een kwart van de mensen met een spijsverteringsziekte blijft noodgedwongen vaker thuis uit angst om geen toilet te vinden. Gemiddeld is slechts één op de drie openbare toiletten toegankelijk voor gehandicapten. Voor hen is op stap gaan dus nóg lastiger. Al met al is er behoefte aan meer, inclusieve toegankelijke, openbare toiletten. Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid en minder zorgkosten (preventie). Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijker (binnen)stad en dorp en mensen die langer in een verblijfsgebied blijven hangen. Dit biedt ook economische kansen: hoe langer mensen blijven, hoe meer geld ze uitgeven. Zo kan daadwerkelijk maatschappelijke impact worden gerealiseerd.
De SGP en SLF willen daarom de volgende vragen stellen:
1. Heeft het college het locatieonderzoek voor plaatsbepaling van extra openbare toiletten al uitgevoerd en afgerond?
2. Zo ja, wil het college de uitkomsten van dit onderzoek zo spoedig mogelijk delen met de gemeenteraad?
3. Om aan de normen van de Toiletalliantie (www.iederewctelt.nl) te voldoen zouden binnen de bebouwde kom van de Gemeente Vlissingen, in winkelstraten en drukke verblijfsgebieden (bijv. onze boulevards/Nollebos/Westduinpark/Ritthemse bos) om de 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moeten zijn. Heeft het college bij het locatieonderzoek rekening gehouden met de normen van de Toiletalliantie?
4. In diverse Europese landen is het voor gemeenten de normaalste zaak van de wereld om toiletbeleid te hebben. Als we een aantrekkelijke en inclusieve gemeente willen zijn, is het toch volkomen logisch dat Gemeente Vlissingen ook een toiletbeleid opstelt en hiervoor financiële middelen vrijmaakt en locaties aanwijst? Deelt het college deze mening van SGP en SLF? Graag uitleg.
5. Is het college bereid om de samenwerking op te zoeken met de Toiletalliantie om te gaan voldoen aan de ideale norm voor het aantal openbare toiletten in onze stad en dorpen?
6. Is het college bereid om de samenwerking op te zoeken met de Toiletalliantie om in ons Nollebos, Ritthemse bos, Westduinpark en overige parken een openbaar, toegankelijk, zelfvoorzienend natuurtoilet te plaatsen (dit duurzame toilet werkt op zonne- en windenergie en helpt vervuiling in natuur en parken te voorkomen)?
7. Hoe groot is de ambitie van het college om als Gemeente Vlissingen zo hoog mogelijk te scoren op de ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland?
8. Hoeveel en wat wil het college hiervoor op de korte en lange termijn (gaan) doen?
9. Welke openbare toiletten gaat het college in 2025 realiseren en op welk locaties in 2026?
Wij zien uw serieuze en inhoudelijk antwoorden op onze vragen tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Fractie SGP: Lilian Janse-van der Weele en Cor Tromp
Fractie SLF: Kris van Wezel
Foto: één van de acties tijdens de campagne GR 2022!
Zie ook: https://vlissingen.sgp.nl/actueel/nieuws/vragen-betreffende-noodzaak-voldoende-openbare-toiletten