17 mei 2018

Vragen bij poster FILM BY THE SEA

Artikel 34-vragen “poster Film by the Sea”

De afbeelding op de poster van het filmfestival “Film by the Sea” 2018 is bekend. Op deze poster staat een schilder afgebeeld, in innige omhelzing met zijn naakte, vrouwelijke model. De SGP heeft vanuit de bevolking (meest vrouwen) veel negatieve reacties gekregen op de afbeelding van de naakte vrouw op de poster.
Daarom wil de SGP de volgende vragen stellen:

1. Waarom is het nodig dat een naakte vrouw in innige omhelzing met een man wordt afgebeeld?
2. Aangezien de Gemeente Vlissingen subsidie geeft aan Film by the Sea, heeft het college enige invloed gehad op de inhoud van de poster?
3. Veel vrouwen zijn het slachtoffer (geweest) van seksueel geweld of intimidatie. De nog steeds lopende discussie in het kader van #MeToo is daar een sprekend voorbeeld van. De SGP is van mening dat de afbeelding van een naakte vrouw als seksueel lustobject op de poster van Film by the Sea respectloos en weerzinwekkend overkomt. Dit is kwetsend ten opzichte van alle vrouwen, maar in het bijzonder voor vrouwen die (op welke manier dan ook) slachtoffer zijn, of zijn geweest, van seksueel geweld of intimidatie. Deelt het college deze mening?
4. Deze poster van Film by the Sea zal in de zomer en gedurende het festival door heel Vlissingen en wellicht door heel Nederland hangen. De SGP vindt dat hierdoor het beeld kan ontstaan dat de Gemeente Vlissingen het niet zo nauw neemt met het respect richting vrouwen. Deelt het college deze mening?
5. De SGP hoopt dat het college richting vrouwen, en in het bijzonder richting vrouwen die het slachtoffer zijn (geweest) van seksueel geweld of intimidatie, een begripvolle reactie gaat geven naar aanleiding van de afbeelding van vrouwelijk naakt als seksueel lustobject op de poster van Film by the Sea. De SGP denkt dat dit heel goed kan middels een column in De Blauw Geruite Kiel door de collegeleden die Cultuur en/of Veiligheid en/of Zorg in hun portefeuille hebben. Is deze hoop van de SGP reëel of tevergeefs?

Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele
Cor Tromp