3 april 2018

Vragen bij plaatsing meer GSM-antennes

Artikel 34-vragen “mogelijk gevaar volksgezondheid bij plaatsing meer GSM-antennes”

Geacht college,

Op de voorpagina van de PZC van 27 maart 2018 staat dat door de wildgroei van zendmasten voor het 5G-netwerk mogelijk veel extra straling de lucht in gaat wat mogelijk een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Door de uitrol van 5G wordt een forse toename van antennes verwacht, onder meer in lantaarnpalen en bushokjes. In hetzelfde artikel staat dat het Ministerie van Economische Zaken overweegt om de straling van zendmasten landelijk aan banden te leggen.

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

  • 1. Is het college op de hoogte van het artikel in de PZC van 27 maart jl., zowel op de voorpagina als het vervolg op pagina 9?
  • 2. Is er in de Gemeente Vlissingen een toename van het aantal vergunningsaanvragen voor het plaatsen van 5G-zendmasten of verwacht het college een toename hiervan?
  • 3. Hoewel het nog niet wetenschappelijk is bewezen, zijn wetenschappers en ook burgers bang dat de straling van zendmasten negatieve gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Uit sommige onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen. Ook meldt de GGD dat mensen, die in het magnetisch veld van een zendmast wonen, zeer uiteenlopende gezondheids-klachten ervaren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies.
    De SGP is bezorgd over de mogelijke negatieve gevolgen voor de volksgezondheid wanneer het aantal zendmasten gaat toenemen bij de uitrol van het 5G-netwerk. Deelt het college deze zorgen?
  • 4. De SGP is van mening dat er grote zorgvuldigheid moet plaatsvinden, met het oog op de volksgezondheid, wanneer een vergunningsaanvraag wordt ingediend voor de plaatsing van een 5G-zendmast. Deelt het college deze mening?
  • 5. Ter bescherming van de gezondheid van onze inwoners, vindt de SGP dat de Gemeente Vlissingen strengere normen moet hanteren dan die momenteel in Nederland gelden en, naar het voorbeeld van Belgisch Vlaanderen, de stralingsdichtheid rondom een zendmast in de buurt van scholen en verzorgingstehuizen dient vast te stellen op 7 procent van de EU-norm. Is het college bereid afwijkend beleid toe te passen dat beter is voor de bescherming van de gezondheid van onze inwoners?
  • 6. Indien een vergunningsaanvraag voor een 5G-zendmast wordt ingediend, wordt de raad hierover geïnformeerd?
  • 7. Is het college ter wille om één 5G-ontwerpplan te maken voor heel de Gemeente Vlissingen en dit voor te leggen aan de burgers van de gemeente en aan de raad? De SGP denkt daarbij niet alleen aan posities van zendmasten, maar ook aan een analyse van het al dan niet hebben van een 5G-netwerk in de gemeente.

    Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

    Met vriendelijke groet,
    Fractie SGP
    Lilian Janse-van der Weele
    Cor Tromp