13 maart 2018

Vragen bij overlast houtkachels

Artikel 34-vragen “ervaring overlast door hout stoken door inwoners van de Gemeente Vlissingen”


Geachte college,

Verschillende malen heeft de SGP emails gekregen van inwoners van de Gemeente Vlissingen over de overlast als het gevolg van hout stoken. Inwoners hebben last van de rook en de stank met als gevolg dat zij zich verplicht voelen ramen en deuren hermetisch te moeten afsluiten.

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

  • 1. Is het bij het college bekend dat inwoners van onze gemeente overlast ervaren door hout stoken?
  • 2. Er is milieu-beleid bij de gemeente. In de uitvoering daarvan treft alleen het gemeentebestuur zelf maatregelen zoals: zonnepanelen op het stadhuis, led-verlichting in de gemeente, duurzaam energie inkopen enz. Is het college met de SGP van mening dat dit milieu-beleid breder kan worden uitgevoerd door inwoners van de Gemeente Vlissingen erop attent te maken dat hout stoken slecht is voor het milieu en dat dit overlast veroorzaakt voor de omgeving?
  • 3. Tijdens de bouw van nieuwe wijken in de gemeente wil het gemeentebestuur (al sinds het jaar 2000) milieuvriendelijke wijken realiseren, bijvoorbeeld de wijk Lammerenburg. Bewoners verwarmen daar hun woning middels een gasgestookte centrale in de wijk. Echter, in de bouwvoorschriften is niet opgenomen dat een dakdoorvoer voor houtkachels/open haarden niet is toegestaan. Inmiddels hebben veel woningen in deze wijk een dakdoorvoer voor houtgestookte kachels/haarden. Was dit de bedoeling van het principe een milieuvriendelijke wijk te realiseren?
  • 4. De nadelige gevolgen van hout stoken heeft landelijk veel aandacht in de media (HTTP://houtrook.nl/categorie/gemeenten). Is het college met de SGP van mening dat er in de Gemeente Vlissingen een lokale visie moet komen die aandacht vraagt voor de milieuschade en voor de overlast voor omwonenden veroorzaakt door rook door hout stoken, zowel voor nieuw te realiseren wijken als voor bestaande wijken?
  • 5. Is het college bereid in de komende raadsperiode een milieu- en leefbaarheidsvisie op te stellen waarin de overlast als gevolg van hout stoken grote aandacht krijgt?
  • 6. Vinden inwoners van de Gemeente Vlissingen, die overlast ondervinden van de rook door hout stoken een luisterend oor bij de gemeente? Kan de Gemeente Vlissingen iets voor deze inwoners betekenen?


Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele