4 december 2018

Vragen bij investeren in zonnepanelen

Artikel 34-vragen “reduceer fiscale barrières voor het investeren in zonnepanelen zo veel mogelijk”

Geacht college,

Zonne-energie moet een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Belastingheffing zou daarom het investeren in zonnepanelen niet in de weg moeten staan.
Aangezien de Gemeente Vlissingen in het coalitie-akkoord en in de begroting aangeeft zelf geen geld te hebben om te investeren in de energietransitie, is het belangrijk dat bedrijven en particulieren zoveel mogelijk worden gefaciliteerd om dat wel te doen.
De aanwezigheid van zonnepanelen op een bedrijfspand of woning kan er voor zorgen dat de WOZ-waarde van een woning of pand stijgt. Een hogere WOZ-waarde betekent echter vaak hogere lokale heffingen.
De gemeente kan in een verordening bepalen dat een bepaald gedeelte van de WOZ-waarde wordt vrijgesteld (www.vng.nl/wettelijke grenzen/belastingen)
Inmiddels is in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat de regering moet gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zonnepanelen buiten de WOZ-waarde te houden (www.accountancyvanmorgen.nl/2018/11/16/zonnepanelen-binnenkort-niet-meer-meegeteld-bij-WOZ-waarde/).

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

  • 1. De SGP is van mening dat particulieren en/of bedrijven niet zwaarder fiscaal belast moeten worden door hogere lokale heffingen omdat door de aanwezigheid van zonnepanelen op hun woning of bedrijfspand de WOZ-waarde stijgt. Deelt het college deze mening?
  • 2. Heeft de Gemeente Vlissingen een verordening waarin is bepaald dat de aanwezigheid van zonnepanelen is vrijgesteld van de WOZ-waarde?
  • 3. Zo nee, is het college met de SGP van mening dat deze verordening er wel moet komen, aangezien de Gemeente Vlissingen zelf geen financiële middelen heeft om bij te dragen aan de energietransitie en daarom particuliere- en bedrijfsmatige investeringen daaromtrent maximaal dienen te worden gefaciliteerd, ook financieel middels zo’n verordening?
  • 4. De landelijke regering is verzocht te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zonnepanelen buiten de WOZ-waarde te houden. Is het college met de SGP van mening dat een oproep vanuit alle gemeenten in Nederland, via bijvoorbeeld de VNG, om haast te maken met deze onderzoeken en naar aanleiding daarvan beleid te formuleren, raadzaam is?
  • 5. Is het college bereid om, in VNG-verband, deze oproep te doen met het doel om de fiscale barrières voor het investeren in zonnepanelen zo veel als mogelijk te reduceren?

    Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

    Met vriendelijke groet,

    Fractie SGP
    Lilian Janse-van der Weele
    Cor Tromp