8 januari 2018

Vragen bij hoge rentes kredietbanken

Artikel 34-vragen

“Hoge rentes bij kredietbanken”

Geacht college,

Gemeentelijke kredietbanken hanteren torenhoge tarieven voor leningen die zijn bedoeld voor mensen met financiële problemen. In 132 Nederlandse gemeenten moeten mensen rentes tussen de 12 en 14 procent betalen. Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa van 16 december jl. De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

  • 1. Is het college op de hoogte van de televisie-uitzending van Kassa, zaterdag 16 december jl.?
  • 2. Alle gemeenten zijn benaderd om informatie te geven over de rentetarieven die gehanteerd worden bij de gemeentelijke Kredietbank. 308 van de 388 gemeenten hebben gereageerd. Heeft de Gemeente Vlissingen ook gereageerd en informatie gegeven?
  • 3. Welk rentetarief wordt door de Kredietbank van de Gemeente Vlissingen gehanteerd bij het verstrekken een sociaal krediet?
  • 4. Hoewel de kredietbanken de rentetarieven hanteren, zijn het beleidskeuzes van gemeenten die bepalen of een inwoner goedkoop of duur uit is bij het verkrijgen van een sociaal krediet. Dit stelt de NVVK, de koepel van schuldhulpverleners en kredietbanken.Is het vaststellen van de rentetarieven voorbehouden aan de gemeenteraad of is dit een collegebevoegdheid?
  • 5. In welk collegebesluit of raadsbesluit is de hoogte van de rentetarieven van onze gemeentelijke kredietbank te vinden?
  • 6. Over het algemeen kunnen mensen een sociaal krediet krijgen als ze minder dan 130 procent van het minimuminkomen verdienen, een negatieve BKR-registratie hebben of 65 jaar of ouder zijn Deze mensen worden bij een gewone bank geweigerd. De SGP vindt dat hoge rentetarieven ervoor zorgen dat deze kwetsbare doelgroep fors moet betalen voor een lening die nodig kan zijn voor het betalen van zorgkosten, het vervangen van een kapotte koelkast of het aflossen van schulden. De SGP is van mening dat rentetarieven van de gemeentelijke kredietbank daarom marktconform moeten zijn. Deelt het college deze mening?
  • 7. De SGP zou graag zien dat de rentetarieven van de kredietbank laag worden gehouden, aangezien de hypotheekrente en de rente die gemeenten moeten betalen om geld te lenen ook heel laag zijn. Deelt het college deze mening?
  • 8. Ziet het college mogelijkheden om, in overleg met de gemeenten Middelburg en Veere (omdat we met hen de Gemeenschappelijke Regeling Orionis hebben), de rentetarieven van de gemeentelijke kredietbank te verlagen?
  • 9. Is het college het met de SGP eens dat het niet te rechtvaardigen en uit te leggen valt dat juist die mensen, die geen lening kunnen krijgen bij de bank, die afhankelijk zijn van een krediet bij de kredietbank van de gemeente, geconfronteerd worden met een hogere rente op hun lening, in tegenstelling tot mensen die wel geld bij de commerciële bank kunnen lenen en de gemeenten die tegen een heel laag tarief geld kunnen lenen?

Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele