8 april 2019

Vragen betreffende natuur-inclusief bouwen

Artikel 34-vragen “natuur-inclusief bouwen”



Geacht college,

Groen in de woonomgeving is belangrijk voor mens en dier. In de buitengebieden van de Gemeente Vlissingen is daar ruimte voor, de binnenstad van Vlissingen raakt meer en meer versteend.
U heeft als Vlissings bestuur ingestemd met het Plan van Aanpak Klimaatadaptatie Strategie Zeeland (KaSZ) en ingestemd met ondertekening van het convenant om dit KaSZ kracht bij te zetten (RIB 1076718 d.d. 28/03/2019).
De KaSZ beschrijft voornamelijk de processen en de Gemeente Vlissingen participeert in de 7 stappen van dit plan. De SGP vindt echter de Gemeente Vlissingen zelf beleidsmatig al het nodige kan doen om een natuur-inclusieve gemeente te worden met meer aandacht voor groen in het bebouwde, stedelijk gebied. Hiervoor is het “Handboek natuur-inclusief bouwen en ontwerpen in 20 ideeën” voor handen van de gemeente Amsterdam. Zie: https://issuu.com/gemeenteamsterdam/docs/toe-brochure-nib-2018-v4

Wij willen de volgende vragen stellen:

  • 1. Wil het college dat Vlissingen een natuur-inclusieve stad/gemeente wordt?
  • 2. Kent het college het “Handboek natuur-inclusief bouwen en ontwerpen in 20 ideeën” al?
  • 3. De SGP zou graag zien dat dit Handboek gebruikt gaat worden bij alle aanbestedingen rondom bouwplannen en gebiedsontwikkelingen. Gaat het college binnen afzienbare tijd zo’n voorstel aan de raad voorleggen?
  • 4. In hoeverre krijgt groen momenteel de ruimte bij de bouwplannen en gebiedsontwikkelingen die in de pijplijn zitten, buitenom de enorme hoeveelheid bomen die de afgelopen maanden zijn geplant (waarvoor onze complimenten!)?
  • 5. Worden ontwikkelaars/bouwconsortia/ontwerpers door het college – en dan met name voor opdrachten van de gemeente – gestimuleerd om:
    - Groen de ruimte te geven op de grond, op daken of verticaal (groen aan gevels),
    - Nestelgelegenheden (nestkasten/neststenen) in of aan gevels te realiseren voor vogels en insecten,
    - Variatie in de gevels aan te brengen, wat microklimaten oplevert,
    - Gevels van poreus materiaal te realiseren, was groei van mossen stimuleert?
  • 6. Gaat biodiversiteit onderdeel worden van de richtlijnen voor bouwplannen en gebiedsontwikkelingen, met name in de bebouwde omgeving en het stedelijk gebied, om zo ook daar soortenrijkdom van groen, vogels en insecten te bevorderen?
  • 7. Heeft biodiversiteit, klimaatadaptie en natuur-inclusief bouwen/ontwikkelen de aandacht in de nog op te stellen Omgevingsvisie en het daaruit voortvloeiende Omgevingsplan?

Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele
Cor Tromp

Persbericht bij deze vragen

Hierbij politieke, schriftelijke vragen van de SGP-fractie Vlissingen over, naar onze mening, de noodzaak van beleid voor natuur-inclusief bouwen. Niemand kan ontkennen dat het klimaat verandert: hogere temperaturen, langere periodes van droogte, maar ook hevige stortbuien. Onze steden zijn daar niet op ingericht en daarbij verdwijnen veel soorten vogels en insecten uit ons land.
Wij vinden dat wij als mensen niet hoogmoedig moeten zijn om te denken dat wij aan de thermostaatknoppen van de aarde kunnen draaien.
We kunnen ons als mensen, net zoals onze voorouders dat ook deden in de afgelopen duizenden jaren, wel aanpassen aan de klimaatveranderingen en beleid ten opzichte van de inrichting van straten, bouw van huizen/appartementen zodanig opstellen dat we biodiversiteit en soortenrijkdom van groen, insecten en vogels de ruimte geven, in plaats van frustreren.