16 februari 2018

Verslag van de gastles politicologie

 Verslag door Lilian

Na een rustig verlopen autorit arriveerden we op het gigantische universiteitscomplex te Nijmegen. Het was even zoeken naar het goede gebouw, maar met hulp van een buitenlandse student konden we het redelijk snel vinden.



Het gebouw van de Managements Faculteit is gloednieuw. We werden verwelkomd door Saskia Broeders, 2e jaars studente politicologie en bestuurslid van hun studentenvereniging “Ismus”. Zij hebben binnen het gebouw een eigen ruimte om te vergaderen en te plannen.

We kregen eerst koffie, de broodjes voor de studenten met drinken stond allemaal al klaar.

Toen het richting 12.30 uur was, gingen we naar de collegezaal. Langzaamaan kwamen steeds meer studenten binnen en om 12.45 uur begon het gastcollege. De voorzitter stelde me voor als de 1e vrouw van de SGP, werkzaam als raadslid in Vlissingen.



Tijdens deze gastles heb ik vooral verteld hoe ik bij raadsvoorstellen kom tot beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Al het werk wat daarbij hoort zoals stukken lezen, vragen stellen, informatie vergaren bij ambtenaren, inwoners en ondernemers, het bijwonen van informatiebijeenkomsten, enz. is aan de orde geweest. Daarbij heb ik vooral praktijkvoorbeelden aangehaald, zoals het amendement “vrij parkeren op zondagochtend” bij het vast te stellen parkeerbeleid en diverse moties die zijn ingediend en of deze zijn verworpen of aangenomen. Daarbij heb ik eerlijk verteld dat teleurstelling vaak voorkomt in de politiek. Een standpunt die je als partij inneemt, wordt lang niet altijd gedeeld door de meerderheid van de gemeenteraad. Daar moet je goed mee om kunnen gaan en weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.



Vooral de praktijkvoorbeelden spraken de studenten erg aan. Zij zijn goed op de hoogte van de theorie. Ze kregen een goed beeld over de inhoud van het raadswerk. De laatste tien minuten mochten de studenten nog vragen stellen. Deze vragen waren erg divers: vragen over de financien van de gemeente, het maken van moeilijke keuzes i.v.m. bezuinigingen, vragen over zichtbaar zijn in de gemeente, SGP-standpunten. Gelukkig kon ik op elke vraag een goed en verduidelijkend antwoord geven.


Na de gastles werd ik bedankt met applaus, een dankwoord van de voorzitter en een Marikebrood, speciaal uit de streek van Nijmegen.

Ikzelf vond het een hele leuke ervaring. Er was echt goede aandacht bij de studenten, er werden veel aantekeningen gemaakt. Uit de gestelde vragen bleek dat deze jonge mensen veel kennis hebben politicologie en ik ben blij dat ik hen meer inzicht heb kunnen geven over het prachtige werk van een raadslid.