22 januari 2020
Raadsbezoek brandweerpost Oympiaweg
Verslag raadsbezoek Brandweerpost aan Olympiaweg te Vlissingen 20-01-2020
Maandagavond 20 januari 2020 bezochten raads- en commissieleden de brandweerpost aan de Olympiaweg te Vlissingen.
Namens de SGP-fractie waren Willy de Goffau en Lilian Janse aanwezig.
Na ontvangst met koffie of thee, kregen we van de commandant een terugblik op het jaar 2019. In dit jaar waren er ruim 200 meldingen voor de brandweer in Vlissingen. Hij gaf uitleg hoe het proces van zo’n melding gaat en welke soorten hulp de brandweer Vlissingen heeft geleverd. Ook gaf hij uitleg over de personeelsbezetting bij de VRZ, Veiligheids Regio Zeeland, waar de brandweer een onderdeel van is. Van de totaal 1200 werkzame mensen bij de brandweer, zijn 100 mensen beroeps brandweerman/vrouw en 1100 mensen vrijwilliger. Een vrijwilliger doet kwalitatief niet onder voor een beroeps, ze zijn beide gelijk opgeleid voor hun functie.
Verder gaf hij uitleg over WNRA (Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren). De Europese rechter heeft bepaald dat er eigenlijk geen verschil is tussen een beroepsbrandweerman/vrouw of een vrijwilliger. Ze zijn beide gelijk opgeleid voor hun functie, er is geen verschil in de uitvoering van het werk.
Het enige verschil is dat een vrijwilliger een oproep kan weigeren bij een melding, een beroeps is tijdens zijn/haar piket-dienst altijd beschikbaar.
De EU-rechter vindt dat een vrijwilliger gelijk beloond moet worden, pensioen op kan bouwen en dat de VRZ voor de vrijwilliger alle werkgeverspremies moet afdragen.
Aangezien de VRZ 1100 vrijwilligers heeft, zal dit enorme financiële consequenties hebben.
De vrijwilligers van de brandweer krijgen al een behoorlijke vergoeding. Ook worden er vele duizenden euro’s geïnvesteerd in hun opleiding tot volwaardig brandweerman/vrouw.
Indien de vrijwilligers volgens de WNRA gewaardeerd gaan worden, heeft dit ook consequenties voor hun eigen maatschappelijke baan die zij hebben. Een persoon mag immers niet meer dan 10 of 11 uur per dag achter elkaar werken. Als een brandweervrijwilliger een 8-urige werkdag achter de rug heeft, mag hij geen gehoor geven aan een melding van een brand, omdat hij dan mogelijk over het maximaal aantal werkuren per dag komt. Voor welke werkgever moet hij/zij dan kiezen? Die van zijn/haar maatschappelijke baan of de VRZ?
De meeste vrijwilligers gaven aan dat zij vooral met hun hart brandweervrijwilliger zijn, daar alle opleiding, oefeningen en inzet voor willen doen en eigenlijk totaal niet zitten te wachten op de uitspraak van de EU-rechter op het gebied van de WNRA.
Een denktank van het Ministerie van Justitie en Veiligheid gaat uitwerken hoe de uitspraak van de EU-rechter toegepast moet worden voor de verschillende Veiligheidsregio’s in Nederland. Vooral de regio’s waar voor het merendeel met vrijwilligers wordt gewerkt, zoals Zeeland, gaat dit grote gevolgen hebben. Door zowel de Zeeuwse gemeenten als de brandweer wordt dit nauwlettend gevolgd. Volgens planning zou het Ministerie in de zomer 2020 met een advies moeten komen.
Na alle uitleg werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep ging naar buiten waar een TA (Tankspuit Auto) stond. Verschillende mensen mochten water spuiten met de brandweerslang onder leiding en uitleg van een vrijwilliger.
De andere groep kreeg uitleg van een vrijwilliger hoe het werkt in de praktijk als een melding binnen komt. Binnen een halve minuut moet de vrijwilliger op zijn pieper aangeven of hij gehoor geeft aan de melding. Daarna dient hij/zij, komend vanaf thuis of werk, binnen 6 minuten in brandweerkleding in de brandweerauto te zitten, klaar om uit te rijden en af te gaan op de melding.
Het was heel mooi om te bemerken hoe enorm serieus en gemotiveerd de brandweervrijwilligers zijn om hun werk goed te kunnen doen en hun conditie en kennis op peil te houden.