3 februari 2018

Raadsbezoek brandweerpost Marie Curieweg Oost-Souburg/Ritthem

Fracties kunnen gedurende de raadsperiode aangeven waar men een raadsbezoek wil afleggen. Verschillende fracties, waaronder de SGP, hadden aangegeven graag een keer een oefenavond mee te willen maken van de vrijwilligers van de brandweer.
Dinsdagavond 30 januari was het zover. We mochten meekijken met een oefenavond van de vrijwillers bij de brandweerpost Oost-Souburg. Ook een oefenteam van de ambulance was aanwezig (met ambulance) en een zogenaamde LOTUS (iemand levensecht geschminkt als slachtoffer). 

Allereerst werden we in de kantine ontvangen met koffie en thee. Daarna legde de commandant uit wat we allemaal te zien zouden krijgen: auto vastgereden onder een vrachtwagen, de chauffeur van de auto zit bekneld.
De brandweervrijwilligers werden ingedeeld in teams en vervolgens ging iedereen naar buiten.



We konden goed zien hoe belangrijk menskracht, kennis en kunde, teamwork, motivatie en technische middelen nodig zijn om een slachtoffer te stabiliseren en uit een auto te halen.
Als raadsleden mochten we ondertussen vragen stellen aan zowel de leidinggevenden als de vrijwilligers.
Na de oefening mochten de burgemeester en raadsleden ook nog een stukje van het autowrak afknippen met de hydraulische schaar.
Nadat alles weer was opgeruimd, gingen we weer terug naar de kantine. Daar werd een nabeschouwing gegeven op de oefening en mochten we nog vragen stellen.

De commandant en de vrijwilligers werden, namens de raad, door de burgemeester bedankt voor de mogelijkheid om mee te mogen kijken.

Dit is heel leerzaam. Als raadslid neem je beslissingen over beleid en geld. Tijdens een raadsbezoek krijgt een raadslid duidelijkheid of het vastgestelde beleid wel of niet goed werkt in de praktijk en hoe de beschikbare financiële middelen worden besteed.

Voor nog meer foto's: kijk op ons Facebook!