13 september 2018

Motie gevaarlijke honden, ingediend door CU en SGP

Motie: Gevaarlijke honden                                                                     

AANLEIDING
De CU en de SGP hebben hier in het verleden vragen over gesteld en eerlijk gezegd vonden beide fracties de antwoorden nogal teleurstellend. Om deze reden hebben ze samen dit thema opnieuw op de agenda gezet. Zie ook agendapunt 5.3.1. van de adviesraad van week 36 (2018).
https://vlissingen.raadsinformatie.nl/vergadering/442382/Adviesraad%202%20%2006-09-2018?​  

De gemeenteraad van Vlissingen in vergadering bijeen op 13 september 2018
Overwegende dat:
ï‚· in de afgelopen vijf jaar 20 bijtincidenten zijn gemeld (Terwijl de dierenarts in de PZC op 19 juli 2018 aangeeft elke maand wel een slachtoffer van een hondenbeet in zijn praktijk te hebben).
ï‚· geen van deze 20 gemelde bijtincidenten hebben geleid tot een bestuurlijke maatregel en/of een advies van de politie daartoe.
ï‚· onze APV voorziet tot het nemen van bestuurlijke maatregelen (kort aanlijngebod, muilkorfgebod en/of gebiedsverbod).
ï‚· geen meldpunt voor bijtincidenten aanwezig is bij de gemeente. Slachtoffers moeten aangifte doen bij de politie.
ï‚· Elk bijtincident er één teveel is en dat deze mening gedeeld wordt door het college.
Is van mening dat:
ï‚· een centraal meldpunt voor slachtoffers van bijtincidenten laagdrempeliger is dan aangifte doen bij de politie. Eigenaren van honden en/of slachtoffers van bijtincidenten durven lang niet altijd aangifte te doen bij de politie omdat zij zich geïntimideerd kunnen voelen en mogelijk angst hebben voor eventuele represailles.
ï‚· zodra een bijtincident wordt gemeld bij de gemeente en/of politie de handhavingsmogelijkheden in de APV moeten worden toegepast door het college.
Verzoekt het college:
ï‚· Het nieuwe beleid van de Rijksoverheid m.b.t. tot het volgen van cursussen voor bezitters van gevaarlijke honden op te nemen in ons te actualiseren gemeentelijke beleid over gevaarlijke en hinderlijke honden en ons als raad daarover te informeren.
ï‚· Het gedateerde beleid (2000) nog dit jaar te actualiseren en zo mogelijk aan te passen naar Rotterdams voorbeeld mocht het Vlissingse beleid niet daarin voorzien.
ï‚· In dit beleid een duidelijk verschil te maken tussen de bestuurlijke maatregelen die de gemeente zal gaan nemen en de mogelijke maatregelen na tussenkomst van de politie/OM. Hierdoor is voor elke burger in onze gemeente duidelijk wat de gemeente voor de burger kan en wil doen.
ï‚· Het huidige meldpunt van de gemeente geschikt te maken voor het melden van bijtincidenten en het melden van hinderlijke en/of gevaarlijke honden (groot en klein).
ï‚· Bij elk gemeld bijtincident adequaat op te treden en de maatregelen uit de APV (en het nieuwe beleid) daadwerkelijk toe te passen. Ook wanneer dit hinderlijke en/of gevaarlijke honden betreft die niet op de lijst van de RDA staan en gezien de aard van het incident als hinderlijk of gevaarlijk aangemerkt kunnen worden.
ï‚· Te onderzoeken of een preventief algemeen kort aanlijngebod voor alle gevaarlijke honden (zie lijst RDA, Raad van Dierenaangelegenheden) wenselijk is voor plaatsen in de gemeente waar veel publiek komt (stranden, Boulevards, winkelgebieden, omgeving van scholen).
En gaat over tot de orde van de dag;

Fractie CU: Coen van Dalen
Fractie SGP: Lilian Janse & Cor Tromp

PZC 8 augustus 2018: Chihuahua Lily sterft na aanval op Oranjedijk in Vlissingen

https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/chihuahua-lily-sterft-na-aanval-op-oranjedijk-in-vlissingen~a28c0a03/