8 januari 2024
Memo verwijderen terrassen tijdens Rescue 2023
Memo verwijderen terrassen tijdens Rescue 2023
In het Veiligheidsplan van Rescue Zeeland staat in Bijlage 1“Crowdmanagementplan en Crowdcontrol”, artikel 2.1 “Opzet en inrichting evenemententerrein”, 8e bullit: Alle obstakels zoals terrassen die de doorstroom van het publiek kunnen belemmeren worden verwijderd.
Diverse horeca-ondernemers op de boulevards zijn gedupeerd omdat zij hun terrassen moesten verwijderen tijdens het evenement Rescue 2023. Dit heeft voor hen geleid tot hoge kosten en verlies van omzet.
Wij zijn met deze horeca-ondernemers van mening dat het verwijderen van deze terrassen niet noodzakelijk was.
- Op de plaats van het verwijderde terras van een horeca-ondernemer stond tijdens Rescue 2023 nota bene een foodtruck/barbecue.
- Op de plaats van het verwijderde terras van een andere horeca-ondernemer stonden voornamelijk bussen geparkeerd van deelnemers van het evenement, die geen show-waarde hadden.
- Op de plaats van het verwijderde terras van nog een andere horeca-ondernemer was slechts een kale vlakte, die niet massaal werd ingevuld door de bezoekers.
- De meeste, verplicht verwijderde, terrassen van de gedupeerde ondernemers stonden op de stoep, waar ook de kramen en onderdelen van de static show waren gestationeerd, dus stonden niet op de looproute voor het publiek
- Bovenstaande komt uit eigen waarneming van de SGP-fractie tijdens haar bezoek aan Rescue 2023.
De getroffen maatregelen door de gemeente voelen voor de horeca-ondernemers als buitensporig en buitenproportioneel. Vooral de maatregel om de houten terrassen in een periode van het hoogseizoen te moeten verwijderen.
Beseft dient te worden dat gemeente en ondernemers elkaar nodig hebben, ook tijdens het succesvol willen uitvoeren van evenementen. Een uitermate faciliterende rol van de gemeente is hiervoor noodzakelijk. Dit staat ook verwoord in het meest recente Horecabeleid 2016-2020 van de gemeente:
- Hoofdstuk 2. Visie en ambities
• Vlissingen heeft de ambitie om de randvoorwaarden voor ondernemen in de horeca te optimaliseren, vanzelfsprekend zonder in het ondernemerschap zelf te treden. De Gemeente wil nieuwe ondernemers en initiatieven faciliteren, maar vooral ruimte bieden voor de horecabedrijven die er al zijn.
• Deze horecanota geeft hier vorm aan. Het doel is om een flexibel kader te bieden aan de horeca zodat de branche versterkend en stimulerend kan zijn voor de lokale economie. De ondernemer dient zelf de stimulerende functie in te vullen.
- Enkele speerpunten van het Horecalbeleid:
• Ruimte voor en vertrouwen in de horeca-ondernemer
• Deregulering in verlening vergunningen
In het nieuw opgestelde Veiligheidsplan van Rescue Zeeland staat letterlijk dat terrassen dienen worden te verwijderd als die in de weg staan voor het uitvoeren van het evenement. De veiligheidsdiensten hebben de gemeente eensluidend geadviseerd dit ook uit te voeren. Dit is, helaas voor diverse horeca-ondernemers op de boulevard, ook gebeurd.
Uit gesprekken die de SGP (en mogelijk ook meerdere fracties) met horeca-ondernemers en de organisatie van Rescue heeft gevoerd, blijkt dat horecazaken niet waren opgenomen in het evenementenplan/evenemententerrein van Rescue 2023. Daarom waren de adviezen van alle veiligheidsdiensten (m.b.t. openbare veiligheid, openbare orde en crowdmanagement) eensluidend om de terrassen te verwijderen.
Belangrijk punt is ook dat deze adviezen in de laatste fase van het organiseren van Rescue 2023 binnen kwamen, zodat naar mogelijke alternatieve oplossingen niet meer kon worden gekeken. Dit met alle negatieve gevolgen van dien voor de betreffende horeca-ondernemers.
Als raadsfractie hebben we vanuit de horeca-ondernemers, maar ook van inwoners van onze gemeente en van bezoekers van Rescue 2023, vele negatieve commentaren gekregen over het feit dat er zo weinig terrasruimte beschikbaar was om op een ontspannen manier de gekochte lunch/drank/versnapering te kunnen nuttigen. De terrassen werden duidelijk gemist door iedereen.
Rescue is een succesvol evenement dat veel bezoekers trekt uit alle lagen van de samenleving, van jong tot oud. Er zijn bezoekers die zelf hun eten en drinken van huis meenemen en dat, zittend op een beschikbaar bankje, het strand of op de rand van de boulevard (bij balustrade) nuttigen. Er zijn echter ook veel bezoekers die graag een koel/warm drankje of een warme hap willen kopen bij een horeca-ondernemer op de boulevard en dit op een ontspannen manier, op het terras, willen nuttigen. Omdat voor de laatstgenoemde groep bezoekers minder of geen terrasruimte beschikbaar was, moest deze groep bezoekers zelf een alternatieve zitplaats in de openbare ruimte zoeken om hun gekochte eten en drinken te kunnen nuttigen. Dit gaf veel ophoping van personen op bepaalde plaatsen én het achterlaten van afval (wat normaliter door bedienend personeel op het terras netjes wordt opgeruimd).
Het is daarom uiterst belangrijk dat er door Gemeente Vlissingen lessen worden getrokken uit Rescue 2023
- De, tijdige, communicatie tussen alle betrokken partijen
- Er op toezien dat horeca-zaken op de boulevards zijn opgenomen in het evenementenplan/evenemententerrein van volgende edities van het evenement Rescue
- Niet alleen in theorie, maar met name in de praktijk invulling geven aan de visie en ambities uit de horecanota
- Verbindend leiderschap in praktijk brengen door organisatoren/initiatiefnemers van evenementen eerder en beter in contact te brengen met horeca-ondernemers
- Verbindend leiderschap te tonen door te beseffen dat organisatoren, gemeente, veiligheidsdiensten en ondernemers elkaar nodig hebben om succesvol een evenement in onze gemeente te organiseren
- Verbindend leiderschap te tonen door als gemeente, met organisatoren, veiligheidsdiensten en ondernemers, altijd en tijdig te zoeken naar (alternatieve) oplossingen tot tevredenheid van alle betrokken partijen
- Artikel 2.1, 8e bullit, uit Bijlage 1 “Crowdmanagementplan en Crowdcontrol”, behorend bij het Veiligheidsplan van Rescue Zeeland, dient zodanig te worden aangepast/juist te worden geïnterpreteerd, in overleg met alle betrokken partijen, zodat horeca-ondernemers hun terrassen op een veilige manier kunnen blijven exploiteren tijdens volgende edities van het evenement Rescue
Als gekozen volksvertegenwoordigers willen wij graag zien dat evenementen in Gemeente Vlissingen succesvol en tot ieders tevredenheid kunnen worden georganiseerd.
Wij hebben trouw gezworen of beloofd aan de Grondwet, waarin ook artikel II-16 is opgenomen “De vrijheid van ondernemerschap wordt overeenkomstig het recht van de Europese Unie en van de nationale wetgevingen en praktijken erkend”
Om het college te stimuleren in de toekomst haar rol op te pakken om te komen tot succesvol georganiseerde evenementen in onze gemeente tot ieders tevredenheid, leggen wij een concept-motie voor. Deze motie is bedoeld als aansporing en aanmoediging voor het college in de meest positieve zin van het woord. Ook is deze motie bedoeld om als het hoogste orgaan van de gemeente, de gemeenteraad, een statement af te geven.
Memo opgesteld door Fractie SGP
De bijbehorende motie die de SGP indient, staat op de raadsagenda van 18 januari 2023.