12 april 2018

Gevaarlijk honden! Vragen naar aanleiding van bijtincident

Onderwerp: “gevaarlijke honden”

Geacht college,

Afgelopen zaterdag 7 april jl. werd een vrouw in het gezicht gebeten door een hond. Nu bijten honden wel vaker maar een beet in het gezicht is naar mening van de SGP hoogst ongewenst. Zeker wanneer we lezen dat het hier gaat om een zogenoemde “gevaarlijke hond” die al eerder in aanraking is geweest met de politie.

Gelukkig krijgt de hond nu een gedragstest (https://www.pzc.nl/walcheren/stafford-die-vrouw-in-gezicht-beet-krijgt-gedragstest~a7e07915/)  en zijn er cursussen voor de eigenaren van deze honden (https://nos.nl/artikel/2173689-21-hondensoorten-officieel-gevaarlijk-eigenaar-moet-op-cursus.html)
Het roept bij de SGP de volgende vragen op:

  • 1. Heeft de eigenaar van deze gevaarlijke hond deze cursus gehad? Zo nee; waarom niet? En wanneer gaat de eigenaar deze cursus dan wel volgen?
  • 2. Bij welk incident was deze gevaarlijke hond eerder betrokken? Heeft deze hond toen ook al een gedragstest gehad? Zo nee; waarom niet? Zo ja; waarom nu dan nog een keer een gedragstest?
  • 3. In de APV (http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Vlissingen
    /373462/373462_1.html
    )
    wordt in artikel 2.58, lid 2, sub a. en sub b. een onderscheid gemaakt tussen een aanlijngebod (sub a.) en een aanlijn- en muilkorfgebod (sub b.).Ervan uitgaande dat een gemuilkorfde hond niet in staat is om iemand in zijn/haar gezicht te bijten; waarom lijkt dan na incident nr. 1 alleen gekozen te zijn voor slechts alleen het aanlijngebod (sub a.), dit terwijl het college ook kon overwegen om sub b. toe te passen?
  • 4. Waarom staat op de site van de gemeente alleen de laatste wijziging van de APV en niet de APV 2013 zelf (de link werkt niet) waarin (o.a.) alle regels te vinden zijn omtrent aanlijnen en muilkorven van gevaarlijke honden?
  • 5. Volgens het artikel in bovengenoemde link van de NOS kunnen gemeenten een houd- en gebiedsverbod opleggen. Ervan uitgaande dat dit klopt; was hier al sprake van een houd- en gebiedsverbod? Zo nee; waarom niet?
  • 6. Hoeveel houd- en gebiedsverboden voor gevaarlijke honden waren er op 1 april 2018 in de gemeente Vlissingen?
  • 7. Hoe vaak moet een gevaarlijke hond iemand bijten wil de gemeente overgaan tot een houd- en gebiedsverbod?
  • 8. Hoe vaak en hoe ernstig moet een gevaarlijke hond iemand bijten totdat besloten wordt dat de betreffende gevaarlijke hond (helaas voor de hond en zijn/haar baas/bazin) afgemaakt moet worden?

Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Cor Tromp
Lilian Janse-van der Weele

Bericht in DE BODE

https://www.internetbode.nl/regio/vlissingen/algemeen/205265/sgp-vlissingen-vraagt-waarom-gevaarlijke-hond-geen-muilkorf-droeg