19 december 2023

Geen Vlissingse subsidie voor Stichting Leergeld

Geen Vlissingse subsidie voor Stichting Leergeld

Artikel 34-vragen RvO. 14-12-2023

“Geen Vlissingse subsidie voor Stichting Leergeld”

Geacht college,

Ook in de Gemeente Vlissingen groeien kinderen op in armoede. Deze kinderen kunnen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn omdat er niet genoeg geld is. Stichting Leergeld helpt kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Zij zorgt ervoor dat deze kinderen dezelfde kansen krijgen als leeftijdsgenoten. Ze helpen bijvoorbeeld met schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles, een verjaardagspartijtje of die zo noodzakelijke bijles. Nu kunnen meedoen is straks meetellen!
Aanvragen bij Stichting Leergeld worden veelal ook voor kinderen uit de Gemeente Vlissingen gedaan. Het blijkt dat de jaarlijkse tegemoetkoming uit het Fonds Sport, Cultuur en Onderwijs (Fonds CSO)) niet voldoende is om kinderen volledig mee te kunnen laten doen. Ook kan het zijn dat ouders met een laag inkomen (maar net boven 110% van het sociaal minimum) met hun kinderen niet in aanmerking komen voor de tegemoetkoming uit het Fonds CSO. De SGP heeft begrepen dat Stichting Leergeld wel subsidie ontvangt van onze buurgemeenten op Walcheren (Middelburg en Veere) maar dat Gemeente Vlissingen geen subsidie geeft, terwijl aannemelijk is dat (mogelijk de meerderheid van de) aangemelde kinderen woonachtig zijn in Gemeente Vlissingen. De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

1. Klopt het dat Stichting Leergeld geen subsidie krijgt van Gemeente Vlissingen?
2. Beseft het college dat de jaarlijkse tegemoetkoming uit Fonds CSO niet voldoende is voor ouders om lidmaatschap van een culturele en/of sportvereniging, een uitje, schoolspullen, laptop, fiets voor naar school voor hun kinderen te betalen?
3. Beseft het college dat er in onze gemeente mogelijk veel werkende ouders zijn met financiële zorgen die, vanwege het feit dat ze meer dan 110% van het sociaal minimum verdienen, geen beroep kunnen doen op het Fonds CSO?
4. Waarom kiest het college ervoor om, in tegenstelling tot onze buurgemeenten Middelburg en Veere, geen subsidie aan Stichting Leergeld te verstrekken?
5. Gezien de bevolkingssamenstelling van Gemeente Vlissingen is het aannemelijk om te bedenken dat veel aanvragen voor kinderen uit onze gemeente worden ingediend bij Stichting Leergeld voor bijv. schoolspullen of die zo noodzakelijke bijles. Hoe moreel verantwoordelijk vindt het college het dan om deze stichting niet te subsidiëren voor hun waardevolle werk?
6. In de Strategische Visie 2040 geeft Gemeente Vlissingen aan toe te willen werken naar een veranderende bevolkingssamenstelling; een bevolking met gezinnen die financieel compleet zelfredzaam zijn en waar iedereen kan meedoen. Alle kinderen van nu zijn de volwassenen van de toekomst. Nu ondersteuning krijgen in het meedoen, betekent meetellen in de toekomst. Hoe verhoudt het niet geven van subsidie aan Stichting Leergeld met deze Strategische Visie 2040?
7. Is het college bereid om te investeren in onze kinderen en bereid om in 2024 en verder wel subsidie aan Stichting Leergeld te geven?

Wij zien uw antwoorden op onze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Fractie SGP
Lilian Janse-van der Weele
Cor Tromp