25 januari 2018

Ergotherapeut bij keukentafelgesprek

Artikel 34-vragen “ergotherapeut bij het keukentafelgesprek”

Geachte college,

Bij zorgvragen van (oudere) personen uit gemeenten op Walcheren, voeren medewerkers van Porthos een zogenaamd keukentafelgesprek met de zorgvrager (en een familielid en/of de mantelzorger) waar vragen worden gesteld over de gezondheid, thuissituatie, hulp in de omgeving, enz. De medewerker van Porthos werkt tijdens dit gesprek een lijst vragen af. Deze vragen worden vaak ervaren als dwingend, zoals “kunt u dat echt niet meer?” De ervaring is dan dat zorgvragers tijdens dit gesprek hun gezondheidssituatie beter voor doen komen dan die in werkelijkheid is. Het gevaar bestaat dat hierdoor de gezondheidssituatie niet goed wordt ingeschat en dat er onvoldoende hulp wordt toegekend.
De SGP is van mening dat een ergotherapeut altijd moet deelnemen aan het keukentafelgesprek omdat deze professional de zorgvrager goed kan observeren, de complete thuissituatie kan bekijken en inschatten en adviezen kan geven over eenvoudige aanpassingen in en om de woning van de zorgvrager, waardoor het langer zelfstandig blijven wonen mogelijk blijft.

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

  • 1. Is het bij de gemeente bekend dat soms door een medewerker van Porthos de gezondheids- en thuissituatie verkeerd wordt ingeschat en dat daarom aan zorgvragers onvoldoende hulp wordt toegekend?
  • 2. Is het college het met de SGP eens dat dit zeer kwalijk is?
  • 3. De ergotherapeut heeft korte lijnen naar andere zorgverleners zoals fysiotherapeut, revalidatie-arts, psycholoog of ontspanningsdeskundige en kan er snel voor zorgen dat de zorgvrager de juiste noodzakelijke zorg krijgt. De ergotherapeut kan ook de mantelzorger helpen door het maken van een dagplanning en deze handigheidjes leren omtrent de verzorging van de zorgvrager. Voor de ergotherapeut zijn de procedures voor het aanvragen van hulpmiddelen en vergoedingen van zorgverzekeraars en andere fondsen dagelijkse kost.
    Gezien deze opsomming van kennis en kwaliteiten van de ergotherapeut, is het college het met de SGP eens dat de aanwezigheid van deze professional bij het keukentafelgesprek van enorme meerwaarde is en dat dit daarom doelstelling en norm dient te zijn?
  • 4. Is het college met de SGP van mening dat de aanwezigheid van een ergotherapeut bij het keukentafelgesprek ook veel voordeel heeft voor de medewerker van Porthos omdat deze sneller een goed zorgplan op kan stellen voor de zorgvrager?
  • 5. Een consult van de ergotherapeut wordt vergoed uit de basisverzekering. De SGP vindt dat daarom dat een zelfstandig ergotherapeut door Porthos kan worden “ingevlogen” om deel te nemen aan het keukentafelgesprek. De kans is nihil dat de gezondheids- en thuissituatie van de zorgvrager verkeerd wordt ingeschat. Dit geeft een win-win situatie voor zowel de zorgvrager en Porthos, zonder belasting van het WMO-budget. Deelt het college deze mening?

    Wij zien uw antwoorden op deze vragen tegemoet.


Met vriendelijke groet,

Lilian Janse-van der Weele, SGP