11 oktober 2019

De burgemeester op onze ledenvergadering

We zien terug op een goede ledenvergadering! Op 9 oktober was de burgemeester in ons midden. Voor de pauze handelden we het huishoudelijke gedeelte af. Hierbij vroegen we onder meer of de vergadering ermee akkoord ging dat Eugène Harthoorn wat foto's maakte: prima! Na de pauze was het de beurt van de burgemeester, drs. A.R.B. (Bas) van den Tillaar. Lilian had hem gevraagd om zijn ambtsketting mee te brengen dus deed hij die op een gegeven moment even om.

Eerst stelde hij zich wat nader voor. Aan zijn spraak is te horen dat hij uit Brabant komt maar er stroomt ook Zeeuws bloed door zijn aders: een Zeeuwse moeder, drie Zeeuwse grootouders en één Brabantse opa. Hij werd geboren in Mierlo. Hier heeft hij, naast zijn beroep als leraar, politieke ervaring opgedaan: raadslid, fractievoorzitter en wethouder. Ook heeft hij meegewerkt aan het opzetten van de club CDA-jongeren. In 2007 is hij  burgemeester geworden in het zuidelijkste puntje van NL: Gulpen-Wittem.

Hij solliciteerde naar de burgemeesterspost van Vlissingen omdat hij voeling had met onze stad. Hij heeft als kind vaak op Walcheren vertoeft. Inmiddels is hij ruim 3 jaar in Vlissingen werkzaam.

Vervolgens geeft hij een inkijk in zijn veelomvattende werk als burgemeester door zijn agenda van één week globaal op te noemen. Het was niet bij tehouden om er een verslag van te maken. Daarom hier een verwijzing naar de website van B&W-Vlissingen: https://www.vlissingen.nl/bestuur/college-bw/burgemeester-bas-van-den-tillaar.html
Als burgervader bezoekt hij echtparen, die 60 of meer jaar getrouwd zijn en is present bij verjaardagen van 100-jarigen. 

Na dit inleidende deel ontstaat er meer interactie. Vragen/opmerkingen als: wanneer legt u de eerst steen van de marinekazerne? Wanneer kan er wat aan het “gat” op de boulevard gedaan worden? Hoe staat het met samenwerking op het gebied van zorg, hoe verder nu Porthos mislukt is? Hoeveel politieagenten zijn er? Wat denkt u van gemeentelijke herindeling? Kan er voor straatzang in de Lange Zelke een langer lopende vergunning verstrekt worden?
De burgemeester speelt op de vragen in, zegt nu en dan dat hij het “mee neemt”,  geeft ook een keer aan dat hij het exacte antwoord niet weet.
Omstreeks 21.45 uur stelt de voorzitter dat de spreektijd helaas om is....

Na de sluiting van de vergadering wordt er nog geruime tijd door meerdere personen nagepraat. Misschien is dit wel hét moment waarop (politieke) spijkers met koppen worden geslagen! Eugène is dan al naar huis dus maakt de secrtaresse nog snel wat foto's:

Onze achting voor de burgemeester is zeker toegenomen: wat komt er veel op hem af!
Wij bidden hem wijsheid toe in de vele taken en spreken de hoop uit dat zijn werk tot zegen van onze stad mag zijn.