27 oktober 2016

Bezuinigen op onderhoud openbaar groen?

Lilian stelt de onderstaande artikel- 34-vragen:

  1. Wat is de (vastgestelde) vervangingswaarde van al het openbare groen in de gemeente (bomen, houtwallen, heesters, planten, struiken, gazons en speelplaatsen)?
  2. De gemeente heeft het onderhoudsniveau van het openbaar groen verlaagd. Welke bezuiniging wordt hiermee gerealiseerd, uitgedrukt in Euro's?
  3. Hanteert de gemeente een afschrijvingsbeleid bij openbaar groen net zoals bij, bijvoorbeeld, het wagenpark van de gemeente?
  4. Indien niet, welk beleid wordt er dan wel gehanteerd?
  5. Indien wel, houdt het college er dan rekening mee dat het openbaar groen, als gevolg van minder onderhoud, minder lang meegaat en de afschrijvingstermijn korter en dus duurder wordt?
  6. De gemeente bezuinigt op onderhoud van openbaar groen en probeert mede hiermee de begroting, in de toekomst, sluitend te krijgen. Wanneer het openbaar groen, door minder onderhoud, eerder vervangen moet worden, vindt de SGP dat er eigenlijk geen sprake is van bezuinigen. Is het college het hiermee eens?
  7. Een woonwijk met veel, goed onderhouden openbaar groen is aantrekkelijk om te wonen en beïnvloedt de verkoopwaarde van woningen positief. Onderkent het college de economische meerwaarde van openbaar groen?
  8. Anderhalve vierkante meter berm produceert de jaarbehoefte aan zuurstof van een mens. Is het college het met de SGP eens dat het openbaar groen ook een grote maatschappelijke meerwaarde heeft?
  9. De artikel 12-inspecteur vraagt de gemeente te bezuinigen, ook op het onderhoud van het openbaar groen én om de ozb te verhogen. Het college voldoet aan deze vraag. De SGP vindt dat de inwoners van de gemeente Vlissingen daardoor, zowel economisch als maatschappelijk, heel hard worden getroffen. Is het college het hiermee eens?
  10. Is het college het met de SGP eens dat het minder onderhoud van openbaar groen getuigt van een korte termijn visie? Immers, de volle mep van het bezuinigde bedrag wordt elders ingezet en we zadelen de volgende generatie op met de kosten van het vervangen of verkommeren van openbaar groen. Wat is de visie van het college?

Met vriendelijke groet,

Lilian Janse-van der Weele
SGP