10 november 2022

Beschouwingen bij begroting 2023

Beschouwingen bij begroting 2023

Beschouwing op begroting 2023, d.d. 10-11-2022

Vz, Wat is de overeenkomst tussen een Russisch miljoenenjacht en de Vlissingse miljoenennota? Ze liggen allebei aan de ketting.

Nu nog valt alleen het Sociaal Domein onder de artikel 12-status. Een hard en groot bedrag aan bezuinigingen op zorg en hulp wordt van ons gevraagd. En dat in een samenleving die snel en steeds meer vergrijst. Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw worden we al gewaarschuwd voor een veranderende bevolkingssamenstelling, de zogenaamde omgekeerde kerstboom. Veel meer ouderen dan jongeren.  Een verstandig mens zou in deze situatie juist méér geld vrijmaken voor hulp en zorg. Maar wat gebeurt er?! Juist minder geld naar zorg. En dit wordt helaas top-down opgelegd. Wij vinden dat eigenlijk visieloos en onmenselijk.

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Met hun inzet worden veel kwetsbare mensen geholpen. Daarvoor verdienen zij niet alleen met woorden een compliment, maar zeker ook een beloning. Karigheid in dezen vinden wij ongepast. Daarom dienen wij het amendement “Mantelzorgcompliment” in, wat verhoging van de beloning beoogt. 

Vz, nu over het parkeren, met name in de binnenstad. Hier in Vlissingen wil men de auto verbannen naar de rand van de stad. Tegelijkertijd wil men meer bezoekers lokken naar onze gemeente. Is onderzocht met welk vervoer de Duitsers en Belgen naar Vlissingen komen? Is met ondernemers in Vlissingen gesproken wat zij vinden van het verbannen van auto’s naar de rand van de stad? Droombeelden zijn er van deel-auto’s voor inwoners en een shuttlebus voor bezoekers. Onderzoek leert ons dat deelauto’s in Zeeland niet populair zijn. En wie gaat die shuttlebus betalen? In deze begroting lezen we daar niets over. Het geheel ademt vooral wensdenken en het top-down willen opleggen hoe een mens zich moet verplaatsen. 

Vz, Veel accommodaties in onze gemeente zijn of worden afgestoten. Inmiddels zijn een aantal verenigingen en andere clubs dakloos. Sommigen hielden daarom op met hun activiteiten. Anderen zagen zich genoodzaakt om buiten onze gemeente onderdak te vinden. Dit heeft leden gekost, horen wij om ons heen. Het is de bedoeling dat er vier nieuwe wijkcentra zouden komen, maar de afgelopen jaren hebben wij geen enkel plan hiervoor gezien. Dit moet anders. Daarom dienen wij met andere partijen de motie “Realiseren 4 Wijkcentra” in.

 We willen een aantrekkelijke binnenstad hebben. We zijn verbaasd dat in de begroting met geen enkel woord wordt gesproken over detailhandel ofwel retail in de binnenstad.  Waarom wordt alleen maar gesproken over evenementen en horeca? Evenementen trekken maar een paar dagen mensen naar onze stad. Het lijkt alleen maar om feesten en drinken te gaan. Wij gunnen onze winkelondernemers echter ook een goede omzet. Naar de mening van de SGP mag het college meer werk maken van het vullen van lege panden in de binnenstad, met winkels die echt publiek trekken. Waar ook de jonge mensen de stad voor in willen gaan. Hoe en met wie maakt het college zich daar sterk voor?

 Vlissingen is een stad met een rijke geschiedenis. Tot onze teleurstelling lezen we in de begroting dat de focus wordt gelegd op een maritiem evenement en het feit dat Vlissingen zich vrijgevochten heeft van de Spanjaarden. Allemaal het herdenken en vieren waard, maar…. Waar is de blijvende aandacht voor bijv. de Slag om de Schelde? Op één moment in het jaar dit herdenken bij het Koopvaardijmonument en op Uncle Beach is weliswaar waardevol, maar Vlissingen heeft zoveel meer verhalen te vertellen bij onze monumenten, de bunkers, de Nolledijk, de Kanovijver, de Oostbeer, het Keizersbolwerk. Er wordt gesproken over een culturele infrastructuur. Een wollige term of iets met inhoud? Wat is dat dan en met wie en hoe legt het college die infrastructuur aan?

 De lockdown in 2020 heeft ons pijnlijk geleerd dat voldoende openbare toiletten een must zijn. Vaak wordt door het college verwezen naar de horeca en winkels om daar de grote of kleine boodschap te kunnen doen. Een handige app wijst je wel de weg. Oh ja, ook om 7.00 uur ’s ochtends of na 22.00 uur ’s avonds? De SGP pleit al jaren voor meer openbare toiletten en daarom dienen we met andere partijen de Motie “Meer openbare toiletten” in. Onze campagnestunt met de WC onderaan de Nolle-opgang was een groot succes en leverde alleen maar positieve reacties op.

 Vz, zo we hebben een aantal onderwerpen uit de begroting aangestipt. Er gebeurt veel in onze stad en dorpen, veel gaat op ons afkomen. We hebben veel wensen voor de toekomst, soms ook bedenkingen bij bepaalde plannen. Constructief waar het kan, kritisch waar het moet. Zo wil de SGP zich opstellen.

Naast alle onzekerheden voor de toekomst gaat gelukkig iedere dag voor niets de zon weer op en onder, valt er van tijd tot tijd neerslag en mogen we, in voorjaar en zomer, genieten van een heerlijk zeebriesje of, tijdens een storm, op onze boulevards met ontzag kijken naar de hoge golven. Hiervoor hoeft niet jaarlijks een begroting worden opgemaakt, hoeft niet worden afgevraagd “hoe gaan we dat doen en hoe gaan we het betalen”.

Vz, we sluiten daarom anders af zoals we begonnen zijn; eerst met woorden uit de bijbel, waar Jezus het volgende sprak tot zijn toehoorders:

“Kijk naar de vogels in de lucht; ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren. Het is jullie Hemelse Vader die hen voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij? Maak je dus niet al te druk voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad”

Het oorlogsgeweld in de wereld, baart veel mensen zorgen. Daarom nu de tweede afsluiting met de woorden van de theoloog en denker Augustinus:

“Laten we liever goed leven. Dan worden de tijden ook vanzelf goed. Want wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zijn de tijden”

 Vz, Aan onze collega-raadsleden, het college en de organisatie:  wijsheid en Gods Zegen toegewenst.

Deze beschouwingen zijn uitgesproken door onze fractievoorzitter Lilian Janse.