9 november 2018

Beschouwingen bij begroting 2019 - 2022

Beschouwingen bij de begroting 2019-2022

 Voorzitter,

“Zuinigheid is een grote bron van inkomsten”

Volgens het college en de coalitie hebben we tot op het bot, ja zelfs tot in het bot bezuinigd om zo de financiën weer op orde te krijgen. Maar toch ligt hier een begroting voor ons met een tekort. We geven wéér teveel geld uit we willen wéér meer geld lenen.

Vz, Dit kan anders en daarom dient de SGP, samen met de VVD, PvdA, POV en CDA een alternatieve begroting in, ondersteund met amendementen en moties, om teveel geld uitgeven en opnieuw geld lenen te voorkomen voor zaken die uitstelbaar en ontkoombaar zijn. 

Vz,
“Een plan zonder programma is een droom”

Voor deze begroting verscheen er geen kadernota maar een coalitie-akkoord. Het toverwoord in dit akkoord is ‘samen’. Maar concrete plannen om aan het woord ‘samen’ inhoud te geven, zien we niet terug in de begroting. Sterker nog, er wordt niets extra’s gedaan voor burgerparticipatie. Dat vinden we echt zonde!

Bijvoorbeeld de onbekende plannen voor het Nollebos en Westduinpark. Geen extra middelen voor burgerparticipatie. Met wie wordt dan wel gepraat. Hetzelfde geldt voor het Arsenaalgebied. Wie worden uitgenodigd voor een gesprek? Overlast op de Boulevards. Naar wie wordt geluisterd? 

Tijden veranderen, menselijk gedrag verandert mee. Maar wat nooit verandert is de verontwaardiging over het feit dat groepen mensen de sfeer verzieken voor de grote massa. Dit is helaas op de boulevard het geval. De SGP gaat niet mee in de gedachte van “het gedrag en de mentaliteit veranderen, negatieve gevolgen daarvan moeten we maar gelaten accepteren”. Nee, overlast moet worden aangepakt. Iedereen moet kunnen genieten op de boulevard, iedereen moet zich gemakkelijk en veilig voelen. Nu is dat, met name in de avond-uren, niet het geval. Een ondernemer vertelde de SGP dat zijn personeel ’s avonds na het werk, niet meer over de boulevard durft fietsen op weg naar huis. Dit kan echt niet!

De boulevard moet bij bewoners, inwoners, bezoekers uit binnen- en buitenland weer bekend staan als een PAREL, niet alleen vanwege het prachtige uitzicht, maar ook vanwege de prettige en veilige sfeer, zowel overdag als ’s avonds en dat alle dagen van het jaar.

Hiervoor is actie nodig en de SGP wil graag de handschoen oppakken, het liefst met zoveel mogelijk partijen uit deze raad. Er moet geluisterd worden naar bewoners, inwoners, ondernemer en toeristen, maar ook naar de mensen van handhaving en politie en SAMEN met hen kan er een ‘plan de campagne’ worden gemaakt om de overlast op de boulevard weg te nemen. 

Er is een onderwerp waarvoor de SGP het college vriendelijk wil bedanken en een compliment geven. Dat willen wij u niet onthouden en een Joods spreekwoord zegt: “Een vriendelijk woord wat vandaag van de boom valt, kan morgen vruchten dragen”. En daarom: Wat goed dat u inwoners betrekt bij het aanwijzen van plaatsen in hun wijk waar bramenstruiken worden geplant! 

De gemeente gaat weer alle doorgaande wegen strooien bij gladheid. Dat is prima. De SGP heeft eerder ook aandacht gevraagd voor het strooibeleid met name rondom scholen en op doorgaande fietsroutes. Het college heeft toen toegezegd in overleg te gaan met de schoolbesturen. Navraag leert dat dit nog niet is gebeurd. Wanneer gaat dit overleg plaatsvinden? Toch niet pas als er een witte deken over de Gemeente Vlissingen ligt?!

 We zijn blij in de begroting te lezen dat het college het eindelijk met de SGP eens is, dat de keuze voor het begraven dan wel cremeren niet afhankelijk maakt van de tariefstelling. Mooie woorden….maar het wordt niet gevolgd met daden. Wéér worden de kosten voor het begraven met 5% verhoogd. De SGP is het daar niet mee eens. Daarom dienen wij de motie “keuzevrijheid begraven of cremeren” in die juist een verlaging van de begraaftarieven beoogt en de boekhoudkundige knip rondom de kosten van het onderhoud van het openbaar groen op de begraafplaats terugdraait. Een begraafplaats is openbaar, het groen daar ook en daarom vindt de SGP dat de kosten van het onderhoud daarvan niet alleen op de schouders van nabestaanden mogen worden gelegd. 

De kosten voor de Jeugdzorg lopen hoog op. Hoe krijgen we grip op de Jeugdzorg. Het is heel belangrijk dat we inzicht, overzicht en controle krijgen en houden. Veel oorzaken zijn te noemen waardoor problemen ontstaan bij onze kinderen en jongeren. Een groot erkend probleem is het hoge aantal echtscheidingen in onze provincie Zeeland, 2 per dag. Wat wordt er gedaan aan preventie, voor welke problematiek dan ook?

 Orionis is, ondanks de huidige hoogconjunctuur, nog steeds een bodemloze put. Iedere keer moet er weer geld bij! Wanneer durven we als Walcherse gemeenten eens te zeggen “tot hier en niet verder”?!

Voor de Marinierskazerne zit het college vaak in Den Haag. Gaat het college net zo vaak, of vaker, naar Den Haag, om het, voor de Gemeente Vlissingen zeer nadelige, verdeelmodel voordeliger te krijgen?

Wanneer je oud of ziek wordt, is het een groot goed als je mensen om je heen hebt die voor je zorgen en aandacht aan je besteden. Het netwerk noemen we dit. Er zijn echter mensen, vooral ouderen, die geen netwerk hebben. Dan is het een groot goed als mensen zich melden als vrijwilliger voor eenvoudige hulp. Dit wordt erkend door het college, maar de SGP mist in de begroting de rol van de kerken in dit geheel.

Er is een pilot gestart met de Marnixkerk in West-Souburg. Vrijwilligers zijn beschikbaar om eenvoudige hulp te geven aan mensen in West-Souburg en Westerzicht, ongeacht wie. Hoe loopt deze pilot? Hoeveel hulpvragen zijn er richting de vrijwilligers van de Marnixkerk gedaan en hoeveel mensen zijn er daadwerkelijk door hen geholpen? Worden er meer pilots gestart met geloofsgemeenschappen, sportclubs, culturele verenigingen of het onderwijs in de Gemeente Vlissingen? Hier liggen kansen om iets SAMEN te doen, vinden wij. 

VZ, de SGP heeft over alle 11 programma’s in de begroting wel een mening, maar daarbij maar een spreektijd van 5 minuten.

 Tot slot,

We zijn nu in een tijd waarin de economie goed draait. Dit is ook te zien in de Gemeente Vlissingen waar veel ontwikkelingen zijn.

“Ontwikkelingen zijn een sieraad in tijden van voorspoed en een toevluchtsoord in tijden van tegenspoed.

De financiële situatie van onze gemeente zitten, helaas, nog steeds in tijden van tegenspoed. Dit vraagt om wijze beslissingen, dit vraagt om wijs beleid. Maar dit vraagt ook om goede samenwerking, openheid en eerlijkheid. 

In de tijd van het oude Egypte, tijdens de 7 vruchtbare jaren, vroeg onderkoning Jozef aan alle akkerbouwers om hun overvloedige oogst te verzamelen en te bewaren en hij bouwde daarvoor schuren. In de tijd van de 7 magere jaren, zonder oogst, konden hij en de bevolking leven van deze voorraad. Hij nam wijze beslissingen en voerde wijs beleid. Een verhaal uit de Bijbelse geschiedenis waar we veel van kunnen leren.

De SGP wenst het college Gods Hulp, wijsheid, kennis en inzicht.

Uitgeproken door Lilian Janse, mede namens Cor Tromp.