4 oktober 2021

Beantwoording vragen rolstoelvriendelijke picknicktafels

Beantwoording vragen rolstoel-picknicktafelsbeantwoording schriftelijke vragen artikel 34 inzake Artikel 34 vragen Reglement van Orde van de fractie SGP omtrent rolstoelvriendelijke picknicktafels in openbare ruimtes

Geachte mevrouw/heer,
Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Uw inleiding
Zodra we de zon zien, willen we naar buiten. De SGP wil graag dat de openbare ruimte zodanig is ingericht zodat deze toegankelijk is voor alle gebruikers. Daarom zijn investeringen nodig in onze openbare ruimte waarvan alle gebruikers kunnen genieten. Rolstoelvriendelijke picknicktafels zijn zo’n goede investering. Hiermee kan de gemeente Vlissingen een positief signaal naar kwetsbare groepen geven en inhoud geven aan inclusie. De rolstoelpicknicktafels verschillen niet zoveel van de originele en bieden tal van voordelen:
- Zowel de rolstoelgebruikers als niet-rolstoelgebruikers zitten aan deze picknicktafels op dezelfde ooghoogte.
- Met het verlengde tafelblad kunnen rolstoelgebruikers vlot onder de tafel doorrijden om zo plaats te nemen.
- Het geheel is zeer praktisch om in gezelschap volop te genieten.
- Met de rolstoelpicknicktafels kunnen ook rolstoelgebruikers van alle genietplekjes in onze openbare ruimte vlot en praktisch gebruik maken. Uiteraard dient de ondergrond van de rolstoelpicknicktafels rolstoeltoegankelijk te zijn en ook de weg ernaar toe zal aan de nodige toegankelijkheidseisen dienen te voldoen.

  • Vraag 1 Is het college bereid om voor rolstoelgebruikers goede investeringen te doen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld zoals de aanschaf van bovengenoemde en- afgebeelde rolstoelpicknicktafels?
    Ons antwoord In het kader van het VN-verdrag voor mensen met een Handicap vindt de gemeente toegankelijkheid in de openbare ruimte belangrijk. De gemeente Vlissingen is immers een inclusieve gemeente waar iedereen optimaal mee moet kunnen doen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, gender, seksuele voorkeur, inkomen, talenten of beperkingen.
  • Vraag 2 Is het college bereid bestaande picknicktafels binnen de gemeente te vervangen door rolstoelpicknicktafels?
    Ons antwoord Het college vindt dit een sympathiek voorstel. Onderzocht zal moeten worden of vervanging nodig is en welke financiële consequenties dit heeft.
  • Vraag 3 Zo nee, is het college bereid om in alle bestaande parken en bossen in de gemeente Vlissingen deze rolstoelpicknicktafels te plaatsen als aanvulling op de originele?
    Ons antwoord Zie het antwoord op vraag twee.
  • Vraag 4 Is het college bereid om in het nog te realiseren Dokter Stumphiuspark rolstoelpicknicktafels te plaatsen?
    Ons antwoord Indien het budget dit toelaat is dit zeker een optie. Hiermee toont de gemeente betrokkenheid bij het realiseren van een zo inclusief mogelijke samenleving.
  • Vraag 5 Is het college ook bereid om de ondergrond onder- en de weg naar de rolstoelpicknicktafels zodanig in te richten dat deze aan toegankelijkheidseisen voldoen.
    Ons antwoord Van belang is om eerst te onderzoeken wat de financiële consequenties zijn. Maar gezien de doelgroep is een passende ondergrond wel noodzakelijk. Zonder een toegankelijke weg naar de desbetreffende tafels kunnen rolstoelgebruikers nog steeds geen gebruik maken van de tafels.
  • Vraag 6 Is het college het met de SGP eens dat deze rolstoelpicknicktafels praktische, mooie, sociale en verbindende aanvullingen zijn in de openbare ruimte die tegelijkertijd invulling geven aan inclusief beleid, met name gericht op de gehandicapte en seniore medemens die afhankelijk is van een rolstoel?
    Ons antwoord Deze rolstoelpicknicktafels zijn inderdaad een goede combinatie van een praktische invulling van de openbare ruimte en inclusief beleid. Rolstoelgebruikers hebben aangegeven dat ze meestal aan de kopse kant wel plaats kunnen nemen aan de tafels.

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de plv. secretaris,           de burgemeester,
R.G. Hendrikse drs.        A.R.B. van den Tillaar

Behandeld door D. Giele