24 mei 2022

Beantwoording vragen postuum erkenning heldenrol DE SCHUTTERIJ"

Beantwoording vragen postuum erkenning heldenrol DE SCHUTTERIJ

beantwoording schriftelijke vragen artikel 34 inzake vragen artikel 34 RvO betreffende “postuum, blijvende erkenning heldenrol kapiteins “De Schutterij”

Geachte fractie,
Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

  • Uw inleiding

Dit jaar herdenken we dat het 450 jaar is geleden dat Vlissingen zichzelf bevrijdde van de Spaanse onderdrukking. Veel historisch onderzoek is gedaan en op basis van dit onderzoek is een boek (Hoe Alva zijn fles verloor) geschreven. Het historisch onderzoek laat zien dat veel wilde verhalen niet kloppen, maar ook dat vier kapiteins van De Schutterij, de burgerwacht van de stad Vlissingen, een bepalende rol hebben gespeeld. De namen van deze mannen waren tot nu toe haast onbekend. Veel andere Vlissingers, die op een één of andere manier een belangrijke rol hebben vervuld voor de belangen van Vlissingen en haar inwoners, hebben wel erkenning gekregen door bijvoorbeeld een standbeeld, straatnaam of park. Deze vier kapiteins echter niet. De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:

  • Vraag 1

Is het college met de SGP van mening dat de vier kapiteins van De Schutterij (Hendrick van Baerle, Jacob de Zwijghere, Pieter de Gelderman en Glaude Willems) voor hun bepalende rol bij de bevrijding van Vlissingen in 1572 moet worden erkend, bijvoorbeeld door een plaquette op een markante, mooie plaats in de binnenstad?
Ons antwoord
De geschiedenis van “De Vlissingse Opstand 1572” wordt in dit themajaar veelvuldig en op verschillende wijzen onder de aandacht gebracht in en buiten Vlissingen. Het is inmiddels aanleiding geweest tot het uitgeven van boeken, een speciale themakrant, het organiseren van bijeenkomsten ( o.a. 6 april j.l. in de Sint Jacobskerk) en het vieren van de opstand in de stad. Het verhaal van de gebeurtenissen in Vlissingen aan het begin de 80-jarige oorlog komt weer boven water, nadat het een heel lange tijd in de vaderlandse geschiedenis erg onderbelicht is gebleven. We hopen dat o.a. door het themajaar het verhaal van “De Vlissingse Opstand meer onder de aandacht komt. De Vlissingers hebben zichzelf toen bevrijd. De door u genoemde kapiteins van de toenmalige Schutterij hebben hierin een belangrijke rol vervuld. De gebeurtenissen in april 1572 in Vlissingen zijn van grote betekenis geweest voor de geboorte van Nederland. Dit betekent dat we de aandacht die er dit jaar is, moeten vasthouden en het verhaal van 1572 meer dan tot nu toe het geval is geweest elk jaar forse aandacht moeten gaan geven. Wij hebben vooralsnog geen plan een aparte plaquette enkel voor de vier kapiteins op te richten.

  • Vraag 2

Is het college bereid hierbij ook een informatiebord te plaatsen met het verhaal over hun bepalende rol bij de bevrijding van Vlissingen, nu 450 jaar geleden?
Ons antwoord
Naast “De Vlissingse Opstand 1572” bevat de geschiedenis van Vlissingen (oorlogs- en frontstad) volop verhalen, die voor inwoner en toerist in de stad meer en nadrukkelijker op te merken moet kunnen zijn. In de door de gemeenteraad vastgestelde “Toeristische visie van de gemeente Vlissingen 2030” is de historie van de stad als speerpunt genoemd. Als strategie wordt daarin benoemd dat de Vlissingse geschiedenis “beleefbaar” wordt gemaakt. De thema’s “WOII” (Slag om de Schelde) “Vlissingen 700” en het verleden van het “Scheldekwartier” zijn reeds binnen de gemeentelijke kaders en vormgeving (informatieborden) “beleefbaar” gemaakt. Het ligt nu voor de hand, dat de komende jaren benut zullen worden om samen met de Vlissingse ondernemers thema’s in de kernen van Vlissingen, zoals de oude binnenstad, op te pakken. Het thema “De Vlissingse Opstand 1572” is hierbinnen een logisch thema, gebruik makend van de structuur van de hierboven omschreven en door de SGP bedoelde toeristische informatieborden.

  • Vraag 3

Is het college bereid om (mocht dit nodig zijn) in de komende begroting hiervoor budget beschikbaar te stellen?
Ons antwoord
Initiatieven die er op zijn gericht om het thema “De Vlissingse Opstand 1572” in de stad op te kunnen merken en te kunnen beleven zullen in goed overleg mogelijk gemaakt kunnen worden. Het is aan de Gemeenteraad om hier budget voor beschikbaar te stellen.

  • Vraag 4

Ironisch genoeg is er wel een gedenksteen in het wegdek op het Bellamypark waar mogelijk de galg heeft gestaan waar de inwoners van Vlissingen, op 9 mei 1572, de Spanjaard Hernando Pacheco hebben opgehangen. Deelt het college de mening van de SGP dat de heldenrol van deze vier kapiteins van de burgerwacht van de stad Vlissingen dan zéker een plaquette verdient
Ons antwoord
Nee, het totale verhaal van “De Vlissingse Opstand 1572” verdient volle aandacht zonder daar op voorhand één element uit te lichten.

  • Vraag 5

Zo ja, hoe geeft het college hier inhoud aan?
Ons antwoord
Zoals uit bovenstaande antwoorden blijkt, zijn wij bereid om te stimuleren de verschillende onderdelen van het verhaal van “De Vlissingse Opstand 1572” vorm en inhoud te geven en dit in goed overleg te doen met initiatiefnemers, historici, de plaatselijke gidsen. ondernemers en andere betrokkenen.

  • Vraag 6

Zo nee, waarom niet?
Ons antwoord
Zie ons antwoord op vraag 5

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de secretaris,                          de burgemeester,
drs. R.D.A. Wiskerke              drs. A.R.B. van den Tillaar

Behandeld door G.J.C. de Rijke

N.B. Voor de geïnteresseerde lezer nog een link!  https://rb.gy/s4viuh