10 november 2017

Beantwoording vragen picto's fietsverlichting

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Voor de inleiding zie gerelateerd bericht van 13 okt. 2017.

Vraag 1: Is het college op de hoogte van de proef met pictogrammen op fietspaden door de ANWB en de positieve uitkomsten daarvan?
Ons antwoord: het college is op de hoogte van de resultaten uit de door de ANWB gehouden proef in onder meer Nijmegen. Daar steeg het aantal fietsers dat met verlichting
fietste tijdens de proef van 43 naar 55 procent. Een stijging van 12 procent.

Vraag 2: Fietsen zonder licht is (soms letterlijk) levensgevaarlijk. Ongeveer 1 op de 5 fietsongelukken met ernstige gewonden gebeurt in het donker. Landelijk gaat het dan om ca.2500 mensen. Is het college het met de SGP eens dat dit aantal ongelukken omlaag moet en kan, doordat fietsers hun verlichting aan hebben in het donker en dat pictogrammen op de fietspaden daar enorm bij kunnen helpen?

Vraag 3: De ANWB gaat nu in grote studentensteden de beproefde pictogrammen aanbrengen op de fietspaden aldaar. Vlissingen en Middelburg worden door Campus
Zeeland samen gezien als een stadsagglomeratie/stadsgewest voor studenten. Is het college het met de SGP eens dat deze pictogrammen ook op de fietspaden in de studentensteden Vlissingen en Middelburg aangebracht moeten worden voor de veiligheid van onze fietsende studenten en daarmee ook voor het andere verkeer?

Vraag 4: Is het college (evt. samen met het college van Middelburg) bereid om contact op te nemen met de ANWB met de vraag of zij deze pictogrammen ook op onze fietspaden aan willen brengen?
Ons antwoord: het college vindt het belangrijk dat fietsongelukken zoveel mogelijk voorkomen moeten worden. Fietsverlichting is daarbij van groot belang; ook in Vlissingen.
Daarom doet de gemeente Vlissingen bijvoorbeeld mee met de campagne ‘ik val op in de gemeente Vlissingen’, waarbij het beeldmateriaal voorzien is van een Vlissingse verkeerssituatie. Deze campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert, Fietsersbond, Provincie Zeeland en de ANWB. Via social media, onze website, columns van het college en onze medewerking aan campagnes laat zien dat we ons inzetten voor fietsveiligheid in het verkeer; zeker wanneer dit raakt aan schoolgaande kinderen. Er vinden momenteel nog een aantal experimenten plaats in andere grote (studenten)steden. Het college zal contact opnemen met de ANWB om de voortgang en resultaten van deze onderzoeken te achterhalen. Daarna zal op basis van deze resultaten bezien worden of deze symbolen ook op de Vlissingse (hoofd)fietspaden aangebracht kunnen worden in samenwerking met de ANWB. In dat kader zal ook contact worden opgenomen met de gemeente Middelburg om af te stemmen of we hierin gezamenlijk kunnen optrekken in het kader van de studentencampus/stedelijke agglomeratie.

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de secretaris,                            de burgemeester,
mr. drs. ing. M. van Vliet          drs. A.R.B. van den Tillaar

P.S. van de webmaster.
Kijk voor "Ik val op in de gemeente Vlissingen" naar: https://www.pzc.nl/walcheren/niet-vergeten-doe-je-licht-aan~vac4ed4da/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web