9 juli 2021
Beantwoording vragen over speeltuin Oude Stad
beantwoording schriftelijke vragen Artikel 34-vragen van fractie VVD en SGP inzake Vervolgvragen n.a.v. beantwoording eerdere vragen inzake financiële nood bij- en toekomst voor Speeltuin Oude Stad
Geachte mevrouw/heer,
Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.
Uw inleiding Op 3 maart 2021 hebben de fracties VVD en SGP vragen gesteld over de financiële nood bij Speeltuin Oude Stad, de gevolgen hiervan voor de kinderen in de binnenstad van Vlissingen en over de initiatiefnemers die deze speeltuin nieuw leven willen inblazen, waarvoor zij op meerdere gebieden de hulp van de gemeente vragen. Deze vragen zijn op 7 mei 2021 beantwoord. Momenteel is Speeltuin Oude Stad gesloten. Ondertussen wachten de kinderen (en ook hun ouders) met smart tot ze daar weer veilig kunnen spelen. Naar aanleiding van deze beantwoording en informatie die wij tot op heden van de initiatiefnemers hebben ontvangen, willen wij de volgende vragen stellen:
- Vraag 1 Het huidige bestuur van de speeltuin heeft een behoorlijke schuld bij de gemeente door betalingsachterstanden van erfpacht en belastingen. In uw beantwoording op onze vragen is te lezen dat uitstel van betaling is verleend tot eind 2020. Aangegeven wordt dat de problemen met het oude bestuur moeten worden opgelost en dat de gemeente hierin een faciliterende rol gaat spelen. Inmiddels is het juni 2021. Wat is inmiddels opgelost en/of wat is ondernomen om deze problemen op te lossen? Graag een opsomming van verrichte acties, behaalde resultaten en verdere plannen.
Ons antwoord Er zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met het huidige bestuur van de Oude Stad en daarnaast ook met de initiatiefnemers. Het gesprek met het bestuur ging over de achterstallige betalingen maar ook over het achterstallig onderhoud van de speeltoestellen. Dit zijn zaken die het bestuur van de Oude Stad had moeten nakomen maar heeft nagelaten de afgelopen jaren. Zoals u terecht stelt wil de gemeente dat de zaken met het bestuur eerst opgelost worden. Er zijn enkele gesprekken gevoerd om meer inzicht te krijgen in feitelijke situatie en schuldenpositie van het bestuur. - Vraag 2 Is er onderzoek gedaan naar de financiële praktijken van het oude bestuur vanaf het jaar 2017 tot en met heden?
Ons antwoord In de periode vanaf 2017 is meermaals getracht met het bestuur in contact te komen vanwege het niet betalen van de erfpachtcanon en gemeentelijke belastingen. Er zijn aanmaningen en betalingsregelingen voorgesteld, eveneens vanuit de gemeentelijke belastingdienst. Ondanks beloften werden deze betalingsregelingen niet nagekomen. In de loop van 2020 zijn er meerdere pogingen gedaan inzage in te krijgen in de financiële administratie van het zittend bestuur. Dit bleek een lastige opgave. Inmiddels heeft de gemeente zicht op de schuldenpositie. Er komt een voorstel voor afwikkeling van de schulden naar het college. - Vraag 3 Hoe heeft het college haar controlerende rol ingevuld met betrekking tot de verantwoording van de verkregen subsidies van 2017 en de jaren daarvoor en is er, waar nodig, verdiepend onderzoek gedaan?
Ons antwoord Tot en met 2015 zijn de subsidies op gebruikelijke wijze verantwoord en was er geen grond voor nader onderzoek. Voor de jaren 2016 en 2017 is ondanks herhaaldelijke verzoeken geen verantwoording gekomen. Pogingen om schriftelijk en telefonisch contact te leggen met het bestuur zijn niet gelukt tot 2020. Uiteindelijk hebben wij de subsidies voor 2016 en 2017 in juni 2020 ambtshalve vastgesteld en afgedaan. Wij waren op dat moment met het bestuur in gesprek om orde op zaken te krijgen. Inmiddels was er ook contact gelegd met de nieuwe initiatiefnemers met de bedoeling gezamenlijk aan een oplossing te werken. Er zijn met het bestuur weer afspraken gemaakt over uitstel van betaling voor de openstaande betalingen tot het einde van 2020. Deze afspraken zijn wederom niet nagekomen. - Vraag 4 Graag ontvangen wij de financiële jaarverslagen van Speeltuin Oude Stad van de afgelopen 7 jaar. Kan het college deze jaarverslagen, samen met de beantwoording van deze vragen, aan de raad overleggen?
Ons antwoord Het college kan geen jaarverslagen van de afgelopen 5 jaar overleggen, omdat na 2017 geen subsidie meer is aangevraagd. Het laatst ontvangen jaarverslag is van 2015 als bijlage van de subsidieaanvraag 2017. - Vraag 5 Vanaf 2018 heeft het oude bestuur geen subsidieaanvraag meer ingediend voor de speeltuin. Waar is dit geld geparkeerd of ingeboekt als meevaller en kan dit bedrag beschikbaar worden gesteld voor het opknappen van- en investeringen in Speeltuin Oude Stad?
Ons antwoord In de financiële situatie van de gemeente wordt niet aangevraagde subsidie niet apart gezet en opgespaard. Een dergelijk budget is niet aanwezig. - Vraag 6 De initiatiefnemers hebben aangegeven niet te willen worden opgezadeld met de problemen van het oude bestuur, maar met een schone lei te willen starten. Begrijpt het college dit en hoe geeft zij daar inhoud aan?Ons antwoord Het college begrijpt dit en heeft dit naar de nieuwe initiatiefnemers ook aangegeven. Het is niet reëel dat zij zouden moeten starten met het overnemen van openstaande schulden en andere problemen die het huidige bestuur in de afgelopen jaren heeft laten ontstaan. Het college geeft hier inhoud aan door eerst de achterstallige zaken met het zittend bestuur op te lossen.
- Vraag 7 De initiatiefnemers hebben een Plan van Aanpak en Concept Begroting opgesteld en aangeboden aan het college. In uw beantwoording op onze eerdere vragen geeft u aan dat u parallel (naast probleemoplossing met oude bestuur) actief zal meedenken en, waar mogelijk, actief zal meewerken aan vernieuwing van de speeltuin. Hoe heeft het college vanuit die actieve houding gereageerd op dit Plan van Aanpak en Concept Begroting?
Ons antwoord Het college heeft kennis genomen van deze documenten en er zijn enkele gesprekken gevoerd met de nieuwe initiatiefnemers. Hierin is steeds aangegeven dat de gemeente positief staat ten aanzien van een mogelijke nieuwe speeltuin. Echter moet eerst de problematiek rond het zittende bestuur worden opgelost zodat de initiatiefnemers daarvan geen hinder hebben bij het verder uitwerken van de plannen. - Vraag 8 Welke concrete toezeggingen heeft het college aan de initiatiefnemers gedaan op het gebied van: a) Financiële middelen (startkapitaal, subsidie) b) Erfpachtovereenkomst c) Aanschaf, onderhoud en keuring speeltoestellen d) Verantwoordelijkheid m.b.t. keuringscertificaat speeltoestellen e) Beheer van de speeltuin en gebouw?
Ons antwoord Er zijn geen concrete toezeggingen gedaan richting de initiatiefnemers, wij voeren het gesprek. De huidige erfpachtovereenkomst met het bestuur van de Oude Stad loopt nog en de daaruit voortvloeiende verplichtingen (voldoen openstaande betalingen, achterstallig onderhoud speeltoestellen) moeten eerst afgewikkeld worden. Pas na deze afwikkeling kan er gekeken worden hoe de nieuwe initiatiefnemers en de gemeente eventueel nadere afspraken kunnen maken. Afhankelijk van de, nader met elkaar te bespreken, juridische constructie van de initiatiefnemers (stichting, vereniging etc.) kan worden bepaald hoe het eigendom van de grond en opstallen wordt belegd. Een nieuwe erfpachtovereenkomst en opstalrecht lijkt de meest voor de hand liggende optie te zijn. In deze overeenkomst/opstalrecht zullen de, nader te bespreken aandachtsgebieden, contractueel worden vastgelegd. Ook het beheer van de speeltuin en het gebouw zal onder de verantwoording van de initiatiefnemers uitgevoerd dienen te worden. Naar verwachting zullen de initiatiefnemers zelf een aanzienlijke investering moeten doen voor wat betreft de speeltoestellen. De gemeente is bereid positief mee te denken. - Vraag 9 Waarom eist het college van de initiatiefnemers dat zij zich eerst als officieel bestuur vastleggen voordat de gemeente inhoud geeft aan haar faciliterende rol? Graag uitleg.
Ons antwoord Bij een initiatief voor een maatschappelijke functie als een nieuwe speeltuin vereist het college altijd dat de initiatiefnemers zich verenigen in een rechtspersoon. Deze rechtspersoon dient formele aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden vast te leggen in de statuten van de rechtspersoon. Dit is ook de reden dat er eerst met het huidige bestuur tot een afwikkeling van dit dossier gekomen dient te worden voordat het college met een nieuw te vormen rechtspersoon in gesprek kan gaan. Tevens wordt voorkomen dat het nieuwe bestuur wordt geconfronteerd met een eventuele erfenis uit het (recente) verleden. - Vraag 10 Van de initiatiefnemers hoorden wij én in de PZC van 1 juni jl. lazen wij dat de verantwoordelijk wethouder van mening is hij niet of nauwelijks een rol heeft bij het oplossen van de problemen bij de speeltuin en hij legt de bal bij de initiatiefnemers. Hoe rijmt deze uitspraak met het antwoord op onze eerdere vraag 1 (d.d. 07/05/21) dat de gemeente een faciliterende rol gaat spelen voor oplossing van problemen met het oude bestuur? Graag uitleg.
Ons antwoord Er is geen onduidelijkheid over de wens vanuit de gemeente mee te denken en waar mogelijkte faciliteren. Dat doen wij ook. Zoals eerder aangegeven is de inzet nu eerst de huidige problematiek met het bestuur van de Oude Stad op te lossen. - Vraag 11 De initiatiefnemers willen een compleet nieuwe start maken met de speeltuin en niet handelen onder de naam van het oude bestuur. Waarom wordt door de verantwoordelijk wethouder steeds gesproken over een doorstart? Graag uitleg.
Ons antwoord Het woord ‘doorstart’ moet geen eigen leven gaan leiden. Het was een optie om het bestaande bestuur qua samenstelling volledig te vernieuwen en binnen de bestaande rechtspersoon (Buurt- en speeltuinvereniging de Oude Stad) te zoeken naar de oplossing van de problemen. Echter als de huidige initiatiefnemers in het huidige bestuur van De Oude Stad stappen, zijn zij daarmee aansprakelijk voor de huidige schulden en overige problematiek. De gemeente wil de huidige initiatiefnemers hier niet mee opzadelen en dient daarom eerst met het huidige bestuur tot een afwikkeling te komen. Er valt liever te spreken over een nieuwe start met een nieuw bestuur, zodat er ook formeel nieuwe afspraken vastgelegd kunnen worden. Het beeld van de wethouder bij het woord doorstart was om in ieder geval de voorziening van een speeltuin te continueren. - Vraag 12 Wat gebeurt er met Speeltuin Oude Stad zolang de problemen met het oude bestuur niet zijn opgelost en de initiatiefnemers niet worden gefaciliteerd en actief geholpen?
Ons antwoord Zolang de problemen met het zittend bestuur niet zijn opgelost kan de speeltuin niet worden gebruikt. De huidige speeltoestellen zijn afgekeurd. - Vraag 13 Is het college op de hoogte van het feit dat Speeltuin Oude Stad momenteel verloedert en de omheining kapot is?
Ons antwoord Ja, dat is ook een reden waarom we met het huidige bestuur in gesprek zijn over een oplossing. - Vraag 14 Zo ja, wat doet de gemeente hieraan, aangezien zij eigenaar is van de grond?
Ons antwoord Het is juist dat de grond eigendom is van de gemeente. De gemeente heeft met de Oude Stad een erfpachtovereenkomst afgesloten, waarin verplichtingen zijn opgenomen voor het huidige bestuur. Tevens is er een opstalrecht gevestigd voor de speeltoestellen omdat deze eigendom zijn van het Speeltuinvereniging de Oude Stad. Door het sluiten van het opstalrecht ligt het eigendom van de speeltoestellen bij de oude stad en niet bij de gemeente. In dit opstalrecht en in de erfpachtovereenkomst zijn verplichtingen opgenomen voor het huidige bestuur om de speeltoestellen te onderhouden. Dit is niet gebeurd. Dit probleem is naast de openstaande schulden een belangrijk onderwerp in het gesprek met het bestuur. - Vraag 15 Welk tijdpad heeft het college voor ogen om alle problemen met het oude bestuur van Speeltuin Oude Stad op te lossen?
Ons antwoord Zeer recent is volledig inzicht gekregen in de schulden. In voorbereiding voor het college is een voorstel voor het beëindigen van de erfpachtovereenkomst, het doorhalen van het opstalrecht en de afwikkeling van de openstaande schulden. De snelheid waarmee deze zaken na de besluitvorming feitelijk afgehandeld kunnen worden is bepalend voor het verdere traject. - Vraag 16 Welk tijdpad heeft het college voor ogen om, met de initiatiefnemers, te werken aan vernieuwing van Speeltuin Oude Stad?
Ons antwoord Wanneer de situatie met het huidige bestuur is opgelost, wordt over de plannen van de initiatiefnemers verder gesproken. Gezocht wordt naar een tijdpad dat reëel mogelijk is.
Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.
Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de secretaris, de burgemeester,
mr. drs. ing. M. van Vliet drs. A.R.B. van den Tillaar
Behandeld door A. de Klerk