6 april 2019

Beantwoording vragen over doorslaande stoppen


Ter beantwoording van uw vragen over de energievoorziening op de Vlissingse weekmarkt delen wij u het volgende mee.

  • 1. Waarom is bij de verhuizing van de markt van de Coosje Buskenstraat naar de Spuistraat/Lange Zelke gekozen voor de aanleg van elektriciteitsvoorzieningen met slechts 20 Ampère in plaats van krachtstroomstekkers met 32 Ampère?

antwoord: wij hebben gekozen voor een uniforme 16 Ampère zekering bij alle energiekas-ten. Dit is, op basis van de ervaringen op de vorige marktlocatie, voldoende gebleken.

  • 2. Is deze beslissing in goed overleg met de ondernemers van de markt tot stand gekomen?

antwoord: de marktcommissie, waarin de ondernemers vertegenwoordigd zijn, is bij deze besluitvorming betrokken. De marktcommissie is, indien zich op de weekmarkt knelpunten voordoen, een uitstekend overleg- en afstemmingplatform. Problemen als de onderhavige komen daarin aan de orde. Tot op heden heeft het overleg in de marktcommissie steeds tot goede uitvoeringshandelingen geleid.

  • 3. Is het college ervan op de hoogte dat tijdens de zomerperiodes de stoppen uitslaan in verkoop-kramen met koelvoorzieningen als gevolg van het te lage aantal Ampères?

antwoord: de geschetste problematiek doet zich voor bij 1 ondernemer en dan specifiek alleen bij hoge buitentemperaturen na 15.00 uur ’s middags. Dat heeft onder andere met de plaats van de verkoopwagen te maken. In de zomer van 2019 hebben wij de zekering voor deze ondernemer verzwaard naar 20 Ampère. Deze maatregel is op momenten van bijzonder hoge piekbelasting onvoldoende gebleken. Dezelfde problematiek doet zich bij hoge buitentemperaturen ook voor bij belendende ondernemers.

  • 4. Is het college ervan op de hoogte verkoopwagens met koelvoorzieningen schade hebben opgelopen aan de elektrische installatie door het telkens uitslaan van de stoppen tijdens de zomerperiodes?

antwoord: wij hebben er achteraf kennis van genomen dat de betreffende ondernemer in de zomer van 2019 schade heeft opgelopen aan de achterwandkoeling van zijn verkoopwagen. Wij zien hierin vooralsnog niet direct een rol voor de gemeente Vlissingen. In 2019 hebben zich extreme weersomstandigheden voorgedaan. Voor een ondernemer op een weekmarkt is een zeker ondernemersrisico bij extreme weersomstandigheden redelijk en acceptabel.

  • 5. De SGP gaat ervan uit dat de marktgelden op de nieuwe locatie of gelijk zijn gebleven of misschien zelfs zijn gestegen en is daarom van mening dat het alleszins redelijk is dat ondernemers op de markt mogen rekenen dezelfde goede voorzieningen, lees het voldoende aantal Ampères, zodat deze ondernemers niet worden geconfronteerd met het uitslaan van de stoppen tijdens de zomerperiodes. Deelt het college deze mening?

antwoord: de marktgelden zijn op de huidige, nieuwe locatie [anders dan met de gebruike-lijke inflatiecorrecties] niet verhoogd. Het energiedeel uit het marktgeld wordt afzonderlijk aan de betreffende ondernemers in rekening gebracht [toepassing van het zogenaamde profijtbeginsel].

  • 6. Is het college ter wille om de elektriciteitsvoorzieningen voor de ondernemers op de markt te verbeteren c.q. gelijk brengen met de voorzieningen die arktondernemers hadden op de oude locatie, dus het aantal Ampères te verhogen naar 32, zoals aan hen is toegezegd?

antwoord: wij zullen ons hierover beraden en houden de vinger aan de pols. Uiteraard kun-nen de ondernemers van ons passende maatregelen verwachten om de voedselveiligheid te waarborgen. Voor dit moment zullen wij eerst de totale energievoorziening en het ver-bruik op de oude en op de huidige locatie van de weekmarkt met elkaar vergelijken. Aan de hand daarvan zullen wij beoordelen of en zo ja, welke behoefte en mogelijkheden aanwezig zijn om de energievoorziening op de huidige marktlocatie te verzwaren. Wij betrekken de marktcommissie bij deze beoordeling.

  • 7. Kan dit voor het zomerseizoen 2019 worden gerealiseerd?

antwoord: zie het antwoord op vraag 6.

Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de secretaris,                                                    de burgemeester,
mr. drs. ing. M. van Vliet                                  drs. A.R.B. van den Tillaar

Berichtgeving in de PZC

https://www.pzc.nl/walcheren/kapotte-koeling-is-ondernemersrisico-op-de-weekmarkt-in-vlissingen~a1aa9193/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20190409&utm_userid=&ctm_ctid=baf06442b6f05603b1d17fb01c9bbbc7