3 oktober 2017

Beantwoording vragen over campertoerisme

Beantwoording schriftelijke vragen artikel 34 inzake campertoerisme in Vlissingen.

Geachte mevrouw/heer,

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u
als volgt.

Voor de inleiding zie het gerelateerde bericht van 31 juli 2017

1. Is het college het met de SGP eens dat het aantal camperplaatsen in Vlissingen flink uitgebreid kan worden, bijvoorbeeld aan de Koningsweg?
Antwoord
Uit onderzoek van het kenniscentrum Kusttoerisme blijkt dat de groei van campers ten koste gaat van het aantal caravans. Het totaal aantal caravans en campers samen is het
afgelopen vijf jaar niet veel veranderd. De plekken die op campings vrij komen door de afname van caravans kunnen dus ingevuld worden door campers.
Daarnaast verwacht de provincie Zeeland dat gemeenten er naar streven om het aantal plaatsen in de kampeermarkt in Zeeland gelijk te houden. En daarmee te streven naar
kwaliteitsverbetering binnen de markt in plaats van uitbreiding van de markt. De gemeente Vlissingen is daarmee niet vrij het aantal kampeerplaatsen, waar ook campers kunnen staan, uit te breiden. Het college is tevens van mening dat het hierbij aan de markt is om camperplaatsen te realiseren. De gemeente zal zich hierin faciliterend opstellen.
De “markt”, georganiseerd in het Toeristisch Overleg Zeeland (TOZ), zal in het najaar 2017 samen met de Zeeuwse overheden, een themabijeenkomst organiseren. Het beleid ten aanzien van camperplaatsen zal mede afhankelijk zijn van de resultaten van deze bijeenkomst.

2. Ziet het college, samen met de SGP, de grote toeristische en economische meerwaarde van de opkomst van het campertoerisme voor de Gemeente Vlissingen?
Antwoord
Het college is van mening dat campertoerisme groeit, maar in verhouding tot andere vormen van verblijfstoerisme blijft deze groei beperkt. Gezien het in het hierboven genoemde
onderzoek is er sprake van een vervangingsmarkt en zal de toeristische en economisch meerwaarde door de opkomst van campertoerisme beperkt zijn.

3. De SGP vindt wel dat de tarieven voor de gemeentelijke camperplaatsen niet concurrerend mogen zijn ten opzichte van die van toeristische ondernemers. Is het college hier mee eens?
Antwoord
De gemeente ziet het aanbieden van gemeentelijke camperplaatsen niet als primaire taak. Voor de tijdelijke camperplaatsen aan de Koningsweg geldt dat de tarieven niet marktverstorend zijn.

4. Is in de komende nieuwe Nota Parkeerbeleid aandacht voor de opkomst van campertoerisme?
Antwoord
In de komende Nota Parkeerbeleid is campertoerisme geen item. Deze nota gaat over parkeren. Een camper mag net als elke andere voertuig in de stad parkeren. Een
campertoerist wil ook overnachten en dat is onderdeel van het toeristisch beleid. We hebben hierbij ook oog voor de ontwikkelingen op dit gebied bij andere Zeeuwse gemeenten. Voor het najaar van 2017 staat een vervolg op de proef met camperplaatsen in de planning om zo te komen tot invulling van plaatsen vanuit de markt.

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Vlissingen,
de secretaris,                             de burgemeester,
mr. drs. ing. M. van Vliet           drs. A.R.B. van den Tillaar