14 februari 2019

Beantwoording vragen over barrières bij aanschaf zonnepanelen

beantwoording schriftelijke vragen artikel 34 inzake Artikel 34 vragen van fractie SGP; "reduceer fiscale barrières voor het investeren in zonnepanelen zo veel mogelijk"

Geachte mevrouw/heer,

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Uw inleiding

Zonne-energie moet een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie.Belastingheffing zou daarom het investeren in zonnepanelen niet in de weg moeten staan.Aangezien de Gemeente Vlissingen in het coalitieakkoord en in de begroting aangeeft zelf geen geld te hebben om te investeren in de energietransitie, is het belangrijk dat bedrijven en particulieren zoveel mogelijk worden gefaciliteerd om dat wel te doen. De aanwezigheid van zonnepanelen op een bedrijfspand of woning kan er voor zorgen dat de WOZ-waarde van een woning of pand stijgt. Een hogere WOZ-waarde betekent echter vaak hogere lokale heffingen. De gemeente kan in een verordening bepalen dat een bepaald gedeelte van de WOZwaarde wordt vrijgesteld (www.vng.nl/wettelijke grenzen/belastingen) Inmiddels is in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat de regering moet gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zonnepanelen buiten de WOZ-waarde te houden www.accountancyvanmorgen.nl/2018/11/16/zonnepanelen-binnenkort-niet-meermeegeteld-bij-WOZ-waarde/).

  • Vraag 1

De SGP is van mening dat particulieren en/of bedrijven niet zwaarder fiscaal belast moeten worden door hogere lokale heffingen omdat door de aanwezigheid van zonnepanelen op hun woning of bedrijfspand de WOZ-waarde stijgt. Deelt het college deze mening?
Ons antwoord
Het college onderschrijft de ambitie om bestaande gebouwen energiezuiniger te maken en zo mogelijk hun eigen energie te laten opwekken. Om meerdere redenen staat het college genuanceerd tegenover het voorstel om zonnepanelen te bevoordelen via een vrijstelling in de heffingsmaatstaf van de OZB. In de eerste plaats is de methode van een structurele korting hierdoor op de gemeentelijke belastingen wat ons betreft geen doelmatig en doelgericht instrument (éénmalige subsidies zijn in het algemeen hiervoor een passender instrument). Vervolgens kunnen we de vraag stellen waarom we zonnepanelen wel uit zouden sluiten in het bepalen van de heffingsmaatstaf van de OZB, maar andere effectieve maatregelen zoals spouwmuurisolatie of glasisolatie niet. We vragen ons ook af hoe er danomgegaan moet worden met de waarde van zonneparken en windmolens. Ten slotte speelt ook mee het feit dat onze middelen schaars zijn en dat een eventuele vrijstelling voor de ene partij dan betaald moet gaan worden door anderen om dezelfde opbrengsten te kunnen genereren. Wij zijn benieuwd welke keuzes de raad daarin eventueel wil maken.

  • Vraag 2

Heeft de Gemeente Vlissingen een verordening waarin is bepaald dat de aanwezigheid van zonnepanelen is vrijgesteld van de WOZ-waarde?
Ons antwoord
De bepaling van de WOZ waarde is geregeld in de wet WOZ. Daarin is bepaald in de waardebepaling rekening gehouden moet worden met alle kenmerken die invloed hebben op de marktwaarde van het object, tenzij ze expliciet als vrijstelling zijn benoemd in de Uitvoeringsregeling uitgezonderde objecten Wet WOZ. Er is dus binnen de Wet WOZ geen mogelijkheid om als gemeente eigen beleid te bepalen. Dat is ook logisch omdat de WOZ waarde ook wordt gebruikt voor andere instanties (Belastingdienst en het Waterschap).

  • Vraag 3

Zo nee, is het college met de SGP van mening dat deze verordening er wel moet komen, aangezien de Gemeente Vlissingen zelf geen financiële middelen heeft om bij te dragen aan de energietransitie en daarom particuliere- en bedrijfsmatige investeringen daaromtrent maximaal dienen te worden gefaciliteerd, ook financieel middels zo’n verordening?
Ons antwoord
Nee. Zie antwoord onder vraag 2.

Vraag 4
De landelijke regering is verzocht te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om zonnepanelen buiten de WOZ-waarde te houden. Is het college met de SGP van mening dat een oproep vanuit alle gemeenten in Nederland, via bijvoorbeeld de VNG, om haast te maken met deze onderzoeken en naar aanleiding daarvan beleid te formuleren, raadzaam is?
Ons antwoord
Het college deelt de mening dat het beoogde onderzoek niet op de plank moet blijven liggen, maar ziet ook de complexiteit van de uitvoering en de rechtsgelijkheid ten opzichte van andere duurzame investeringen als belangrijke aandachtspunten. Het college volgt de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet en zal hierop reageren zodra er een definitief besluit wordt genomen.

  • Vraag 5

Is het college bereid om, in VNG-verband, deze oproep te doen met het doel om de fiscale barrières voor het investeren in zonnepanelen zo veel als mogelijk te reduceren?
Ons antwoord
Gezien de bovenstaande argumenten vinden we een dergelijke oproep om zonnepanelenbuiten de gemeentebelastingen te houden onvoldoende doordacht. Er zijn ook andere mogelijkheden waardoor dit gestimuleerd wordt. Deze oproep zullen we daarom niet ondersteunen

.Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Vlissingen,

de secretaris, de burgemeester,

mr. drs. ing. M. van Vliet drs. A.R.B. van den Tillaar