2 april 2024

Beantwoording vragen lachgasgebruik Baskensburgplein

Artikel 34 vragen 2024 SGP - Overlast lachgasgebruik Baskensburgplein

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

  • Vraag 1

Is bij het college bekend dat bijna dagelijks lachgas wordt gebruikt op het Baskensburgplein en het afval hiervan wordt gedumpt en vervolgens door Team Stadsbeheer wordt opgeruimd?
Ons antwoord
Het is bekend dat er lachgas wordt gebruikt op het Baskensburgplein; het is niet bekend of dit (bijna) dagelijks gebeurt. De boa's hebben sinds de start van dit kalenderjaar een kleine hoeveelheid meldingen ontvangen over lachgascilinders (zie antwoord op vraag 3). De politie heeft geen meldingen ontvangen over de genoemde locatie.

  • Vraag 2

Zo ja, is dit voor het college reden geweest om de politie hierover in te lichten, zodat deze tijdens hun surveillantenronde speciale aandacht kan geven aan deze overlast op het Baskensburgplein?
Ons antwoord
Het Baskensburgplein wordt de komende periode als zogenaamde hotspot in de surveillancerondes meegenomen door de boa's en de politie. Er is dus verhoogde aandacht voor de locatie.

  • Vraag 3

Heeft het Baskensburgplein speciale aandacht van onze BOA’s?
Ons antwoord
De boa’s hebben per 1 januari 2024 twee meldingen ontvangen over bovengenoemde locatie. Deze meldingen hadden betrekking op aangetroffen lachgascylinders en weesfietsen. Zie onderaan voor uitleg!
De boa’s zullen bovengenoemde locatie meenemen als hotspot.

  • Vraag 4

Zo ja, wat hebben zij geconstateerd?
Ons antwoord
De boa's hebben tweemaal een lachgastank aangetroffen en deze weggebracht naar de milieustraat.

  • Vraag 5

Zo nee, waarom niet?
Ons antwoord
Niet van toepassing.

  • Vraag 6

Degenen die lachgas gebruiken op het Baskensburgplein, veroorzaken ook overlast door “donuts te draaien” met hun auto’s en vervolgens weer vertrekken per auto, onder invloed van lachgas. Is het college het met de SGP eens dat deze automobilisten onder invloed een gevaar kunnen betekenen voor de andere mensen in het verkeer?
Ons antwoord
Het college is het eens met de stelling dat automobilisten onder invloed een gevaar vormen voor andere verkeersdeelnemers. Het Trimbos instituut stelt dat het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas een rol speelde de laatste jaren is toegenomen. Het gebruik van lachgas beïnvloedt het zicht en reactievermogen van de gebruiker.

  • Vraag 7

Wat wil en gaat het college doen om te voorkomen dat in de openbare ruimte (op het Baskensburgplein) lachgas wordt gebruikt en vervolgens deze gebruikers in hun auto stappen en zo een gevaar vormen voor het verkeer?
Ons antwoord
Het gebruik van lachgas in de openbare ruimte en het verkeer is verboden. De boa's en politie zullen bij constatering van gebruik van lachgas in de openbare ruimte en in het verkeer handhavend optreden. Daarnaast wordt het Baskensburgplein de komende tijd meegenomen in de surveillancerondes van de boa's en de politie.

Wij gaan ervan uit u hiermee in voldoende mate te hebben ingelicht.

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Vlissingen,

de secretaris,                                     de burgemeester,

drs. R.D.A. Wiskerke                         drs. A.R.B. van den Tillaar


Behandeld door J. Weug

Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte staat en lange tijd niet gebruikt is. De eigenaar is onbekend. Soms is de fiets door een ongeval onbruikbaar geworden, maar vaak is hij opzettelijk achtergelaten.