28 juni 2018

Beantwoording vragen bij veiligheid gaybrapad

Beantwoording schriftelijke vragen artikel 34 inzake regenboogzebrapad geen veilige looproute en oversteekplaats

Geachte mevrouw/heer,
Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt:

Inleiding
Zie gerelateerd artikel van 5 maart 2018.

  • Vraag 1: Heeft het college zich gerealiseerd dat zij een veilige oversteekplaats voor voetgangers en personen in gehandicaptenvoertuigen heeft weggenomen op een plaats waar vaak wordt overgestoken door de aanwezigheid van de bioscoop en bibliotheek aldaar?

Ons antwoord: het college heeft het regenboogzebrapad naar aanleiding van een breed gesteunde motie van de gemeenteraad aangelegd om tolerantie voor iedereen uit te dragen en aandacht te vragen voor LHBT. Bij de uitvoering van het regenboogzebrapad is als harde randvoorwaarde gesteld, dat deze oversteekplaats aan de wettelijke eisen uit de verkeerswetgeving moet voldoen (art. 49.2 RVV en paragraaf 2, punt 9 Uitvoeringsvoorschriften BABW). Hierin is opgenomen dat:
1. Een zebra bestaat uit een dwars op de wegas aangebrachte markering met een breedte van ten minste 4 m, bestaande uit witte strepen met een breedte en een tussenliggende afstand van 0,4 tot 0,6 m.
2. Bij een zebra wordt, behalve bij verkeerslichten, altijd bord L2 (voetgangersoversteekplaats) geplaatst.
Het regenboogzebrapad voldoet aan deze wettelijke eisen en is daarmee een volwaardige voetgangersoversteekplaats met dezelfde status als een regulier zebrapad.

  • Vraag 2: Heeft het college de inwoners en bezoekers van/aan de gemeente Vlissingen geïnformeerd over het feit dat de wettelijke regels behorend bij een zebrapad niet gelden bij een gaybrapad. Zo ja, wanneer en hoe? Zo nee, waarom niet?

Ons antwoord: Het college heeft dit niet gedaan, omdat de uitvoering van het regenboogzebrapad voldoet aan de wettelijke eisen en daarmee dezelfde status heeft als
een regulier zebrapad.

  • Vraag 3: Indien een automobilist een voetganger of persoon in een gehandicaptenvoertuig aanrijdt op het gaybrapad, kan hij/zij de gemeente aansprakelijk stellen omdat de gemeente een zebrapad heeft laten veranderen in een gaybrapad?

Ons antwoord: Nee, omdat het regenboogzebrapad in de gekozen uitvoering dezelfde wettelijke status kent als een regulier zebrapad. Er heeft geen wettelijke verandering plaatsgevonden met juridische (aansprakelijkheids)consequenties.

  • Vraag 4: De SGP is van mening dat de symboliek van een gaybrapad niet opweegt tegen de veiligheid die een zebrapad biedt voor kwetsbare voetgangers en personen in een gehandicaptenvoertuig. De SGP vindt daarom dat het college geen goede uitvoering geeft
    aan haar wettelijke taak om te zorgen voor goede verkeersveiligheid van de kwetsbare voetganger en personen in een gehandicaptenvoertuig bij de oversteekplaats. Deelt het college deze mening?

Ons antwoord: Het college deelt deze mening niet. Er zijn vele verschijningsvormen van regenboogzebrapaden die niet aan de wettelijke eisen voldoen. Het college heeft door de vormgeving van het regenboogzebrapad volgens de wettelijke vereisten uitvoering kunnen geven aan de symboliek van het regenboogzebrapad met behoud van de verkeersveiligheid voor kwetsbare voetgangers en personen in een gehandicaptenvoertuig. Daarnaast is het regenboogzebrapad gelegen op een verkeersplateau welke snelheidsremmend werkt voor het autoverkeer om zo de verkeersveiligheid van de overstekende kwetsbare verkeersdeelnemers nog meer te borgen.

Was getekend: B & W van Vlissingen.