25 augustus 2018

Beantwoording vragen betreffende caissonstrand-Ritthem

Geachte dames, heren, Hierbij treft u de antwoorden aan op de gestelde vragen over het gebruik van het "caissonstrandje" nabij Ritthem.

  • 1. Is het bij het college bekend dat het op "caissonstrandje" en in de omgeving daarvan veel naaktloperij voorkomt en dat deze plaats fungeert als homo-ontmoetingsplaats?
  • antwoord: het is ons bekend dat al enkele decennia een gedeelte van het strand voor ongeklede recreatie wordt gebruikt. In de Strandnota 2006-2007 is aan deze functie specifieke aandacht gegeven. Uit een quick view langs een aantal relevante informatiesites blijkt niet dat het strand bekend staat als homo-ontmoetingsplaats.
  • 2. Is het bij het college bekend dat argeloze voetgangers, fietsers en mensen te paard op een obscene manier worden aangesproken door naakte mannen?
  • antwoord: Het is ons niet bekend dat voetgangers, fietsers en mensen te paard op een obscene manier worden aangesproken. Inventarisatie van eigen gegevens en van de politie leert ons, dat in de afgelopen jaren: - bij het strandbeheer in de periode 2012-heden 4 klachten zijn binnengekomen van overlast door naakte mensen, dan wel door overtreding van het toegangsverbod [art. 416 Wetboek van Strafrecht] van het nabij gelegen natuurgebied door strandgebruikers en gebruikers van cross-
    motoren; - bij het gemeentelijk klachtenmeldpunt in de periode 2015-heden 1 gecombineerde melding is ontvangen over naaktloperij én overlast van jeugd in de avonduren, die bij controle ter plaatse niet kon worden bevestigd; - bij de politie in de periode 2015-heden geen mutaties of klachten zijn binnengekomen die verband houden met het gebruik van het betreffende strandgedeelte.
  • 3. Is het college het met de SGP eens deze situatie ongewenst is?
  • antwoord: Wij zijn het met u eens dat het ongewenst is dat argeloze bezoekers van het strand of welke andere plek dan ook op een onwenselijke, obscene of onheuse manier worden aangesproken of bejegend. Het is daarbij niet van belang dat dit in een geklede of ongeklede setting plaatsvindt. Uit de voorgaande gegevens bij vraag 2. blijkt dat dit kennelijk niet voorkomt. Op basis van de beschikbare gegevens hebben wij ook niet de indruk dat dit op het strand te Ritthem vaker voorkomt dan elders in de gemeente.
  • 4. Heeft het "caissonstrandje" en de omgeving daarvan speciale aandacht van de gemeente en de politie? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?
  • antwoord: Het betreffende gedeelte van het strand bij Ritthem heeft geen speciale aandacht van de gemeente of van de politie. De toezichts- en handhavingscapaciteit is beperkt. Verder is het is een rustig en afgelegen strandgedeelte, de opsporingsambtenaren zijn van verre al te herkennen, waardoor de constatering van eventuele strafbare feiten vrijwel onmogelijk is. Het als obsceen ervaren gedrag is in vrijwel alle gevallen vluchtig gedrag. Zonder identificering ter plekke of constatering op heterdaad is het onmogelijk om specifieke voorvallen achteraf aan te pakken of te vervolgen.
  • 5. Is het college, in samenwerking met de politie, bereid om de overlast als gevolg van naakt loperij, het obsceen benaderen van voorbijgangers en het verrichten van seksuele handelingen in de openbare ruimte [wat volgens de wet verboden is, art. 239 en 430A Wetboek van Strafrecht] te bestrijden en te voorkomen?
  • antwoord: Zie hiervoor het antwoord onder vraag 2. In de gegeven situatie hebben wij niet het voornemen de intensiteit van de gemeentelijke aandacht en aanwezigheid ter plaatse te vergroten. Ook hebben wij niet het voornemen de politie te verzoeken de politionele prioriteiten te wijzigen en het toezicht op dit strandgedeelte te intensiveren.

Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Was getekend door B & W van Vlissingen.