9 februari 2017

B & W beantwoorden vragen over inburgeringscursussen

Voor de inleiding op de door Lilian gestelde vragen: zie het nieuwsitem van 25-01-2017. B & W geven duidelijke antwoorden!

  • Vraag 1.

Zijn migranten, woonachtig in de gemeente Vlissingen, compleet op zichzelf aangewezen bij het zoeken naar een instantie die de inburgeringscursus geeft en hen op de mogelijkheid wijs van het afsluiten van een lening hiervoor?
Antwoord
Onderscheid dient gemaakt te worden in situatie voor 1-1-2013 en na 1-1-2013 Volgens de nieuwe Wet is de inburgeringsverplichting neergelegd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit is dus niet langer de taak van de gemeenten. De plicht van gemeenten om voor inburgeringsvoorzieningen te zorgen is vervallen, net als de taak inburgeraars voor een cursus op te roepen. Vanaf 2013 zijn er geen nieuwe inburgeringstrajecten meer aangegaan. De werkzaamheden met betrekking tot de nog lopende trajecten en de handhaving hiervan worden, conform de afspraak, door de gemeente Vlissingen voor de gemeenten Vlissingen en Veere uitgevoerd.
Na 1-1-2013 is het DUO verantwoordelijk voor de inburgering. Inburgeringsplichtigen worden aangeschreven door het DUO. Daar is de site www.inburgeren.nl voor ingericht. Publiekszaken verstrekt in samenwerking met Vluchtelingenwerk informatie met betrekking tot inburgering.
De Walcherse gemeenten verlenen aan Vluchtelingenwerk een structurele subsidie.
Werkzaamheden die vluchtelingenwerk hiervoor uitvoert zijn:
- praktische hulp;
- hulp bij start inburgering;
- stimuleren participatie en integratie.

  • Vraag 2

Hoe hoog is het percentage wat in onze gemeente slaagt voor de inburgeringscursus?
Antwoord
Informatie via het DUO per 1-11-2016 leert ons:
199 kandidaten uit de gemeente Vlissingen hebben een inburgeringstraject gevolgd met het volgende resultaat:
-14 geslaagd;
-1 vertrokken;
-184 kandidaten gezakt.
Iedere inburgeraar heeft een handhavingstermijn wanneer het diploma behaald dient te zijn.

  • Vraag 3

Hoeveel instanties zijn er bij de gemeente bekend die een inburgeringscursus geven en welke zijn dat?
Antwoord
Bij de gemeente Vlissingen zijn Scalda Walcheren en Mondo bekend als organisaties met een keurmerk. Daarnaast zijn er ook andere organisaties in Nederland, die aan het keurmerk blik op de weg voldoen. Dit staat op de site www.inburgeren.nl vermeld. Bij inburgeringsplichtigen die al meerdere malen zijn gezakt worden verwezen naar andere instanties zoals Dunya. Dit om het taalniveau wat op te vijzelen. Overigens krijgt men daar geen diploma voor wat geldig is voor de inburgering!

  • Vraag 4

Zijn dit allemaal professionele organisaties of wordt dit werk alleen door vrijwilligers gedaan?
Antwoord
Scalda Walcheren en Monda zijn professionele organisaties. Zij werken ook met vrijwilligers (o.a. taalmaatjes).

  • Vraag 5

Bestaat er een keurmerk voor zulke instanties en voldoen al deze instanties binnen de gemeente Vlissingen aan dit keurmerk?
Antwoord
Scalda Walcheren en Mondo hebben beiden een keurmerk: “Blik op de Weg ” hetgeen noodzakelijk is voor het vereiste inburgeringsdiploma.

  • Vraag 6

Ondersteunt de gemeente deze instanties, bijvoorbeeld door middel van een subsidie of het aanbieden van lesruimte?
Antwoord
Dit loopt via het DUO.

  • Vraag 7

Is het college het met de SGP eens dat, wil een migrant goed integreren in onze samenleving, het noodzakelijk is dat deze persoon (zo snel mogelijk) slaagt voor het inburgeringsexamen, het liefst op het hoge niveau?
Antwoord
Pilots hebben aangetoond dat vluchtelingen zeer gebaat zijn bij een goede maatschappelijke begeleiding: de vluchtelingen zijn zich dan bewuster van de kernwaarden van de samenleving en zijn meer geneigd zich snel actief op te stellen. Het wijst uit dat het de inburgering en de oriëntatie op vrijwilligerswerk en de arbeidsmarkt kan versterken. Onderscheid dient gemaakt te worden door mensen met een reguliere verblijfsvergunningaanvraag en statushouders. Mensen met een reguliere verblijfsvergunning dienen in het land van herkomst inburgeringsexamen af te leggen en te slagen voordat men naar Nederland kan komen. Daarnaast zijn er de statushouders, die binnen zijn gekomen op een asielaanvraag. Zij moeten eveneens inburgeren. De resultaten zijn vanaf 1-1-2013 (inburgering weg bij gemeenten en neergelegd bij DUO) drastisch omlaag gegaan. Naast de regelgeving en inburgering op afstand speelt bij de instroom van de asielzoekers ook het niveau van opleiding een rol. Vaak is dit ook laag en dient een lange weg via alfabetisering afgelegd te worden. Goede begeleiding is dan noodzakelijk.

  • Vraag 8

Ziet het college voor zichzelf een uitdaging om (in samenwerking met Walcherse en/of Zeeuwse gemeenten) migranten actief te benaderen en hen te wijzen op goede instanties die inburgeringscursussen geven en hen te helpen bij het aanvragen van een staatslening hiervoor?
Antwoord
Op dit moment is de gemeente Vlissingen in samenwerking met de gemeente Veere en de gemeente Middelburg bezig met een participatieverklaringstraject. Het participatieverklaringstraject wordt een onderdeel van de verplichte inburgering. Vooruitlopend op de wijziging van de Wet inburgering (vermoedelijk 1 juli 2017) wordt dit traject een verplicht onderdeel van de maatschappelijke begeleiding die de gemeenten aan vergunninghouders geven. Het participatieverklaringstraject gemeente Vlissingen houdt het volgende in:
a. Het algemene deel betreft een dagdeel gericht op kennismaking met en voorlichting over de Nederlandse kernwaarden (basiswaarden Nederlandse samenleving: vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie).
b. Het tweede participatiedeel is gericht op voorlichting over de wijze waarop wij de nieuwkomers ondersteunen om tot integratie in de Nederlandse samenleving te komen. In dit tweede deel worden concrete verbanden gelegd met de gemeentelijke instellingen en uitvoerende organisaties, zoals Orionis (rechten, plichten, mogelijkheden bijstandsverlening, inschakelijking in de arbeid), Porthos (zorgportaal), Vluchtelingenwerk Zeeland (voorlichting over de maatschappelijke en juridische begeleiding), en instellingen op het gebied van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

  • Vraag 9

Wanneer een migrant een goede cursus krijgt aangeboden en slaagt voor het examen en de Nederlandse taal goed kan verstaan en spreken, lezen en schrijven, zal zijn/haar kans op het vinden van werk aanzienlijk vergroten. Is het college het met de SGP eens dat een actieve aanpak door de gemeente richting migranten in de toekomst kan leiden tot kostenbesparing omdat minder migranten een beroep zullen doen op een Bijstandsuitkering?
Antwoord
Met een goede maatschappelijke begeleiding vanuit de gemeente zal dit zeker leiden tot kostenbesparing. Met het goed in beeld krijgen van de competenties/kwaliteiten van de migrant kan er op maat een begeleiding komen. Wellicht dat Orionis hierin mogelijk een rol kan spelen.

  • Vraag 10

Is het college bereid de handschoen op te pakken (met andere gemeenten) en er zo voor te zorgen dat het slagingspercentage in onze gemeente/provincie hoger wordt en te gaan voor het maximale resultaat, zowel voor de migrant als voor onze samenleving?
Antwoord
Zie tevens de beantwoording bij vraag 8. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat nieuwkomers zich zo vroeg mogelijk verdiepen in de basisprincipes (waarden / normen) van onze samenleving. Daarvoor is het 'participatieverklaringstraject' ontwikkeld. Pilots hebben aangetoond dat vluchtelingen zeer gebaat zijn bij dit instrument: zij zijn zich bewuster van de kernwaarden van de samenleving en zijn meer geneigd zich snel actief op te stellen. Het wijst uit dat het de inburgering en de oriëntatie op vrijwilligerswerk en de arbeidsmarkt kan versterken. Het participatieverklaringstraject wordt een onderdeel van de verplichte inburgering. Vooruitlopend op de wijziging van de Wet inburgering (vermoedelijk 1 juli 2017) wordt dit traject een verplicht onderdeel van de maatschappelijke begeleiding die de gemeenten aan vergunninghouders moeten geven. Vanzelfsprekend zullen de gemeenten hun rol weer oppakken als de landelijke wetgever de wetgeving verandert.